2018. március 30., péntek

A letelepedéshez szükséges papírok Spanyolországban (NIE szám, Rezidencia kártya, Seguridad Social, Vida Laboral )

Levél a Kanári-szigetekről

Miután kellőképpen beleszerettünk nyaralásunk/egy hetes ittartózkodásunk alatt a szigetekbe, EU-s magyar állampolgárként lehetőségünk nyílík arra is , hogy akár ittmaradjunk, ideköltözzünk és munkátvállaljunk mindenféle herce-hurca nélkül (!!!! na majd azért ezt a herce-hurcát pontosítom!!!)

Bármilyen számla keletkezésekor ami a saját nevünkre szól és keletkezési helye a Kanári-szigetek azaz Spanyolország  (nem a hotelszámlára gondoltam megspékelve a minibáros cuccokkal)
---> NIE számot kell kérvényeznünk.



Számla keletkezhet a nevünkre:  ha például internetet kötünk be az általunk bérelt apartmanba (havonta fog jönni a számla, hidd el, ha akarod, ha nem , ha működik ha nem 😊....)  És gyakorlatilag NIE azaz személyi szám --- a hosszú távú lakásbérlésen keresztül a bankszámla nyitásig ---- mindenhez kell...

Igénylése a helyi illetékes bevándorlással foglalkozó nemzeti rendőrségen tehető meg (Policia Nacional/ Extranjeria - vagyis csúfnevén "Poli") .

Az igényléshez már jó ha felszerelkezve érkezünk a kitöltött papírokkal  melyet ezen a linken találunk: https://sede.policia.gob.es/Tasa790_012/ImpresoRellenar?fbclid=IwAR0bpW-PfKzTMEH2otwlxXGimzNHKVOZ4ajeN7zp71sSp7yLh6qbN2RBXWM
és fénymásolatokkal (lakásbérleti szerződés másolat, útlevél másolat). Ha tanyát vagy pamlagot/sofa-t  bérelünk ismerősünktől akkor adja írásba is az illető.... 😏



Amennyiben sima mezei/mezőn túli NIE azaz személyi/adó számot kaptunk első körben (ugyanis a vállalkozást alapítóknál ez a szám lesz az adószám is) cirka 10 euróért - melyet bármely bankban befizethetünk és a befizetést igazoló papírral, melyen a hatalmas pecsét ott virít - száguldhatunk vissza kedvelt rendőrségünkre a papír kézhezvételére. Mindezt a befizetést és visszaszáguldást a papírral --- tegyük egy napra ha lehet --- ellenkező esetben nem fognak örülni nekünk ..... Tehát kitölteni az igénylőpapírt spanyolul, befizetni a csekket és ezeket leadni a rendőrségen. A legjobb az ha már úgy érkezünk, hogy kitöltöttük és kinyomtattuk az igénylőt, és mellette be is fizettük a bankban az adót (illetéket).

(Régen ugye ez sem így volt, mert egy két hetet kellett várni és ingyenes volt, de tíz év alatt sok minden változik sajnos...)  Igényléséhez még egy útlevél fénymásolatra lesz szükségünk. (Személyi igazolvány fénymásolatot is elfogadnak, de nem fognak neked örülni....főleg a rendőrségen.....)  Én egyszer kíséreltem meg a bankban hogy személyivel igazoltam magam,  mert nem volt nálam útlevél, hát kitört a röhögés az ügyinézőből -----"hát ez meg milyen színű, ez milyen nyelv, mit mondtál , hova valósi is vagy???" na nesze neked EU szabvány ... 😃😃😃  Egyébként a rendőrségen ha ugyanezt eljátszuk, nemhinném hogy röhögnének, max annyi hogy nem kapjuk meg azonnal amit szeretnénk....



Három hónapot meghaladó tartózkodás esetén azonban már nem csak ezzel a papírossal hanem zöldkártyával is rendelkeznünk kell.. A kártya formátum pár éve divat, viszont a régi rezidencia igazolás kényelmetlen volt az A4-es méretben hurcolászni, így lecserélték picire.

