2020. február 10., hétfő

Munkanélküli segély és járadék a Kanári-szigeteken

Levél a Kanári-szigetekről

Holasztok!

 Egy igen érdekes témáról szeretnék ma írni.

Spanyolországban sajnos nem divat a hosszú távú határozatlan munkaszerződés (ez köszönhető a szigorú munka törvénykönyvnek, ugyanis a határozatlan munkaszerződéseket szinte lehetetlen megszüntetni) , így az itt élő személyek a ledolgozott egy év munka után PARO azaz álláskeresési járadékban részesülnek (nem segély). Majd a PARO letelte után visszatérnek a munkaerő piacra és ez így folytatódik míg élünk...

 Az álláskeresési járadékot a hozzánk legközelebb eső hivatalban igényelhetjük útlevéllel!!! (az útlevélnek jobban örülnek) valamint finiquito azaz végelszámolásos papírral és a rezidens státuszunk igazolásával.

 Időpontot erre a linkre kattintva kérhetünk: https://sede.sepe.gob.es/citaprevia/solicitudCitaPrevia.do

Feltétele az egy ledolgozott év (ami nem az jelenti,  hogy egy éves szerződés után mindenki rohanhat a munkaügyi hivatalba, hanem azt, hogy függetlenül attól, hogy te mennyit dolgoztál , kizárólag azt veszik figyelembe ami be is volt jelentve).

Érdemes informálódnunk az egészségbiztosítási oldalon egy  vida laboral-t lekérve (spanyol, a hivatalnál bejelentett telefonszám szükséges), melyen  egyértelműen látható a ledolgozott napok száma. (Általában 3-4 darab  fél éves szerződéssel jön össze a munkanélküli járadék)

Ezt itt találjuk (vida laboral): https://w7.seg-social.es/AutenticacionSMSWeb/Identificacion?URI=https%3A%2F%2Fw7.seg-social.es%2FProsaInternet%2FOnlineAccess%3FARQ.SPM.ACTION%3DLOGIN%26ARQ.SPM.APPTYPE%3DSERVICE%26ARQ.IDAPP%3DINAF0004%26INFORME%3DINAF0002

Olyan lehetőségünk is van ha már rezidensek vagyunk, hogy elhagyjuk a szigetet egy másik munka miatt (jobb ajánlat, szezonális munka pld.hajó, jobb fizetés, tapasztalatszerzés) , de ezután  visszatérünk a szigetre munkanélküliként,  és itt igényeljük meg a segélyt az EU s munkaviszonyaink után összevéve.
Kép: tasadeparo.com


Ennek feltétele hogy minimum egy évet 365 napot ledolgozzunk ezt megelőzően ebben az országban , és rezidensi státusszal rendelkezzünk.

Részletesebb információt itt találtok: https://w7.seg-social.es/AutenticacionSMSWeb/Identificacion?URI=https%3A%2F%2Fw7.seg-social.es%2FProsaInternet%2FOnlineAccess%3FARQ.SPM.ACTION%3DLOGIN%26ARQ.SPM.APPTYPE%3DSERVICE%26ARQ.IDAPP%3DINAF0004%26INFORME%3DINAF0002

 Fontos tudni, hogy az álláskeresési járadék az nem segély! Tehát ahhoz,  hogy a járadékot folyósítsák nekünk,  kelleni fog egy regisztráció első körben álláskeresőként a munkaügyi hivatalban. Majd újabb időpontot kérve indulhatunk nagy reményekkel a járadék folyosító oszályra. (Újabb sorszám, újabb várakozás, napok hetek...)

 Az álláskereső regisztráció abból áll, hogy rákényszerítenek az állások felkutatására, és elküldik szerény személyedet karrier tanácsadásra. (Majd eldönthetjük, hogy tanulunk ebben az időszakban , szétszórjuk az önéletrajzunk hotelekbe, az interneten kutakodunk állás után, munkaerő kölcsönző és közvetítők segítségét kérjük vagy hagy ne soroljam.... )

 Mindehhez szükséges spanyol nyelvtudás, mert egyéb nyelveken nem fognak velünk szóba állni. És ez úgy gondolom jogos is, aki nem beszél spanyolul az ne kérjen segélyt,  sem pedig járadékot.

Függően attól, hogy mennyi időre számolták ki nekünk a járadékot (függ a ledolgozott napok számától, teljes munkaidős vagy sem stb) fél évtől akár 1-2 évig is tudják nekünk az álláskeresési járadékot folyósítani.

Ennek a feltétele, hogy munkát keressünk, melyet igazolni kell, valamint 3 havonta jelentkeznünk kell a munkaügyi hivatalba arra az esetre hogyha változás történne időközben... (megtehetjük ezt online is)

 A munkaviszony létrejöttét ugyan úgy mint Magyarországon - be kell jelentenünk a hivatalba írásban vagy személyesen.

 Most pedig jöjjön a segély (AYUDAR):
A segély azoknak az embereknek jár, akik valamilyen oknál fogva beletartoznak egy bizonyos csoportba és nehezebben találnak munkát.

Például rokkantak, nagycsaládosok vagy 45-50 évnél idősebbek. Nekik az álláskeresési járadék letelte után - ha még mindig nem sikerült találniuk munkát -kérvényezhetik a segélyt,  ami minden évben ha jól tudom egy bizonyos hónapban van és évente van csak elbírálás - egy éves időtartamot lehet megigényelni. (Régen ez sem így volt de mostmár így van ...)


 Feltétele hogy az illető nem részesülhet egyéb ellátásokban vagy nem vállalhat teljes munkaidős munkát a folyósítás ideje alatt, ugyanis ez akkor automatikusan megszűnik. Jövedelme nem lehet több a segéllyel együtt a minimálbérnél. (Példa: segély 420 eur/hó+ heti két órás takarítási munka 80 Eur/hó= 500 Eur ami nem haladja meg a 650 Eur-t tehát korrekt)

Munkanélküli segély vagy munkanélküli járadék megállapítása után is vállalhatunk munkát a járadékot megtartva, de ennek feltétele,  hogy az szintén ne haladja meg a minimálbért (bocsánat minimálbér nincs igazából, de akkor úgy mondanám, hogy azt a minimális összeget amit meghatároztak).


  😁😁😁😎😎


Kövessétek, lájkoljátok az oldalam: https://www.facebook.com/GranCanaria.kisokos/



------------LOVE AND PEACE--------------------