2019. augusztus 19., hétfő

Erdőtűz 2019 Gran Canaria

Levél a Kanári-szigetekről

Holasztok! Gondoltam írok egyet a tűzről, ugyanis elég sok vadbaromságot olvastam ismét a neten ..

Jó hír!!! Lehet jönni nyaralni 40 fok van,  egy kis kalima (szaharai homokvihar) és hűsítő  az óceán a lepirult bőrnek!

(Hétvégén próbáltam strandon egy hangyaf@sznyi árnyékos helyet keresni, de rengeteget kellett sétálnom,  és ha bemegy az ember a vízbe,  az tuti fix hogy egy 8 fős spanyol család mellédköltözik úgy,  hogy a törölközőjük széle fedi a tiédet! Úgyhogy vigyázni kell ám a spanyolokkal, mert őket nem zavarja ám a te jelenléted! 😏 )

Szó sincs arról, hogy lezárnák a repteret vagy katasztófatúristák lepnék el a szigetet hatalmas kamerákkal és objektívekkel a nyakukban...

Rossz hír: a sziget belsejében azaz a hegycsúcson lezárt utakkal találkozhatunk,  melyről a folyamatos információ állandóan frissül az erre szánt oldalakon.

 Ezt a tüzet amit a TV ben láttok, úgy kell elképzelni (most elég gyér hasonlat lesz, ha a célnak megfelel...)  De akkor egy példa:


Példa:  A Bükkben kigyullad valami nálunk Magyarországon, akkor tuti fix, hogy a Balaton partját vagy a Velencei tavat biztosan nem fogják kitáblázni a veszélyről...

Tejeda a hìres turistaövezetektől 1,5-2 órányira van busszal/autóval meredeken felfelé szerpentines lankákon , a vulkánok tetején iszonyat magasan.

A déli közkedvelt parton zavartalan a strandolás , a turisták ugyan úgy bérelnek autót és mennek a hegyekbe Fatagára, az ezer pálma völgyébe, vagy Tuntére a kistemplomba és az Aloe Vera farmra esetleg a Teveparkba.

Találkoztam olyan fordítással, hogy "a tűz nincs kontroll alatt" vagy "kontrolálatlan tűz" (jesszum pepi, hogy lehet így megegrecírozni,  a magyar nem mond ilyet) ..

Helyesen úgy hangzik, hogy a tűzoltók napok óta tartó küzdelmes munkája ellenére sem sikerült megfékezni a tüzet, mely folyamatosan terjed, és sajnos immár lakott területeket is érintett. 

 6000 hektárt érintett eddig az erdőtűz, melynek a borzasztó erős szél  és a rég óta tartó szárazság igencsak nem tesz jót.

Ráadásul a fenyő egy eléggé gyúlékony mint tudjuk (mivel a jóféle örökzöld hamar vissza is nő, a tavalyi hasonló erdőtűz nyomait idén már szinte alig látni...)

 Érinett területek a teljesség igénye nélkül: Tejeda, Cruz de Tejeda, Artenara, Valleseco (Lanzarote), Agaete( Los Llanos, Piletas, Troya) Moya , San Mateo, Tamadaba, Gáldar.

Ezeken a területeken szinte alig van turista, ugyanis nagyon messze vannak a turistaövezettől a fenyőerdők közelében.

 A szomszédos szigetek folyamatosan segítik a tűzoltást (Fuerteventura, Tenerife) tűzoltóautókkal és mentőautókkal. Naponta kb 800.000 liter vizet használnak fel az oltáshoz. (Aztamindenit az még gombócban is sok!!!)

Beszereztek pár hidroplánt amikkel szintén segítik az oltást, viszont a hidroplánnal az a baj, hogy ha hullámos az óceán vagy viharos, akkor nem tud a vízre leszállni hogy vizet szipkázzon, valamint a helikopter állítólag több vizet tud egyszerre cipelni mint a hidroplán. (Jelenleg persze nem viharos az óceán, tehát a fővárosban látni ahogyan a hidroplán a vizen leszáll, majd felszáll és a hegyekben eltűnik.)

Több ezer embert evakuáltak az elmúlt napok folyamán különböző területekről.

Isten lássa lelkem, hogy nem akartam  katasztrófaturistáskodni, de arra jártam ma a csúcs  közelében, és készítettem nektek néhány képet.

Belegondoltam miközben gyalogoltam, hogy ok, hogy  árnyékben 32 fokot mérnek, de napon kb 41 volt, lógott a nyelvem , és így belegondoltam mialatt vagy 10 rendőrautót láttam elszáguldani tűzoltóautókkal együtt, hogy basszus 41 fok van napon ,akkor a tűz közelében kb mennyi lehet??? Te jó isten,  azt hiszem ez elképzelhetetlen hőség amitől akár még egy erre szánt tűzoltó védőfelszerelés sem védene meg...

Természetesen a tűz közeli területek mind le vannak zárva. Bővebb infót a lezárásokról spanyol nyelven az oldalamon találtok, melyet állandóan frissítek : https://www.facebook.com/GranCanaria.kisokos/

Szóval beszéljenek a képek: Ilyet tuti nem láttok TV-ben ugyanis tűznek nyoma sincs a képeimen!!!

Reméljük marad is így ebben a körzetben, és a hegycsúcson az immáron  harmadik tüzet mostmár tényleg eloltják hamarosan! 🙏🙏🙏🙏

Köszönöm a megosztást és a lájkokat! Kövess be youtube-on és instragramon....jaaa, bocs nincs instagramom, csak ez olyan divatos végszó mostanában ----- elég ha olvastok ...





















----------------LOVE AND PEACE-------------------




Nincsenek megjegyzések: