2021. március 15., hétfő

Turizmus, változások és miegymás

Levél a Kanári-szigetekről

Holasztok! Réges-régen készülök megírni ezt a blogbejegyzést, időközben voltak megkeresések a turizmust és kiköltözést illetően, és természetesen amire tudok válaszolok.

Amiről ma írni szeretnék az az,  ami eddig történt itt a szigeten- ebben a csodásnak nem igazán mondható-  egy évben. 

Gran Canaria nyugati oldalán is várják a magyar turistákat


A turizmus - köszönhetően az itteni helyi vezetésnek- megmenekült.  Volt időm kicsit elmélyülni az itteni és a világpolitikai nézetekben ezen hosszú egy év alatt. 

Egyetlen embert emelnék ki a sok közül aki a Kanári-szigetek elnöke Torres papi (szándékosan írom így a nevét, ugyanis elhatárolódom minden politikai dologtól az én blogomban, és ez ne is változzék soha). 

Szóval (és tettel) amint ez az ember átvette az irányítást a szárazföldiektől (magyarázat: egész Spanyolország területén 2020 március 15-től egységes kormányzás volt hatályban) amiket ígért,  az be is tartotta (magyar politikusoknak lehetne tőle tanulni) , így lézengenek a turisták és a skandinávok itt tudják tölteni szokásos fél éves telelésüket.

Tulajdonképpen erre támaszkodik az itteni téli szezon:  a kis vendéglátó helyek, hotelek, magánszállások, fagyizók, kávézók, butikok, part menti lokálok. 

 Fontos megjegyeznem, hogy itt azért azt láttam,  amit kis hazánkban sosem: tehát demokrácia és nem a nép mellett vagyunk hanem értük. A fickónak még humora is van egyébként, ahogy hallgattam. Teljesen mindegy milyen színekben játszik (egyébként piros).

Ennyit erről,  és a továbbiakban nem kívánok politikával foglalkozni a blogomban. 


Mi van most????

Kedves magyarok! Lehet jönni nyaralni a szigetekre! Igaz pár hotel a legnagyobbak közül idén is jobbnak látta átcsoportosítani a foglalásokat és jópár hotelt bezárni a szállodaláncból (pld: RIU hotels kizárólag a legnagyobb hoteleket tartja nyitva és sajnos ezek sem gőzerővel üzemelnek.)

Szállást illetően ugyan úgy megtalálhatjuk az Airbnb.hu oldalon a nekünk tetszőleges magánszállást is. A booking.com színvonala az utóbbi pár évben gyatra, így azt senkinek nem ajánlom jelenleg. 

Tenerifén és Gran Canárián is vannak ezzel foglalkozó kicsi családi vállalkozások (magyarok) akik most segítségünkre tudnak lenni, ha nem merünk belevágni egyedül az utazásba. 

A két legnagyobb szigetet említettem, de természetesen aki Lanzarotte vagy Fuertveventura szigetére vágyik , az is megtalálhatja álmai utazását. Nagy cégeket most nem ajánlom, mivel úgy látom a kicsik bőven lefedik most ezt a piacot és nem engedik el a magyar turista kezét amíg haza nem ér . Ennek persze ára van, de valamit valamiért. 

Most sajnos segítségre szorulhat az is aki eddig világutazó volt. A szabályok állandó jelleggel változnak. Jelenleg a két legnagyobb sziget sárga jelzésű. Ha piros vagy zöld lenne akkor is fogadhatunk turistát . 


Egy felszálló sirály az egyik bezárt hotel medencéjéből... sajnos a kép nem igazán jól sikerült, mert megzavartam úszkálás közben a madár csendes magányát (Arguineguin, Gran Canaria, Mogan körzete)


Kevesebben maradtunk magyarok, fejek hullottak a porba és mindkét nagyobb szigetről olyan emberek is haza költöztek, akik már nagyon rég óta itt életek a szigeteken. Nem kímélte a vírus-krízis a külföldieket sem, a kis magánvállalkozásokat és az európai itt élő egyéb embereket sem. 

Pár szó az itteni életről ami változott: 

Ha itteni orvosi ellátásra lenne szükségünk,  mert esetleg itt élők vagyunk, hát kössük fel a gatyánkat. Ugyanis én kizárólag az éves influenza elleni oltásomért mentem, de rá kellett jönnöm, hogy a háziorvosom és a nővér (itt mindenkinek nővére van -aki egészségügyi ellátásra jogosult-  és a kisebb feladatokat -mint oltás- azt ők szokták beadni) az eltűnt és van helyette más . 

Tehát az egészségügy itt is átalakult de totál.... a rendszer és a belépés is más de erre most nem térek ki.

Amennyiben turisták vagyunk és az airbnb oldalról foglaltunk regisztrált szállást (vivienda vacacional) így az egészségügyi ellátásunk úgy tudom ingyenes,  de ebben a szállásadók segítségünkre lehetnek. 

