Holasztok, új év új poszt következik a kedvenc témám lenne ma terítéken, mégpedig a kajálás.
Évente egyszer, Karácsonykor megszokott, hogy gulyást főzök ha időm engedi (és általában évente egyszer szakítok rá időt).
A gulyáshoz mint tudjuk mi magyarok általában gyökereket kell beszereznünk. (Spanyolul: tronco de perejil --- és ezt a nevet kérem tisztelettel én adtam neki)
Viszont úgy mint a tejföl is, vagy a túró / túrórudi és egyéb hasonló jellegzetes magyarságok - sajnálatos módon hiányoznak a külföldi áruházak polcairól....
A fehérrépa sajnos egyáltalán nem kapható külföldön.... Igazából fogalmam nincsen, hogy hova dobják ki a petrezselyem alsó részét, de még itt életemben nem találkoztam vele, pedig éltem vidéken is sokáig földművesekkel... Na mindegy szóval fehérrépa az nincsen...
Petrezselyem gyökér |
Egyszer mostmár tuti rákérdezek a zöldségesnél, hogy mégis miféle perverz dolgokat művelnek a gyökérrel, hogy így eltűntetik szem elől totálisan...😅😅😅😅😅
Na mindegy, ha gyökerünk nincs is, akkor még lehet paszternákunk azaz édesgyökerünk (pastinaca sativa).
Nem tudom a paszternákot miért árulják meg mihez, de a húslevesbe és a gulyáshoz pont jó...A célnak totál megfelel...
(Örüljünk hogy ez is van...)
Paszternák |
A paszternákot azért szerethetik a spanyolok, mert édesebb és nagyobb mint a mi megszokott gyökerünk , és egyszerűbb hámozni, nem úgy mint a gyökerekkel szenvedni...
A paszternák spanyol neve CHIRIVIA és általában szoktak árulni zöldségesnél, bár nem mindig teszik ki vendégcsalogatónak a paszternákot, inkább a hűtőben tárolják elrejtve, annak ellenére hogy nem egy olcsó mulatság...
Furi dolog az is, hogy tormát nem igazán használják mivel ugye a torma szintén egy gyökér, így a spanyoloknak a torma sem szimpi mert ez is a föld alatt nő.
Berros azaz vizitorma viszont igen híres Spanyolországban, és gyakorlatilag magas penicillin tartalma miatt szeretik mindenféle kanári szószokcsába belecsempészni az erőteljes íze miatt...
Mi hallottunk már vizitormáról? Nem? Pedig Magyarországon is előfordul, de kizárólag gyomnövényként. A berros/ vizitorma a vízpartot szereti, így gyanítom, hogy az élő Tiszán előfordul ez a zöldség is.
Gyakorlatilag annyi jótékony hatása van az emberi szervezetre, hogy hetente érdemes lenne ezt ennünk.
Vízitorma |
Következzék végül de nem utolsó sorban a zeller...Zeller (apio) a Kanári-szigeteken akkorára nő, mint egy emberi fej, vagy legalábbis egy kisgyermek feje.... Nem tudom miért nőnek így meg, és azt sem tudom, hogy miért nem mindenhol árulják ezt a gyökeret... (Mostmár fixre tudom, hogy spanyolok nem gyökérkednek hahahaaaa)
Zeller (Fotó: Ripost) |
Zeller zöldje |
A spanyol fűszerpaprikáknak attól függetlenül, hogy honnan származik, semmilyen íze nincsen... Szinezőnek kiválló, de mindenképpen gulyáskrémet vagy paprika krémet indokolt lenne beszerezni, ha nem tartunk pirospaprikát ....
Az egyetlen dolog amitől igazán tudják, hogy magyarok vagyunk :) |
A gulyás leves nem igazi gulyás leves kézzel szaggatott csipetke nélkül (spanyolul: Ñoqui)
Gulyásleves hozzávalók: marha hús (szürke marhából az igazi mint tudjuk), krumpli, petrezselyem, fehérrépa, répa, só , bors, paprika, olaj, babér levél, víz, liszt, tojás, hagyma, fokhagyma, paradicsom, őrölt kömény - ami talán a legfontosabb (carne vacuno, perejil, chirivia, zanahoria, sal, pimineta negra y rojo, aceite de girasol, laurel hojas, aqua, harina de trigo, huevo, cebolla, ajo, tomate, COMINO!!! y CREMA DE PAPRIKA)
És egy tradicionáls recept: Szürkemarha Gulyás recept
Kanári gulyásleves :) |
Azzal zárnám mai bejegyzésem, hogy a gulyás leves az nem gulasch meg mindenféle idióta fordítgatás, aki enni szeretne az kérem, hogy legyen annyi tisztelettel, hogy a nevét megtanulja leírni és kimondani.
Mindenkinek jó étvágyat !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése