2018. december 7., péntek

Homokvihar és Attila kutya a Kanárin

Levél a Kanári-szigetekről

Holasztok! Nagyon meleg van, így kezdeném ma azzal, hogy mit is jelent a kalima szó.

Mikor tíz éve először találkoztam a jelenséggel Tenerifén, akkor három napos eső kíséretében érkező afrikai homok-nak definiáltam. Ehhez tudni kell azt, hogy Gran Canária közelebb van a Szaharához mint Tenerife,  így itt hetente érkezik mindig egy pici homok, amit csak a vulkanikus  hegyek felé bámulva észlelhetünk fényes nappal---- és amit nem kifejezetten kalimának hívunk,  mert csak úgy van... csak úgy por ami átjön és kész.



A Calima (más néven Sirocco, bár ezt az elvetemült szót senki nem használja itt) a Szaharából érkező homokfelhő mely dél keleti széllel általában mindig meleget is hoz magával. (Tenerifén ritkább és ha megérkezik, minimum 3 napig marad is, melyet télen eső is kísérhet---- így dagonyázhat az ember az esős homokban.....)

Szeretni nem szeretjük, igaz 30 fok van tőle télen is, viszont nem csak a homok jöhet át a Szaharából.

Aki nincsen hozzászokva azt megbetegíti és olyan tüneteket produkál, mintha az ember meg lenne fázva, kapar a torka, bedugul az orra és a füle is.

(Egyébként a homokvihar ellen tökéletes védelmet nyújt a burka - az arab nők ruházata)

Egyeseknek torokgyulladást hozhat, valamint a sportolás ilyenkor nem igazán ajánlott.

Leginkább a ködhöz hasonlít látszatra,  viszont koránt sem kellemes izzadni egy ködszerű  homokfelhőben 😀😀😀

Miután kitisztul az ég, általában forróság és napsütés kíséri... Jól hangzik? Ez a része igen 😎😎



Fotó: La Provincia
Gyanítom, hogy a Maspalomasi homokdűnéket valamit a Fuerteventurait is a sűrű kalimáknak köszönhetjük,  mert ezen a két szigeten --- mivel igencsak közel fekszik a Szaharához---- nagyon sűrűn van homokvihar/ vagyis homokfelhő/ vagyis naaaa szóval kalima .

Fotó: hotelesdunas.com
Erős kalima nem sűrűn van, Tenerifén 3 havonta, viszont Gran Canárián akár havonta is előfordulhat nyáron.  Ilyenkor 3 napig vagy akár egy hétig érezhetjük kellemes és kellemetlen hatásait. 😞😞😞


Végül következzen egy kis történet,  ami  nem olyan régen esett meg velem és azóta is mosolyt csal az arcomra amikor erre gondolok.

Azt tudni kell rólam, hogy mióta nincsen macskám (volt egy Róza nevű fekete kölcsön macskám egy ideig) azóta a kóbor állatokon és az utcán elcsípett sétáló kutyákon élem ki magam.
Az esetek 99%-ban nem szokott megharapni kutya ha odamegyek átmasszírozni a bundáját !!

Egyik este vártam a buszt  a megállóban, mire egy tacskó közelített csendben szaglászva körbe körbe.. (juhuhuuuu gondoltam magamban, hogy elcsípem egy fültő masszázsra)

Nos hát nem így lett,  mert a kis aljas nem engedte  hogy hozzáérjek, és elszaladt.... én meg utána..... aztán ő meg tovább és tovább...

A franc, na mindegy!!!-- gondoltam,  és hagytam elmenni....mire kiáltást hallok: - Átiláááá!!! Átiláááá? Átilááá....

Mi a franc Attilát kiabálnak? 😤😤😤

És újra hallom....Átttiláááá??

Majd megjelenik a hang- és egyben a kutya gazdája: - "Ááááá nem lehet őt megsimogatni, nem engedi! Csak akkor ha én is ott vagyok!"




Fotó: kutya.hu


- De cuki! És Attila a neve?
- Igen.  De nem barátkozik idegenekkel, el szokott szaladni. Hova valósi vagy?
- Magyar vagyok! És az Attila név is magyar.
- Igen tudom, ő volt a király aki összefogta a népét ---mondja büszkén....

(Állam leesve földig és csak figyelek, hogy mit mesél Attila "anyukája" a történelmünkről...)


Még ilyet :) Aztán jött a busz.... de Attila----Isten ostora--- nem engedte magát egrecírozni, gazdája pedig továbbra is szólongatta, mert az meg továbbra is elkószált....

Dehát  az Attilák már csak ilyenek, még a Kanári-szigeteken is 😜😜😜


--------LOVE AND PEACE----------