2022. augusztus 14., vasárnap

Tenerifére költözünk !

Levél a Kanári-szigetekről

Holasztok! Rég óta szeretném megírni ezt a blogbejegyzést, de eddig gyűjtöttem az anyagot hozzá. 
Először is nagyon köszönöm a több mint 31ezer olvasót 😀 (kezdetektől a mai napig ugyanis ennyit számlált a blog végén internetes módban megtekinthető statisztika) valamint a privát Facebookos kérdéseiteket, amiket próbálok most megválaszolni, hogy a jövőben ne kelljen egyenként ezt leírnom. (Hozzáteszem azt, aki nem olvasta volna bemutatkozó bejegyzésem: 2007-ben kerültem Tenerifére - önhibámon kívül - majd Gran Canáriára hívtak dolgozni fizetett repülőjeggyel 2011-ben, egy egyetlen egy soros álláshirdetésnek köszönhetően). 

Kezdjük az elején.
 
Mikor gyere ki Tenerifére ? 
1, ha nyaralni szeretnél 1-2 hétig, van félretett pénzed és körül szeretnél nézni, mik a lehetőségek
2, Freelancer vagy és online munkát végzel, tehát van bevételed ,amiből ki tudod fizetni a turista övezeti albérleted magas árait és áramszámlát
3, Nyugdíjas vagy vagy telelni jönnél egy fél évre sok sok pénzzel semmittenni
4, Ingatlan befektetést keresel, és lakást szeretnél vásárolni
5, Spanyolországi igazolt minimum 2 éves hotel tapasztalatod van referenciával és beszélsz spanyolul, angolul és németül
6, Ha konkrét állásajánlatod van, esetleg előszerződésed, fizetett repülőjegyed a cég által 

Egyéb esetben azt kell mondanom, hogy sajnos nincs miért idejönnöd,  mert nem fogsz munkát kapni. 
Nem gonoszság, hanem tapasztalat, méghozzá több mint 10 éves. 

Sok mindent láttam és tapasztaltam, és most leírom nektek Jóska-Pista esetét Gran Canáriáról 😅

Jóska-Pista nagy álmokkal érkezett párjával Angliából évekkel ezelőtt. Takarítócéggel jött, azzal a céllal, hogy majd itt beindul a vállalkozás,  úgy mint Angliában, és az itteni britekből majd megélnek valahogy. 

Nos, nem így lett. Jóska-Pista egy éven belül lenullázta magát és adóssággal , lógó orral távozott nagy csendben. Mert ugye azt senki nem írja le mikor távozik a szigetről, azt viszont igen, hogy szeretne kiköltözni, és adjanak már munkát. 

Előzménye a történetnek, mikor van lóvé (a bristoli gyárból akár) akkor nagy a szája mindenkinek, és oltják a népet - azt aki az igazat írja le - de nem foglalkoznak vele, mert ők pozitívak és Angliában is a nulláról kezdték. 

A végén persze csak igazam lett, utólag biztosan belátja Jóska-Pista is, hogy nem kellett volna szétoltania. Mindegy ez már a múlt, Jóska-Pista két ló közül a padlóra esett,  és a brexit miatt most se Anglia,  se Kanári, így otthon magyar földön keresi kenyerét. 

Rengeteg Jóska-Pistát tudnék felsorolni, de szeretném azért inkább a lényeges dolgokat leírni nektek. 

Mikor tanácsot kérsz egy csoportban kiköltözéskor: 
Soha ne fogadd el, olyan ember tanácsát, aki pár hónapja, vagy 1-2 éve él a szigeten (úgyis hazamegy és még nem látja át, még túl pozitív ahhoz,  hogy tudja mi a helyzet itt). 
Mindig olyantól kérj tanácsot, aki minimum 10-20 éve él itt. 

Tanácsot ne fogadj el olyantól, akinek érdeke fűződik ahhoz, hogy te kiköltözz: például ingatlanos magas jutalékért vagy NIE számokat intéz feketén kiköltözőknek. Ugyanis ők azt fogják mondani amit te akarsz hallani, és nem azt ami a valóság. 

