2019. augusztus 19., hétfő

Erdőtűz 2019 Gran Canaria

Levél a Kanári-szigetekről

Holasztok! Gondoltam írok egyet a tűzről, ugyanis elég sok vadbaromságot olvastam ismét a neten ..

Jó hír!!! Lehet jönni nyaralni 40 fok van,  egy kis kalima (szaharai homokvihar) és hűsítő  az óceán a lepirult bőrnek!

(Hétvégén próbáltam strandon egy hangyaf@sznyi árnyékos helyet keresni, de rengeteget kellett sétálnom,  és ha bemegy az ember a vízbe,  az tuti fix hogy egy 8 fős spanyol család mellédköltözik úgy,  hogy a törölközőjük széle fedi a tiédet! Úgyhogy vigyázni kell ám a spanyolokkal, mert őket nem zavarja ám a te jelenléted! 😏 )

Szó sincs arról, hogy lezárnák a repteret vagy katasztófatúristák lepnék el a szigetet hatalmas kamerákkal és objektívekkel a nyakukban...

Rossz hír: a sziget belsejében azaz a hegycsúcson lezárt utakkal találkozhatunk,  melyről a folyamatos információ állandóan frissül az erre szánt oldalakon.

 Ezt a tüzet amit a TV ben láttok, úgy kell elképzelni (most elég gyér hasonlat lesz, ha a célnak megfelel...)  De akkor egy példa:


Példa:  A Bükkben kigyullad valami nálunk Magyarországon, akkor tuti fix, hogy a Balaton partját vagy a Velencei tavat biztosan nem fogják kitáblázni a veszélyről...

Tejeda a hìres turistaövezetektől 1,5-2 órányira van busszal/autóval meredeken felfelé szerpentines lankákon , a vulkánok tetején iszonyat magasan.

A déli közkedvelt parton zavartalan a strandolás , a turisták ugyan úgy bérelnek autót és mennek a hegyekbe Fatagára, az ezer pálma völgyébe, vagy Tuntére a kistemplomba és az Aloe Vera farmra esetleg a Teveparkba.

Találkoztam olyan fordítással, hogy "a tűz nincs kontroll alatt" vagy "kontrolálatlan tűz" (jesszum pepi, hogy lehet így megegrecírozni,  a magyar nem mond ilyet) ..

Helyesen úgy hangzik, hogy a tűzoltók napok óta tartó küzdelmes munkája ellenére sem sikerült megfékezni a tüzet, mely folyamatosan terjed, és sajnos immár lakott területeket is érintett. 

 6000 hektárt érintett eddig az erdőtűz, melynek a borzasztó erős szél  és a rég óta tartó szárazság igencsak nem tesz jót.

Ráadásul a fenyő egy eléggé gyúlékony mint tudjuk (mivel a jóféle örökzöld hamar vissza is nő, a tavalyi hasonló erdőtűz nyomait idén már szinte alig látni...)

 Érinett területek a teljesség igénye nélkül: Tejeda, Cruz de Tejeda, Artenara, Valleseco (Lanzarote), Agaete( Los Llanos, Piletas, Troya) Moya , San Mateo, Tamadaba, Gáldar.

Ezeken a területeken szinte alig van turista, ugyanis nagyon messze vannak a turistaövezettől a fenyőerdők közelében.

 A szomszédos szigetek folyamatosan segítik a tűzoltást (Fuerteventura, Tenerife) tűzoltóautókkal és mentőautókkal. Naponta kb 800.000 liter vizet használnak fel az oltáshoz. (Aztamindenit az még gombócban is sok!!!)

Beszereztek pár hidroplánt amikkel szintén segítik az oltást, viszont a hidroplánnal az a baj, hogy ha hullámos az óceán vagy viharos, akkor nem tud a vízre leszállni hogy vizet szipkázzon, valamint a helikopter állítólag több vizet tud egyszerre cipelni mint a hidroplán. (Jelenleg persze nem viharos az óceán, tehát a fővárosban látni ahogyan a hidroplán a vizen leszáll, majd felszáll és a hegyekben eltűnik.)

Több ezer embert evakuáltak az elmúlt napok folyamán különböző területekről.

Isten lássa lelkem, hogy nem akartam  katasztrófaturistáskodni, de arra jártam ma a csúcs  közelében, és készítettem nektek néhány képet.

