2019. július 12., péntek

Munkaerő-kölcsönzés a Kanári-szigeteken/Álláskeresés

Levél a Kanári-szigetekről


Holasztok! Továbbra is maradnék az álláskeresés témában mivel sokakat ez érdekel a legjobban a statisztika alapján.

Mint már azt korábban is írtam, a munkaerő közvetítő és kölcsönző cégek igencsak megkönnyítik a hotelbe való bejutást, és azonnali munkát tudnak kínálni, akár a több körös hoteles interjúkat is megkerülve ezzel.

Cégek Gran Canárián: 

Grupo Ralons
Temporing ETT
Emplea Vecindario
Canary Employment Vecindario
Activa Canarias Sur
Randstad Vecindario
Adecco Telde
Grupo Eulen
Eurofirms Vecindario
Flexipan ETT
Nortempo Las Palmas
Grupo Constant
Grupo Intesa
Manpower
Nexoconsult
Mar Recruitment
Hecansa Canarias
Agencia de Colocacion
Associacion Creativa


Forrás: www.enbuscade.org

További cégeket szigetekre bontva itt találunk: http://www.enbuscade.org/empleo/empresas-de-trabajo-temporal/

Érdemes regisztrálni vagy személyesen felkeresni az irodáikat (főként Vecindarioban találhatóak a sétálóutcában,  egymáshoz viszonylag közel.)

Önéletrajz másolatot vigyünk magunkkal valamint kérhet a cég seguridad social másolatot (tehát NIE számmal rendelkező és biztosítási számmal rendelkező tapasztalt személyeket várnak, akiket azonnal be tudnak állítani a munkába egy telefonhívás után)

Ezek a cégek egy fél nappal előtte,  vagy még aznap szólnak ahogy a hotelben egy vezető észbe kap,  hogy valaki lebetegedett, vagy akár előző este már látja a másnapi beosztást és azt,  hogy a feladatok és a beosztottak nincsenek egyenes arányban egymással, tehát munkerőhiány fog keletkezni.

Hogy is néz ez ki?

Konyhai dolgozók esetén egy rendezvényre való felkészüléskor már jóval előtte szólnak a kölcsönzőknek, hogy egy júniusi esküvő alkalmával szeretnének kérni 12 tapasztalt felszolgálót 3 bártendert és 2 baristát.

Housekeeping esetén ha látja a supervisor,  hogy másnap 52 utazó szoba lesz és 164 napi takarítás 12 emberre,  akkor evidens,  hogy még aznap kér tapasztalt takarítókat egy külsős munkaerő kölcsönzőtől.

Megesik,  hogy rendezvényszervezőt, recepcióst is kölcsönöznek alkalmakra vagy szabadságolás idejére.

Nekem nem feltétlenül vannak jó tapasztalataim egyet kivéve, mert tényleg nem fizet rosszul.

A rendszer maga nagyon tetszik, hogy nem kell besétálni külön a kölcsönző céghez papírokat aláírni, hanem minden online felületen megy, pittyeg a kis virtuális irodánk bejelentkezés után, hogy Önnek átolvasandó és aláírandó szerződése van.

A szerződés átolvasása után egy kattintással aláírunk és beküldjük a cégnek egy nappal munkavégzés előtt vagy akár után.

Ezek a cégek elvárják, hogy saját munkaruhával rendelkezz,  amit előre meg kell vásárolnod, és senki nem fogja kifizetni soha neked  (nem úgy mint egy normál hotel dolgozónál ugye...)

Az baj a munkaerő kölcsönzőkkel, hogy kizárólag tizedikén vagy utána fizet, mert ugye a pénzt ők megkapják a munkáltatótól elsején vagy a hónap utolsó napján, de nekünk a dolgozóknak csak jóval később utalják tovább a kevesebb összeget...

Mégis sokkal jövedelmezőbb  egy napra,  mintha kis cégnél dolgoznánk félig bejelentve magánvállalkozónál mondjuk. (Az egyéni vállalkozóknak a partonegy kis étteremben ugyanis nem éri meg normálisan fizetni a dolgozóikat és így is találnak embert sajnos...)

Akiket én nem ajánlok munkaerő kölcsönzők közül az az Adecco Telde, Mar Recruitment és még egy pár aminek nem jut eszembe a neve...

Szóval igen jó ha van ilyen lehetőség, viszont ezek a cégek össze-vissza kapkodnak , képzetlen emberekkel dolgoznak, így meg sem nézik részletesen az önéletrajzot (egy HR-es hogyan követhet el ilyen hibákat???).

Mire is gondolok?
Példa :

Munkaerő kölcsönző kérdései: "Önnek van tapasztalata az adott szakmában? Hány év?
(Nos, ha nem lenne akkor nem jelentkeztem volna... A tapasztalatot pedig ki lehet számolni napra pontosan a CV-ből, ugyanis minden le van írva részletesen....)

Konyhai takarításban van tapasztalata Hotelben???
(Mi a f@sz? Nem szobalányt kerestek? Konyhai dolgozót??? Aztán végül kiderül,  hogy nem HOTELRŐL van szó,  hanem konyhai résszel rendelkező APARTMANRÓL ...minnyáááá más)....


Jajj nekem , szóval ilyen és ehhez hasonló buta emberek keresztkérdéseire számítsunk spanyol nyelven,  mert ők máshogy nem tudnak beszélni és fogalmuk nincsen a vendéglátásról egyáltalán ott az irodában, nem tudják felmérni,  hogy egy szakember aki több országból szerzett vezetői tapasztalatot az a haját tépi a kanáriak butaságaitól.

Nem tudják felmérni a nyelvi szinteket sem, ugyanis nem beszélnek sem angolul sem semmilyen nyelven (bár a legtöbb hotelmunka nyelvtudást igényel), és még azt is nehéz megérteniük, hogy egy külföldi személy nem spanyol anyanyelvi szinttel született...erre lenne jó megnyitni azt a fránya curriculum-ot és elolvasni!!!

Keresztkérdéseket tesznek fel, de soha életükben nem dolgoztak hotelben.

Én tényleg nem vagyok vendéglátós isten lássa lelkem, DE VISZONT!!! Basszus hát nem arról szól a vendéglátás, hogy egy picike pluszt adunk a vendégnek, egy cseppnyi jó szót és kedvességet, amitől akár az egész napja jobb lehet...

Például lehet az első kérdésünk az hogy honnan jött az illető, hogy tetszik a sziget? Tegyük fel az illető Dán és már jártál Dániában:


Óóóóó, Dánia, igen nagyon szerettem bejártam az apróbb szigeteket, imádtam Koppenhágát, bár furcsa élmény volt Christiania, még mindig bennem  van a híres dán fenyőültetvény fantasztikus látványa és illata....

Naaaa ezt egy kanári nem tudja adni... Egy kanári mogorva és egy rohadt szó nem hagyja el a száját mert nem tud a vendéggel beszélni. Monoton végzi a dolgát a felszolgáló és igencsak ritkán hajlik mosolyra a szája széle...

Úgyhogy döntse el a hotel, hogy képzett nyelvet beszélő ügyfélközpontú dolgozót szeretne vagy ....vagy nem ezt....

Végszó az legyen, ha tehetjük akkor tapasztalatnak vállaljunk be egy-két ilyen kölcsönzéses lehetőséget, de ha hosszú távra tervezünk, akkor ne kis cégeket és ne munkaerő- kölcsönzőket célozzunk meg...


Ennyi mára, és hogy is szoktam mondani? (Vagyis írni?) Ja igen , süssön rátok a nap 😎😎😎😎😎



--------------LOVE AND PEACE------------------