Képen a Jardin Canario évekkel ezelőtt mikor arra jártam



Munkaajánlat Tenerifén

2007 decemberében érkeztem Tenerifére, és megmondom  őszintén, már akkor sem volt túl sok munka és egyetlen egy PR-os azaz vendégbecsalogatói állásinterjún kívül sehova nem hívtak be. Nem jártam sikerrel első körben a Kanárin, és úgy döntöttem hazamegyek. Majd egy furcsa véletlennek köszönhetően állásajánlatot kaptam otthonról Gran Canariára (tehát "ez a sziget választott engem " ,  már rég óta mondom, és ezt a mondásom is ellopták már párszor az újonnan érkezők). 
 
Ha munkát keresel és mindenképpen Tenerife (mert mint tudjuk Gran Canaria nem célpont már a magyaroknak, ugyanis elterjedt a hír - ami nem mellesleg igaz is - hogy itt nem adnak a rendőrségen letelepedési papírokat a két szép szemünkért, de más szerveinkért sem szívesen) akkor ajánlom a munkaerő kölcsönzőket mint pld Hotelanimation vagy DelRey International havi 300 Euróért max.

Ha nincs munka ajánlatod otthonról, akkor itt sem lesz. 
Kedvenc szövegem, mikor írják a tanácsot kérők a csoportban,  hogy : "negatív kommenteket nem kérnek köszi, csak az irjon már aki segíteni tud " 😂😂😂

Nos, ez nem negativitás,  hanem igazság. Ha azt kéred,  hogy hazudjanak neked, akkor azt írd le légyszíves és ne tanácsot kérj!  Munkát senki nem fog ajánlani, csak tukmálós piramis-marketingest priviben 😂😂😂 Azt viszont jó sokan !!!!

Ha felmész egy ausztriai munkák csoportba, naponta 5 szakmunkát posztolnak: ács, tetőfedő, lakatos, szobalány, recepciós, pincér stb... Magas fizetés 1800 -2500 EUR nettó,  szállás, ellátás. (Csak szólok, hogy itt a fele a kereset nálunk,  és ki kell pengetni a turistaövezeti szállást is.)  

Ha angliai munkát keresel,  rengeteg közvetítő foglalkozik ezzel Budapesten, intézi a papírokat szállást kiutazást stb... Heti szinten van egy hirdetésük fix bejelentett melóra hotelban, brexit ide vagy oda. 

A Kanári-szigeteken nem hirdetnek állást semmilyen csoportban és ennek azon egyszerű oka van, hogy itt tesó nincs munka 😞

Hetente látom a posztokat a tenerifei csoportban:  minimum 5 poszt a kiköltözni vágyók tollából.  Ezzel szemben állásajánlat meg  havi maximum 1 fusi meló, jutalékos hotel fényképész szerződés nélkül vagy félig bejelentett partmenti éttermi/felszolgáló báros heti 1 szabadnappal 1200 nettó jattal feketén és tudjál spanyol-angol-németül légyszi de amúgy betanítunk jelszóval. 

Kedves angliai magyarok!
Mikor kikerültél Angliába fix melóra mentél, vagy legalábbis volt ajánlatod, ismerősöd aki hívott a gyárba Bristolba vagy akárhova, de a lényeg az,  hogy nem csak úgy habisztira mentél ki tesó. (Ez most konkrétan Jóska-Pista szerű angliai magyaroknak szólt) 

Elindultál nyelvtudás nélkül, és azt hitted majd itt Tenerifén is így lesz. Azt hitted elkezdesz majd melózni, és majd ragad rád a spanyol. Csakhogy itt nem kezdesz el melózni mint Angliában. 

