2019. október 1., kedd

Közrend és közbiztonság Gran Canárián

Levél a Kanári-szigetekről

 Holasztok! Több mint 10.500 olvasó! Nagyon köszönöm 😁😁😁😁

Egy igencsak aktuális téma az idelátogatók számára és az itt élőknek szintúgy fontos lehet, hogy mennyire kell vigyáznunk a személyes értékeinkre a Kanári-szigeteken?

Sajnálatos módon a saját bőrömön tapasztaltakat tudom leírni, valamint a közösségi médiában a mostanában nagy port kavart tenerifei turista látványosságok közelében történt apróbb lopásokról szeretnék ma írni.

Kép forrás: https://steve4security12.blog.hu


Eddig viszonylag azt tudtam elmondani, hogy a közbiztonság sokkal jobb mint Magyarországon, de az elmúlt napok történései miatt úgy gondolom, hogy ez a véleményem  messzemenően változott.

Második alkalom, hogy személyes tárgyaimat tulajdonították el. Nem azt mondom, hogy ez nem fordulhat elő más országokban , de úgy gondolom, hogy itt Spanyolországban jóval több a kábítószer használó , és a spanyol köztudatba is beépült a kábítószerfogyasztók általános és nemzeti problémája.

Én úgy gondolom, hogy előző és mostani értékeim eltulajdonítását is kábítószer használók követték el.

Tenerifén évekkel ezelőtt a kis értékű rablásokat elkövető román állampolgárok  a parton tevékenykedtek turistaövezetekben, mint azt olvashattuk egészen furcsa módon az erre szakosodott tolvajok a kiszemelt áldozatok strandtörölközőjére heveredve az összes értéket eltulajdonították, míg a gyanútlan nyaraló a vízben lubickolt a családdal....

Jelenleg turistalátványosságok és kilátók közelében a bérelt autók a legfőbb célpontok Tenerife szigetén. A gyanútlan turista kiszáll autójából, majd pár fotót készít és mire észbe kap már el is vitték a gyakorlott helyi rablók a táskáját , benne az értékeivel.

Tönkre tudja tenni nyaralásunkat egy ilyen, valamit annak sem igazán könnyű (a spanyol bürokráciát ismerve ugye) aki itteni lakos,  és az összes papírját pótolni kényszerül egy ilyen után.

 Én azt tanácsolom minden ilyen jellegű kárt elszenvedőnek, hogy ha van lehetősége, hívja ki a rendőrséget azonnal (mert amúgy órákba telik a feljelentés megtétele), valamint ha telefonját lopták el akkor kérjen egy telefont kölcsön (a rendőrség száma ingyenesen hívható) vagy keressen egy telefonfülkét, egy bár-t egy éttermet ami a közelben van és ahonnan tudja hívni ingyenesen a rendőrség számát és ehhez az ott dolgozók is segítséget tudnak nyújtani.

 Kizárólag rendőrségi feljelentéssel (és mondjuk biztosítással- ami lehet utazásbiztosítás, telefonra kötött biztosítás stb..) tudunk kárigényt benyújtani a későbbiekben.

Amennyiben nem beszélünk nyelveket,  jó ha előre elmentjük a tiszteletbeli konzul telefonszámát aki segítséget tud majd nyújtani a legközelebbi tolmács felkeresésében.

A nyaralásuk kezdetekor derítsük ki, hogy van -e széf vagy széf bérlésre lehetőség az adott hotelben, ugyanis a hotelek sem mentesülnek a lopások alól.

Én olyan embernek tartom magam, aki körültekintően vigyáz értékeire, mégis megtörténik a baj és hiába a kamera,  és hiába fényes nappal történt az eset, érdekes módon sikerült a tolvajnak meglépnie a telefonommal ......Valószínűleg  az erre szakosodott rabló fogja is tudni használni a telefonom a tiltások ellenére is, egyébként nem tulajdonította volna el....(Mivel nincs tapasztalatom rablásban, így nem tudom, hogy hogyan, de lehet jelenleg is a telómmal nyomul😒😒😒😒😒 )

 Én úgy vettem észre, hogy kamera ide vagy oda, borzasztó elavultak itt Gran Canárián a megfigyelő rendszerek. Rengeteg üzletben ki van téve a biztonsági kamera információ, de az vagy az előző tulajdonosé volt és már rég  nem üzemel, vagy a kamerát nem használják évek óta, csak a felívást felejtették ott a bejáraton.

 Spanyolországban és Gran Canárián is nagyrészt az EU-s szabályok vonatkoznak egy kamera elhelyezésére, de én itt rengeteg buta emberrel találkoztam, aki ezeket a szabályokat nem ismeri , mégis nyit egy boltocskát és odakint hagyja a megfigyelésre figyelmeztető matricát az üzlete ablakán.

 Példa erre egy kis ajándékbolt ahol dolgoztam (pár napig, mert kezdek idősebb lenni már,  és a buta embereket sajnos nem tudom tolerálni semennyire sem, főleg ha napi szinten kéne ilyenekkel melózni).

A kamera vezetéke  jól láthatóan ki volt tépve a falból (tehát nem üzemelt).... A főnökasszony mégis a dolgozókkal elhitette,  hogy a kamera működik (dolgozók megfigyelésére vonatkozó törvény,  ami Spanyolország esetén eltér az EU-s tól,  de a főnöknő ezt sem tudta) , majd jöttem én,  és közöltem mindenkivel,  hogy ez a kamera bizisten k..va rég ki lehet tépve a falból .

 (Ugye aki bankban melózott meg reptéren állandó kamerákkal és  pénzzel az tudja,  hogy vannak szabályok erre, és hogy miért is jó ha velünk van a kamera ha pénzzel dolgozunk.)

Majd jött a megdöbbenés, hogy tééééényleg basszus, nem is világít, nincs is benne áram jujujjjjj

Kép: Flexiobt.hu


Mikor a főnökasszony is rájött, hogy nem tudja átverni a dolgozókat a kamerás megfigyeléssel (Spanyolországban tilos a munkavégzés ideje alatt kizárólag egyes dolgozókra és a munkamenetre való megfigyelés!!!) majd  elhelyezett egy kínai gyártású házi kamerát a dolgozó háta mögé (sajnos nem a bolti lopások ellen , hanem a munkavállaló állandó megfigyelése volt láthatóan a cél).

 Én azért csodálkozom, hogy hogy a francba tudnak itt Gran Canárián ilyen emberek üzletet nyitni? Hogyan kapnak vállalkozói engedélyt ha a hatályos törvényeket nem ismerik??? (Válasz: a megoldás a pénz és a kapcsolatok, ahogy mindenhol máshol ez itt is működik).

 Végezetül annyit, hogy vigyázzunk értékeinkre. Itt is  és mindenhol. Aki pedig lop, az biztos nem ismeri a tízparancsolatot, meg amúgy is száradjon le a keze !


------------------------LOVE AND PEACE----------------------