Régi A4-es tipusú rezidencia


A kicsi zöldkártya igényléséhez azonban már nem elegendő csak befizetnünk a a tíz eurócskát ... Vida laboralt azaz társadalombiztosítási kötelezettség befizetését is igazolják. A seguridad social azaz társadalom biztosítási számot normál esetben ha munkavállalók vagyunk - a munkahelyünk elintézi nekünk miután már rendelkezünk NIE számmal és telefonszámmal is :) Amennyiben nem vagyunk szerencsések, magunknak kell elintéznünk a számot is és a kártyát is ... az utóbbit a rendelőintézetben igényeljük (Centro de salud) , majd pár év mulva meg is érkezik eme szépség plasztik formában:


Egészségügyi kártya




Később a "vida laboral"-e ezen az oldalon nyomtathatjuk ki saját megunknak: https://w7.seg-social.es/AutenticacionSMSWeb/Identificacion?URI=https%3A%2F%2Fw7.seg-social.es%2FProsaInternet%2FOnlineAccess%3FARQ.SPM.ACTION%3DLOGIN%26ARQ.SPM.APPTYPE%3DSERVICE%26ARQ.IDAPP%3DINAF0004%26INFORME%3DINAF0002

Zöld kártyához - REZIDENCIA kártya - szükséges dokumentumok és igazolások..... háááát erről majd a jövőben írok egy hosszabb lélegzetvételű bejegyzést. Ami az interneten fellelhető az kb ennyi: https://sede.policia.gob.es/portalCiudadano/extranjeria/pr_tar_res_larga.html



Rezidencia azaz zöld kártya/újabb tipusú





A lényege az,  hogy az Önkormányzati bejelentkezés azaz Cerificado de Empadronamiento is kell hozzá.  Ez tulajdonképpen a "lakcímkártya regisztráció" az önkormányzatnál, ugyan úgy működik mint nálunk Magyarországon, ki és be is lehet jelentkezni, sőt az egy címen élő családtagokat is fel lehet sorolni. Általában egy helyi rendőr (policia local) aki az önkormányzattól kapja ugye a fizetést :) ilyenkor ki lesz küldve a címre , hogy ellenőrizze kik laknak a megjelölt címen.  Az empadronamiento feltétele az érvényes lakásszerződés minimum fél évre. (Emellett NIE/rezidencia szám és útlevél másolatot is kérnek csatolni a kitöltött igénylés mellé)  Az empadronamiento érvényét veszti ha más körzetbe költözünk, mert ott lakcímet kell módosítanunk és az adott önkormányzatnál kell bejelentkeznünk.

(Egyes helyeken plusszban még minimum fél éves munkaszerződést és vida laboralt is kérnek a rezidencia igazoláshoz.)

Végül és nem utolsó sorban még van az a nem igazán elhanyagolható tény, hogy a hivatalokban az ügyintézés nyelve az bizony kaszíliai spanyol azaz castellano. Így ha nem igazán tudunk jól, akkor jobb ha elkísér minket barátunk/ismerősünk/tolmácsunk stb...


Ennyit erről, a későbbiekben még foglalkozom eme nem igazán kellemes témával 😊😊😊


--------LOVE AND PEACE-------


Levél a Kanári-szigetekről

Levél a Kanári-szigetekről




Las Palmas főváros - Szent Anna Katedrális (saját kép)


Sziasztok vagyishogy "Hola"sztok! Hosszú ideje nem írtam blogot .....2008-ban kezdtem a tvn.hu blogon. Akkor Dániából írtam, és egy év alatt 10.000 olvasót számláltam. A blogot később megszüntettem, hogy most újult erővel visszatérjek.

Lássuk miről is fog ez szólni.....

2007 decemberében érkeztem a Kanári-szigetekre pontosabban a Spanyolországhoz tartozó  Tenerife szigetére.  Az egyetlen szó amit akkor tudtam spanyolul az talán annyi volt hogy: "HOLA" :)

 Több mint tíz év alatt megtapasztaltam és kiismertem az itteni dolgokat (azóta a spanyolom is jobb), amikről írni szeretnék azoknak akiket ez érdekel, vagy velem hasonlóan valami ide köti őket a szigetekhez, vagy akár már beleszerettek ebbe,  és szeretnének erről a mesés helyről többet megtudni.

Szakmámat tekintve pénzügyi területen tevékenykedtem sokáig (jelenleg is részben ezzel foglalkozom), valamint kommunikációs végzettséggel rendelkezem ami azt jelenti, hogy konyítok az újságíráshoz is.

Jelenleg Gran Canárián élek és dolgozom. Ezen a blogon szeretnék minden olyan infót megosztani ami szükséges lehet az itteni akár egy hetes nyaraláshoz, akár fél éves teleléshez (ugyanis egyre többen döntenek úgy a magyarok közül is, hogy a skandinávokkal hasonlóan -  télire ideköltöznek) vagy esetleg útmutató lehet a letelepedéshez.

Az ide út.....

Gran Canáriára Budapestről a Ryanair nevű (nem igazán jóhírű és nem igazán közkedvelt) fapados légitársasággal juthatunk el átaszállás nélkül. Téli és nyári menetrend van, vasárnap valamint keddenként hetente közlekedik. Régen Travelservice volt, mostmeg ez van hát na.....

Az átszállásos verziók a nyári időszakban viszonylag olcsóbbak lehetnek, amihez a https://www.skyscanner.hu/ oldalt böngésszük, vagy egyénileg kombináljuk az olcsóbb légitársaságok ajánlatait (Wizzair, Vueling, AirEuropa, Iberia, BrusselAirlines, Ryanair, Easyjet stb..)

Amennyiben egy hetes nyaralás érdekelne: www.tickair.hu  oldalról kérjünk árajánlatot. És ami még nagyon hasznos az ez az oldal lehet:  https://utazomajom.hu/ (Később persze beszámolok az olcsóbb verziókról is.)

Fuerteventura szigete -Kilátás a Ryanair gépéből - úton Gran Canáriára (saját kép)

Miután megérkeztünk .....

A csapvizet nem ajánlott fogasztani, így a hotelben/apartmanban/egyéb szálláshelyen 8-10 literes palacos vizet tudunk rendelni a recepción/szállásadótól/interneten -  különböző cégek szakosodtak a vizek szállítására, akik akár a lakás ajtajáig kézbesítik nekünk a megrendelt ivóvizet.

Helyi közlekedésre kivállóan alkalmas Gran Canárián a Global busz: https://www.guaguasglobal.com/en/ avagy Tenerifén: http://www.titsa.com/index.php/en/

Jogosítvánnyal és vezetési tapasztalattal rendelkezők autót is bérelhetnek magyar EU-s jogosítvánnyal.

A Kanári-szigetek kikötői vámmentesek, valamint a Magyarországon igen magas jövedéki adóval rendelkező termékeket is igen alacsony áron kaphatjuk meg (cigaretta, szeszesital, kávé, benzin).


Néhány szóban az időjárásról avagy a mikrokímáról......

Mivel tudományos magyarázatot nem tudtam ideollózni így leírom mit tapasztaltam tíz év alatt. A Kanári-szigeteken mindíg jó az idő.....és pont. (Na ez így ilyen formában nem igaz)
Délen, azaz minnél közelebb az egyenlítőhöz,  nálunk Maspalomasban mérik az éves átlaghőmérsékletek csúcsát.

A sziget belsejében vagy akár a fenyőerdőben a magaslatokon jóval alacsonyabban szalad fel a hőmérő higanyszála télen is és nyáron is, mint a partmenti turistaövezetekben. (Köszönhető ez a vulkanikus hegycsúcsoknak is, például gondoljuk el, hogy nálunk a Bükkben vagy a Mártában általában síelnek az emberek télen, míg Budapesten ugyanekkor kizárólag csak eső esett. Ez persze egy elég rossz példa mert itt  akár 15-20 fok is lehet a különbség ezeken az apró szigeteken 10-20 kilóméterrel odébb.)

Az esős évszak télen van, de minnél délebbre megyünk a szigeten, annál valószinűbb hogy akár december vagy január közepén strandolást tervezhetünk akár egész hónapban, míg az időjárásjelentés a hegyekben havazást ígér....Ugyanis a kettő együtt igenis valószínű.


A sziget térképe - értelem szerűen a barna színnel jelzett részek hegycsúcsok, a zöldek síkságok/sivatagok



A továbbiakban megpróbálom összegyűjteni mi lehet a fontos és megpróbálom átadni azt ahogy én látom (megpróbálok én lenni az olvasó szeme,  füle és akár az orra is) és  igyekszem illusztrálni saját képeimmel a leírtakat... Első körben ennyit ;)


----------------love and peace-------------