Belegondoltam miközben gyalogoltam, hogy ok, hogy  árnyékben 32 fokot mérnek, de napon kb 41 volt, lógott a nyelvem , és így belegondoltam mialatt vagy 10 rendőrautót láttam elszáguldani tűzoltóautókkal együtt, hogy basszus 41 fok van napon ,akkor a tűz közelében kb mennyi lehet??? Te jó isten,  azt hiszem ez elképzelhetetlen hőség amitől akár még egy erre szánt tűzoltó védőfelszerelés sem védene meg...

Természetesen a tűz közeli területek mind le vannak zárva. Bővebb infót a lezárásokról spanyol nyelven az oldalamon találtok, melyet állandóan frissítek : https://www.facebook.com/GranCanaria.kisokos/

Szóval beszéljenek a képek: Ilyet tuti nem láttok TV-ben ugyanis tűznek nyoma sincs a képeimen!!!

Reméljük marad is így ebben a körzetben, és a hegycsúcson az immáron  harmadik tüzet mostmár tényleg eloltják hamarosan! 🙏🙏🙏🙏

Köszönöm a megosztást és a lájkokat! Kövess be youtube-on és instragramon....jaaa, bocs nincs instagramom, csak ez olyan divatos végszó mostanában ----- elég ha olvastok ...





















----------------LOVE AND PEACE-------------------




2019. augusztus 8., csütörtök

Heterofóbia/ Maspalomas

Levél a Kanári-szigetekről

 Holasztok, igaz régen nem írtam ezért most pótolnám az elmaradást. Egy cseppet most súlyosabb téma következik .

Reggel trollkodtam egy kicsit, ugyanis ha véletlenül magyar híreket olvasok, azonnal felmegy a vérnyomásom és anyatigris szerűen ugrok a kijelölt prédára széttépkedni azt virtuálisan 👹👹👹

 Maspalomasban élek,  ahol a hotelek és vendéglátóipari egységek 90 %-a gay friendly azaz melegbarát. És akkor jön egy ilyen pestisracok.hu iromány, meg a Coca-Cola reklám Budapesten óriásplakáton,  melegekkel és hasonlók.

Fotó: lavanguardia.com


 Az igazság az, hogy Magyarországon kurvára nem olyan a gondolkodás mint máshol Európában. Én ezt úgy hívom, hogy komunisták sajnos az emberek kis hazánkban, és ez így jó. (Ok, nem ez a helyes szó de egyszerűen így tudom röviden megfogalmazni és ezért ezer bocsi hogy itt most én komunistázok)

Most nem azt mondom, hogy nem éreztem magam jól a szoci korszakban gyermekként anno a Traubiszódát szürcsölve a SZOT üdülőben, meg hogy nem néztem fel a párttitkár nem mellesleg vezető beosztású nagyapámra, nem mondom, hogy az egy marhára rossz dolog lett volna... Nem ! Tök jó volt meg minden....

CSAK!!!

Az az időszak elmúlt és sajnos az emberek gondolkodása nem igazán változott...


Reggeli trollkodásom alkalmával szétoltottam egy újságírót,  akit éppen megköveztek az irománya miatt (nos ez is magyar szokás, hogy valakit szétszedünk, eltaposunk, megalázunk). Borzasztóan viselkedtem, legalább úgy mint egy magyar...

Igaza volt a pestisracok.hu -nak is valahol. Magyarországon a magyar emberek így gondolkodnak. Nem utálhatom ezért őket azért mert 12 éve eljöttem...

Viszont meg kell vizsgálni a másik oldalt is.

Nézzük: 2019 et írunk ahol szinte már az egész világon elfogadják a homoszexualitást. Én persze nem azt mondom, hogy néha nem sok ebből egy kicsit, ugyanis manapság túlságosan is felvállalják az emberek a szexuális irányultságot (főleg itt nálunk Maspalomasban, lassan szégyenlem , hogy hetero vagyok).

Igazából nem kellene szerintem a homlokunkra is kiírni, hogy én az a típus vagyok aki igenis hátulról szeretem a szexet csinálni....

A homoszexuálisoknak kijár a szivárványszínű zászló, a megkülönböztetés, hogy ők színesek, én meg heteroként sötét ruhákba járhatok szürke kisegérként???  Én nem kaphatok egy feltűnő  zászlót hogy hetero vagyok aki szereti a a homoszexuálisokat?

Ez nekem is sok néha, úgy gondolom lehet valaki homo-, hetero-, inter- , poli-, mono-, vagy asexuális és miegymás, de magyar vagyok és ezt szerintem nem kell kitenni közszemlére senkinek,  hogy hogyan szeret szexelni.

Mi magyarok prűdek vagyunk. Ezt nálunk nem lehet... Ha mégis lehet, akkor megvan az eredménye és hatalmas a felháborodás.

Viszont ne higgyük azt, hogy ezt mások nem látják. A spanyol újságok is írnak róla, ugyanis egy közösség az Európai Unio, bármennyire is azt hisszük mi magyarok, hogy nem az ááááááá, ugyanis  mert mi vagyunk a világ közepe.....

Spanyol cikk a Coca-Cola melegreklámról: https://www.lavanguardia.com/internacional/20190807/463912846707/boicot-coca-cola-hungria-campana-homosexuales.html



Minden országban van egy viselkedési norma, egy íratlan szabály, amit az emberek követnek.  Magyarországon ez a szabály már nagyon rég óta nem változott.

Totál igaza van a fiúknak (pestisracok) ugyanis aki ebben a közegben él, így gondolkodik és ír újságot helyesen. Ez a nagy átlag által elfogadott...

Aztán így végezetül egy történet a közelmúltból az elfogadásról.

Mivel én is magyar vagyok, én sem szeretem a más vallásúakat,  a bevándorlókat vagy hogy is hívják őket Magyarországon? Jaaaa igen, migráncsok!!

Szomszédaink burkát viselő arab országból érkező bevándorlók. Nekem magyarként rengeteg előítéletem van, viszont azt kell, hogy mondjam, hogy a gyermekek illemtudóan köszönnek, a család összes többi tagjával együtt.

Legkisebb családtag még beszélni sem tud, de én életemben nem láttam cukibb fiút  💓💝... Amikor észrevesz,  mindig annyira fülig ér a szája , hogy pici csík lesz mindkét szeme a mosolytól .


Borzasztó édes fiú ,  egy ilyen mosoly után az embernek jól indul a napja. Nekem csak egy pici aranyos fiú, amikor meglátom csak az a tény amit tudok, hogy a légynek sem tudna ártani.

Nem lehet ítélkezni. Így biztosan nem. (Vannak előítéleteim , de ezt a fiút szeretem.)

 Egyik nap egy kicsi autóval játszott a folyosón,  azt hiszem az én testvéremnek is volt ilyen kiskorában és matchbox-nak hívták.

Ennek a kis kocsinak ki volt szedve a kereke , mert ugye a gyerekek ilyenek, mindet szétszednek.

A testvérem is mindig mindent szétkapott kiskorában, a kis mosógépem és porszívómat is amiért akkor nagyon haragudtam  (mindegy , már elmúlt, ez miatt nem hordozok lelki sérelmeket, ugyan úgy szeretek mosni  mint kiskoromban 😅😅😅😅 )

Visszatérve a témára a  pici fiú,  ahogy meglátott és köszöntem neki, szinte azonnal válaszként a kisautóját nyújtotta felém. Odaadta nekem a kisautóját, hogy én is tudjak vele játszani...

Szerintetek lehet bármilyen előítéletem???

Úgy gondolom most is mint mindíg, ítélkezni akkor lehet,  ha az ember meghallgatta az összes véleményt.

Neked van meleg barátod, ismerősöd, rokonod? Ismersz meleg szórakozóhelyeket? Esetlen jártál már ott? (Életem egyik legjobb bulija egy melegdiszkóban volt, igaz pisilni nem tudtam elmenni mert csak férfi WC volt,  de hál istennek nem voltak részeges inzultáló faszik és nem haragudtam meg ha hozzámérnek meleg férfiak.)

Borzasztó nehéz, tudom, de  az ember csak akkor jön rá, hogy mekkorát tévedett amikor megismer egy ilyen embert.

Lehetséges hogy egyik nap a 14 éves fiad állít haza azzal, hogy  szerelmes az azonos nemű osztálytársába... Útálni fogod? Gyűlölni fogod a gyermeked azért mert szerelmes?

Igazából a végszó csak annyi, hogy megváltoztatni nem fogom tudni senki gondolkodását.

Viszont köszönöm, hogy elolvastad,  és ha egy picit is úgy érzed,  hogy igazat adsz nekem valahol, akkor már megérte. 😏😏😏😏😏



--------------------LOVE AND PEACE-------------