Az airbnb oldalon hotelek ajánlatait is megtalálhatjuk, és érdemes is keresgélni,  mert olcsón is ki lehet fogni jelenleg szállásokat. 

Amadores partjai, Gran Canaria, Mogan körzete (vasárnaponként megtelik helyi családokkal és egy- két turistával)



Segélyekről: 

Én, mivel hotelben dolgoztam, így minden papírt a munkahelyem elintézett és nem kellett a dolgok után járkálnom. Azok akik egyéni vállalkozóknál kis lokálokban dolgoztak felszolgálóként vagy bárosként,  sajnos nem mind élte túl a kovid krízist. 

Voltak mélypontok főleg a lezárás alatt, nehéz napokat éltünk meg. A második hullámban rengeteg külföldi itt élőtől is elbúcsúzott a sziget. 

Nekem választásom nem volt, a járatomat törölték és a pénzem után megindult a hajsza, ami sikerrel zárult. 

Segélyt illetően bevezetésre került a rászorultak részére a "minimális alap jövedelem" (Ingreso Minimo Vital) ami egyébként a családi pótlék magyar megfelelője, ugyanis eddig itt pontrendszer volt,  és most ezt inkább a  rászoruló nagycsaládosoknak vagy nehéz anyagi körülmények közt élő spanyol fiataloknak osztogatják, amennyiben megfelel az illető az előírásoknak. 

 A bürokratikus útvesztőben rengeteg buktató van,  mert ugye ezt is mint mindent ---- online lehet kérvényezni. Magyar családról nem tudok aki megkapta volna, kizárólag magyar-spanyol családról,  akik valószínűleg a pontrendszerben is regisztrálva voltak (pontrendszer: családi pótlék szerű -a gyermekek után járó - juttatás). 

Jelenleg a hoteles dolgozók nagy része munkanélküli. Volt szerencsém megismerni több külföldi itt élőt akinek sajnálatos módon hazaköltözését is személyesen megéltem, mert sok embert nem kímélt a vírus-hisztéria. 

Segélyeket kizárólag az kap,  aki előtte megdolgozott érte. Az utóbbi 3 évet vizsgálták, és akinek nem volt bejelentett munkahelye,  az semmit nem kapott, de még választ sem. 

Jelenleg a munkaügyi központtal online felületen és telefonon lehet kapcsolatot tartani, és kizárólag spanyol nyelvtudással tudunk munkát találni. 

Most jött el az az idő,  hogy aki angol + német nyelvtudással érkezik a szigetre,  az nem fog munkát kapni sehol. Spanyol nélkül ellehetetlenül az itteni élet külföldiek részére. 

Szakembert sem találunk jót spanyol nyelvtudás nélkül (például szemüveg készítés vagy informatikus, ha a számítógépünk elromlik, vagy fogorvosok közül aki beszél angolul,  az biztos fix, hogy nem jó orvos és lehet , hogy  több kárt lenne képes csinálni, mint hasznot)

Vállalkozásokat illetően:  jelenleg is az állam segítségére szorul jó pár ágazat. Náluk ha jól tudom, az utóbbi 5 évet vizsgálták a segély megítélésekor. 

Aki most akar itt nyitni bármit is,  annak jó hír lehet, hogy olcsóbban talál kiadó lokálokat/üzlethelyiségeket, de turistákra ne alapozzon üzletet senki így ebben az évben talán..... 

 Járatok a szigetekre: 

Tenerifére a wiccair (szándékos az elírás,  ugyanis nem a kedvenceim) járata Bécsből közvetlen, valamint elindult múlt héten a közvetlen járat is Tenerife Budapest között. 

Ryanair Gran Canaria Budapest közvetlen járata a tervezett március helyett úgy látom május 5-én indul, de ez még változhat. 

Hajózást illetően azt látom, hogy az AIDA hajói vesztegelnek Las Palmas kikötőjétől távolabb és egyik sem igazán köt ki a szokásos helyen. De legalább beindult a hajózás is. Valamikor 3-4 óceánjáró luxushotel-hajót is kiszúrhatunk a partoktól nem messze a fővárosban. A város még mindig a kedvenc fővárosom természetesen. Santa Cruz elbújhat mögötte és ezt sokan így látják. 

Végezetül pár kép az elmúlt napokból, és írjatok bátran Facebook oldalamon, amire tudok válaszolok! 


Halászfalu a sziget méltatlanul kevésbé ismert túloldalán

A sziget túloldala kalima idején (Calima: szaharai homokvihar)

A népi hagyományok közkedvelt kis tava,  mely a sziget kevésbé lakott túloldalán található

Kalima idején a homokfelhőben elmosódott Agaete kikötője

A sziget túloldala kalima idején




------------------------LOVE AND PEACE---------------