Itt ha nincs ajánlat akkor nem is lesz. Hatalmas őrültség elkölteni az eladott újpesti panel árát, mert nem fog bejönni itt a hosszú távú tartózkodás munka nélkül. És munka pedig nincsen 😟

Most pedig mivel már egyszer leírtam és nem akarom magam ismételni, iderakom nektek a "pozitív hozzáálló álmodozóknak" írt válaszaimat. Ez nem bántás, hanem ezek tények. Ha nincsenek helyi kapcsolataid (tehát nem ide születtél), munkaajánlatod sincs már otthonról és  spanyol nyelvtudásod sem egetverően magas , nem kapsz munkát !

Kommentem az újdonsült kiköltözni vágyó álmodozóknak



Ez nem bántás, ezek tények. Ha tanácsot kérsz vállald a következményeit annak, hogy valaki le fogja írni azt,  hogy itt mire számíthatsz. Ha álmokba ringatod magad akkor ne kérj tanácsot, hanem álmodozz tovább! 





És most jöjjön az,  hogy : "a Kiss Bélának az ismerősömnek is bejött, mert már rég óta Tenerifén él! Akkor hogy is van ez? Én miért ne próbálhatnám meg? A Facebookon tölti fel a szebbnél szebb képeket ahogy az óceánban úszkál télen!!! Én is Kiss Béla akarok lenni, mert Kiss Béla az általánosban is hülyegyerek volt és mégis bejött neki!!! "

Na először is Kiss Béláéknál nem úgy van az ahogy gondolod. Mikor kijött magyarok segítettek neki, mert nem volt hol laknia és nem volt mit enni. Takarított Gizikével apartmanokat feketén, 5 év után mikor megtanult pár mondatot spanyolul, felvette egy arab étterem napi két órára bejelentve, azóta 12 órázik és heti egy szabadnappal tolja. Heti egy szabadnapján mikor hulla fáradt polgárpukkasztó képeket tol fel instára, hogy milyen jó neki, viszont amikor hajtják mint a lovat a melóhelyen akkor aztán nem az a nagylegény ám az általánosból mint aki egykoron volt. 

(Kiss Béla kitalált személy, bármi hasonlóság a valósággal a véletlen műve 😆🙈 )

Ha felvesznek hotelbe mire számíts (kizárólag spanyol nyelvtudással,  spanyolországi hotel tapasztalattal és referenciákkal) : 
1150-1200 nettó euró fizura, és ha dolgoztál folyami hajón,  akkor ahhoz közeli elvárással, ugyanis a spanyol a legnagyobb rabszolgatartó de ezt már leírtam egy- két bejegyzésemben. A különbség csak annyi, hogy 5-6 csillagos folyami hajón megkeresel 3000 Eurót jattal + kaja pia +szállás (ha ügyes vagy többet is) itt viszont se jatt nincs , sem 1800 nettó bejelentett (az ingyen lakhatást már nem is említem, mert ugye itt azt nem adnak).

Ezzel szemben , ha nem vagy anyanyelvi spanyol,  azt nap mint nap megkapod majd életed végéig. Mint például azt , hogy:  "nem igaz, hogy nem tudsz jobban spanyolul már 10  éve itt élsz! Ezt az alap dolgot már tudnod kéne,  hogy hol van a Viuda de Franco meg hogy ki volt az  meg mint csinált!!! Hány éve is jöttél ki? Na akkor miért baj,  hogy hadarunk, mi mindig így beszélünk!!!"

Végül pedig a csodás kommentárok a válaszaimra, fogadjátok szeretettel 😂 (de legalább őszinte vagyok): 

A kérdésre a válasz, hogy mibe érdemes fektetni Tenerifén











Zárom soraimat kedves olvasó, remélem hasznos infókkal gazdagodtál, sikerült eldöntened a blogom olvasásakor,  hogy beállsz az álmodozók sorába mint én több mint 10 éve (vállalva annak az összes következményét) , vagy maradsz a biztosnál és majd Ausztriából jössz hozzánk a szigetekre nyaralni félévente. A te döntésed. Én csak leírtam mire számíthatsz 😎 A picike elírásokat és az ékezet nélküliséget a kiollózott képeken meg nézzétek már el nekem, mert meghalni nincs időm, nemhogy blogot írni 👀



--------LOVE AND PEACE-------