2019. január 25., péntek

Szakképzettségek a Kanári-szigeteken (Munkavállalás I.)

Levél a Kanári-szigetekről


 Szakképzettséget igénylő munkakörök esetében ugyan úgy mint Magyarországon, bizony be kell mutatnunk a végzettséget igazoló okmányt amennyiben "normális" állást szeretnénk a Kanári-szigeteken.

Sajnos nemrégiben új szabály vonatkozik erre is, így a végzettséget igazoló okmányt nem elég Spanyolországban honosíttatni, mellette egy minimum B2-es Spanyol nyelvvizsgát is elvárnak tőlünk magyaroktól.

Amennyiben bárki azt hinné, hogy itt nem számít a végzettség Spanyolországban, akkor nagyon nagyot téved, ugyanis vannak szakképzettséget igénylő munkakörök is a világon.

Lássunk egy példát: Emberünk Magyar állampolgár, aki rég óta él Angliában, de megunta a Brexit mizériát és áttelepülne melegebbre...... Magyar állampolgár lévén ugye szabad az út, így választása Lanzarottéra esett. Van pár ismerőse a szigeten,  és hallotta,  hogy milyen könnyű munkát találni vendéglátásban.


Kép: Vengeglatoakademia.hu


Emberünk (nevezzük mondjuk Bélának) mióta az eszét tudja felszolgáló volt. Papírja igaz nincsen róla, de Magyarországon X Hotel kiképezte őt főpincérnek, holott még tizenéve mosogatással kezdte.

X Hotelnek saját képzési startégiája volt, amit ugye más hotelláncolat nem fog elfogadni és nem ad neki államilag elismert akkreditált papírt sem..

Béla megjelenik Lanzarottén, élvezi a napfényt , meghúzza magát ismerőseinél (mert Lanzarottén nem igazán könnyű szállást bérelni---- több havi megtakarított angol fizetéssel a zsebben sem...)


Béla benyújtja jelentkezését mindeféle partmenti gigantikus holtelbe angol nyelven, majd mind ki jól végezte dolgát királyként megebédel a parton...


Eltelik két hét, de egy árva hívás nem érkezik Bélánk újdonsült Spanyol SIM kártyájára ...


Béla elég naiv....



A felszolgálás betanított szakmunka, így nem feltétlenül kötik egy turistagettóban végzettséghez... valamint alapfizetésért, tehát olcsóbban ---1000 Eur/hó  nettóért segédfelszolgálókat alkalmaznak a helyek betöltésére szakképzettség nélkül olcsóbban...

Viszont!!! Jó ha van szakma (a szakképesítést igénylő munkakörök átlagos alapfizetése 1200 Eur nettó/hó , viszont azok akiknek nincsen szakmája, vagy nem igényel az adott munkakör végzettséget--- így 1000 Eur/hó nettó alapfizetést tudnak maximum elérni)

 Ha Bélánk angolul tud csak a magyar mellett,  és nincsen szakmája, így egyetlen egy árva hotel nem fogja felvenni Spanyol nyelvtudás nélkül sem felszolgálónak sem pedig segédnek, tíz év tapasztalat (fő)pincérként ide vagy oda...(Ugyanis a HR-es is Spanyol,  aki maximum egy két mondatban ellenőrizné le Béla angol nyelvtudását, de az interjú Spanyol nyelven folyna ugye...)

Amit egy hotel kérhet:
- szakképesítést igazoló okmány (honosítva vagy nem honosítva). Bár ettől eltekintenek,  ha az illető angol-német-spanyol nyelvpárossal jelentkezik -----ugyanis meg lehet indokolni a személy felvételét a hotelbe,  mert nyelvet beszélő munkaerőhiány van!!!
- Spanyol nyelvtudás (a munkavégzés nyelve a spanyol)
- A hotelre jellemző turisták nyelvének ismerete (Skandináv, Német, Francia, Olasz)
- Tapasztalat minimum 2-5 év



Kép: eugeniogallego.wordpress.com




Béla marhára elcseszte ott, hogy vezetőnek hitte magát alapfokú végzettséggel, papír nélkül, Spanyol nyelvtudás nélkül... Brexit ide vagy oda ----- Bélánk mehet vissza a szigetországba...


Egyéb szakképesítést igénylő munkakörök a Kanári-szigeteken melyek hiányszakmának számítanak: 
- Idegenvezető (minimum két középfokú nyelvvizsgával,  szakképesítést igazoló okmánnyal,  valamint Spanyol nyelvtudással és tapasztalattal az adott munkakörben)
- Recepciós (Vendéglátás/Turizmus felsőfokú végzettséggel, nagyon jó spanyol-angol-német nyelvtudással és minimum két éves tapasztalattal az adott munkakörben)
- Főpincér (Vendéglátóipari Főiskola, tapasztalat és angol-német-spanyol nyelvtudás)
- Szakács (Mivel ez szintén betanított szakmunka mely nem igényel felsőfokú vagy középfokú végzettséget, így a tapasztalat és a spanyol nyelvtudás szükséges a legjobban, de nem árt ha van papírja róla az illetőnek és egy jó referenciája is spanyol nyelven)

Természetesen vannak olyan helyek vagy éttermek is a szállodákon kívül, akik egy bizonyos turistafajtára specializálódtak...




Lássunk egy másik példát: 

Josefine egy szép szőke fiatal lány Svédországból. Végzett a sulival, de érettségi után nem igazán tudja, most akkor merre tovább... Legjobb gyerekkori barátnője Gran Canárián dolgozott Arguineguin-ben két téli szezont segédfelszolgálói szerződéssel a Dán rokonánál.

A Dán rokon egy Dán éttermet üzemeltet, és reggeliztető felszolgálót keres minden évben a téli Skandináv szezonra.

Josefine felveszi a kapcsolatot szeptemberben a Dán tulajjal telefonon, és láss csodát------- október végén Gran Canárián találja magát az étterem szezon nyitási előkészületében...


1000 Eur/hó nettó fizetést kap segédfelszolgálóként,  nulla tapasztalattal  viszont angol-svéd-dán nyelvtudással.

Josefine indokoltan lett felvéve egy speciális DÁN Étterembe , aholis alapelvárás a vendégek miatt a Skandináv nyelvtudás...

Amennyiben mi lennénk a Dán étteremtulajok   és Spanyolországban van a cégünk ahova Josefine-t felvesszük és bejelentjük, meg kell indokolnunk , hogy miért külföldről hozattunk éttermünkbe munkavállalót... Ugyanis rengeteg Spanyolnak nincsen munkája, viszont ezt a munkakört egy spanyolul beszélő nem tudná ellátni Skandi nyelvtudás nélkül szaképzettség ide vagy oda...

Így Josefine indokoltan nyerte el az állást...


És végül még annyit, hogy én szerintem a papír fontos, és  nem csak azért mert nő vagyok hahaha 👯👯👯👯



------------LOVE AND PEACE---------------








Nincsenek megjegyzések: