2020. április 19., vasárnap

Élet a Kanári-szigeteken Koronavírus után

Levél a Kanári-szigetekről



Tervezzünk-e a Kanári-szigetekre utazást vagy költözést magyarként?  Beindul-e idén a turizmus a Kanári-szigeteken? Konteok az interneten, egyik állítás sem igaz? 

"Sziasztok, gyertek már beljebb üljetek le! Micsoda meglepetés!! De régen nem láttalak, hogy megnőtt a hajad, és hogy utaztatok a gépen, melyikkel jöttetek, nem késett a járat? Tölthetek valamit nektek? Még mielőtt leülnél hagy öleljelek meg még egyszer, de jó hogy újra látlak! Kértek egy kis sütit, tegnap sütöttem, nem számítottam senkire! Jajjj, de nem kellett volna, istenem de régen nem ettem túrórudit, itt nem lehet kapni Spanyolban! "






 Holasztok!

 Maspalomasban a hőmérséklet a szokásos ilyenkor általános 25-30 fok napon, pár felhő a gyönyörű kék égen, átlagosnak mondható vasárnap délután... (Átlagos,  azt leszámítva, hogy ilyenkor normál esetben a spanyol nagycsaládok a parton terítenek meg a hűtőtáskából a napernyők alatt,  és sötétedésig bontják a Tropical helyi dobozos sört kartonszámra. De mint tudjuk ez most nem normális helyzet. Ez most agyrém!)

Mint mindenki,  én is szeretném tudni az igazat, de csak találgatni tudok,  hogy mi lesz a koronavírus mizéria után.

Jön majd valaki, aki tudja a tutit és leesett állal figyeljük az állami csatornákon, hogy véééégre ! mostmár minden rendben lesz,  mert végre valaki felnyitotta a szemünk a sok-sok buta konteo után!

 Mi ez,  de most komolyan,  hát eddig azt hittük fejlett az orvostudomány? Miért kell most a hírhedt spanyolnátha históriára visszatérni a múltba? Bocsássatok meg, de nekem itt valami bűzlik és nem a vasárnapi sea-food paella illata,  az is biztos!



A spanyolok szokása,  mint azt korábban is írtam, hogy a megoldást mindig a hatóságoktól vagyis az államtól várják (és kapják is) bár ezt soha nem vallanák be.  A spanyolok mindig azzal oldanak meg mindent,  hogy rendőrt hívnak a tisztázatlan ügyekben is. Bármi történik az utcán,  a lakásban, az első kérdés az: " hogy dehát mégis hol vannak a rendőrök ilyenkor"???


Természetesen mint mindenhol,  itt is az a jellemző, hogy ha valami gond van,  akkor az csak is a politika miatt van,  és ezt szépen oda is kommentálgatják a közösségi média posztjaikban , hogy mindenki tudja: a politikusok a hibásak!!!! Mindig ! Hárítás az náluk megszokott dolog és ez náluk hatványozottan igaz, de persze ez általánosan elmondható talán minden ország népére egy kicsit.



Mi lesz koronavírus után? Én gyanítom, hogy visszatérünk a régi kerékvágásba. Az odáig rendben van,  hogy unalmas volt,  igen bevalljuk, de rájön az ember,  hogy azért változást nem igazán akar senki. Szeretnénk az életünket visszakapni.

 Mivel rengeteg oldalról megrágtam a dolgot és látom, hogy ez a jelenlegi helyzet nem tartható fent továbbra, Amerikában napi szinten tüntetnek, itt Európában pedig ujjal mutogatunk a Svédekre,  hogy: " de nekik miért lehet"????  és már mindenkinek kezd elege lenni a semmittevésből , a médiának kezdünk hátat fordítani,  ugyanis rengeteg sebből vérzik amiket leírnak,  és senki nem akar továbbra is rettegni.

Számomra legmegdöbbentőbb a koporsós olasz fotó volt , de mint kiderült az sem igaz.  Etikus ez? Felhasználni egy ilyen típusú régebbi fotót a rémisztéshez? Nos ilyenek miatt kezd megdőlni a modernkori pestis elmélet. 

Nem azt mondom, hogy az emberekből eltűnt az empátia, de a hazugságokra senki nem kíváncsi valljuk be. Egy darabig még egymásnak estek az emberek az interneten, és nem lehetett más véleménye senkinek, csak az hogy maradjunk otthon!

Mi magunk kértük az elején a kormánytól,  hogy kijárási tilalmat vezessenek be. Mert féltünk! Mindenki félt! De mint tudjuk,  minden csoda 3 napig tart (nálam legalábbis pont annyi ideig tartott).

Nem azt mondom, hogy jelenleg nem vagyok rá kíváncsi , hogy mit írnak, mit gondolnak mások, a kormány,  a hatóságok, de ha én kíváncsi vagyok rá,  akkor szerintem más is ugyan úgy kíváncsi, és mint az látjuk:  a hatóságok is "bóklásszák" az emberek internetes reakcióit, ugyanis büntetni azt bizony tudnak érte, ha esetleg egy  konteo elszárnyal a valóságtól.

De mégis mit tegyünk, ha van egy véleményünk és ahogy kimondjuk, máris lesz rá három másik ellenvélemény?

"A koronavírus ellen nem jó a gyömbér fogyasztása, más pedig holtig állítja, hogy gyömbéres teát kell inni.................."  Vagy alkalmazhatunk -e antibiotikumot, de sokan szinte azonnal megvétózzák, hogy az miért nem jó,  és hogy azt most felejtsük is el, ugyan úgy mint mint ibuprofen tablettákat. Viszont egy más elmélet szerint határozottan antibiotikumot kell alkalmaznia tüdőbetegség szövődményére? Mi az igazság? A tanulság: Nesze semmi fogd meg jól ?

Szép kis bevezető után rátérnék a lényegre!

Pár nappal ezelőtt kaptam értesítőt egy munkaerő kölcsönző cégtől, hogy ők csak felmérést végeznek, és ugyan szánjak már rá pár percet, hogy esetleg érdekelne-e mezőgazdasági munka, most ebben a válságos helyzetben? A válaszom nem. Nem szeretnék, köszönöm!



Különféle hírek látnak napvilágot a kanári internetes sajtóban, így én csak egyre fókuszálnék, ami számomra a legreálisabb és legfenntarthatóbb a jövőre nézve.

 Jelenleg itt április 26-a éjfélig van kijárási tilalom (azt,  hogy ezt meghosszabbították május 11-re már nem is írom) de a Kanári -szigeteken próbaképpen megkísérelhetik a feloldást teszt jelleggel 26-a után , a félszigettől eltérő módon. Meglátjuk!

Én azért ezt tartom a legreálisabbnak, mert itt az emberek nagyrészt a turizmusból élnek. Aki 30-40 éve itt él a szigeteken és hajós kirándulásokat szervez,  az nem fog a földeken  narancsot szedni . Ez teljesen biztos! (nem mellesleg itt a "grafikonok" szerint nincsen annyi beteg,  mit a spanyol szárazföldön).



 Hogy tervezzünk -e kiköltözést a Kanári-szigetekre magyarként , az igencsak jó kérdés.

Főleg most, hogy Magyarországon ténylegesen betelt a pohár.

Magyarországon mint tudjuk a demokrácia mint olyan, sajnos nem igazán működik. Ezt mások is tudják, most nem kell erről hosszan írnom. Itt spanyolföldön azért még nagyrészt az van amit a nép szeretne, bár hallani az ellenkezőjét is.


 Vegyük azt például, (bár lehet, hogy elég rossz és nagyon egyszerű példa lesz) ha egy szépségkirálynőt kell megválasztani, Magyarországon sosem az nyer,  akit mi a legszebbnek gondolunk, hanem az akire rácsodálkozunk, hogy ezt biztosan nem gondoltam volna,  hogy rá sokan szavaznak.  Itt Spanyolországban,  nagyrészt igazságos dolgokat tapasztaltam meg ezzel kapcsolatban is.

Hallunk olyat is,  hogy csak ez év decemberre vagy jövő év elejére rendeződik a turizmus helyzete a Kanári-szigeteken,  és csak szeptemberre nyitnak ki a hotelek, de ezt én kétlem.

Sajnos a spanyol állam sincs annyira jól eleresztve anyagilag, hogy ezt fenn tudják tartani és a munkanélkülieket tudják etetni, lázadást pedig senki sem szeretne. Előbb utóbb mindenhol elfogy a pénz,  még az államkasszából is. És mint tudjuk a spanyol egy anyagias nép,  és a turizmusból él nagyrészt,  így ez nem kivitelezhető szerintem.

 Tervezzünk e- utat a Kanári-szigetekre? A válaszom igen! És még ebben az évben! Remélem hamarosan találkozunk,  akár hasonló módon,  mint ahogy azt a legelején az első bekezdésben  is írtam! 


--------------LOVE AND PEACE -------------------










2020. április 15., szerda

Koronavírus helyzet Kanári-szigetek

Levél a Kanári-szigetekről



 Holasztok!


 Egyik este kint dohányoztam a teraszon és néztem a szemközti házak ablakait. Próbáltam belátni az otthonokba. Belegondoltam, hogy igazából nem is nagyon ismerem őket, holott szemben velünk van egy spanyol család,  ahol "az öreg" pont mindig velem egy időben az ablakban dohányzik.....

 ....... aztán ugyanabban az épületben van egy spanyol középkorú férfi aki a háztetőn tornázik reggelente........ aztán az melletti épületben van egy spanyol ajkú családanya aki valószínűleg rokona az állatbarát földszinti szomszédunknak, és van a három generációs kanári család, akik felváltva tapsolnak este hétkor, hol a fiatalság,  hol a család legidősebb tagja nagy vidáman.

A kanári lányok az elsőről akik nagynéha az  épület tetején vesznek magukhoz egy kis napfényt vagy az alattunk lakó külföldi férfit már nem is említem ....

Fotón a nevének elhallgatását kérő Rózsakerti lakos 


 A jobb oldali épület második emeltén indiaiak laknak, 4 kisgyerek tapsol kint az ablakban március  óta minden este 19:00-kor , mert ez már olyan szinten szokás, hogy nagyon szereti mindenki.

 Öröm látni az embereket, hogy jól vannak és örömmel tapsolnak az egészségügyi dolgozóknak.

Kép: Shutterstock


Nem egészen egy hónapja  talán egyedül én voltam külföldi ebben a lakóközösségben , aki a kanáriakkal tapsolt, majd csatlakoztak lakók a közel-keletről és Afrikából , más kontinensekről származó másodgenerációs fiatalok, félszigetről érkezett spanyolok , thaiföldi lakótársam, és az összes náció aki a rózsakerti lakóparkban lakik.

Mostanra népes táborunk lett, és a taps végén megszólal a régi dal: VIVA ESPANA ! az egyik távolabbi épületből.

Néha csak kapcsolgatom a TV-t,  főműsoridőben a lengyel,  a francia,  az arab,  a spanyol , az amerikai csatornákon ugyanazok a hírek, kórházi felvételek, megtört ápolók és szájmaszkos orvosok adnak interjút, és bárhova is kapcsolok mindenhol a kormány komoly arcú vezetői ugyanazokat a tényeket közlik más-más nyelven.

Hihetetlen érzés az,  hogy szinte a  világ minden táján ugyanazt gondolják, ugyanúgy éreznek mint mi, néha félnek, könnybe lábad a szemük, aztán viccelődnek egy kicsit vele,  hogy az embernek olyan érzése lesz,  hogy hát nálunk is ugyan az van mint nálatok.


Március 14.én este jelentették be a kijárási tilalmat Spanyolországban és a hozzá tartozó szigeteken egyaránt. Március 15. én éjféltől felkészült a hatóság az új rendszer betartatására és március 16.-a reggel ezt szépen már be is tartatták a rend szigorú őrei 👮👮👮

 Azóta vagyunk itthon. Nem mehetünk a partra napozni, dolgozni sem,  sem kirándulni,  sem hobbihorgászkodni,  de még a kisgyerekeket sem lehet kivinni egy sétára sem. Azóta itthon ülünk és 2-3 naponta járunk vásárolni a legközelebbi élelmiszerboltba ami nyitva van. 



 Korábbi "leveleimben" ezt részletesen kifejtettem, amit itt olvashattok:

https://dorotthy.blogspot.com/2020/03/koronavirus-gran-canarian-4napja.html

https://dorotthy.blogspot.com/2020/03/mi-helyzet-spanyolban-maspalomas.html

Én azt gondolom a mentális egészség érdekében nem érdemes internetes híreket olvasni. Az elején még megijedtem, ahogy azt hiszem mindenki. Majd rájöttem, hogy semmi mást nem kell tenni,  csak annyit,  hogy betartjuk a szabályokat amik elő vannak írva és kivárunk.

Rengeteg teóriát olvasni az interneten melyek közül most felsorolnék párat:
- 5G
- Új világrend
- UFO
-  Wuhani laborból elszabadult kísérleti vírus
- mesterséges ránkszabadított vegyifegyver
- gyíkemberek
- Kína világhatalom
- Gazdasági világválság előidézése
- Népesség csökkentés
- Bill Gates
- Bevándorlás
-  Klímaválság
-  Tudatos népirtás
-  Média által az emberek nagy átverése
- "politikai baromság,amit mi nem értünk"
- És végül de nem utolsó sorban : "nincs is vírus "

Mindegyik véleményt átrágtam, de szerintem egyik sem igaz.

A rengeteg utazásnak köszönhetően Európa majdnem minden országából van ismerősöm,  és az összes földrészről, Istennek hála minden ismerősöm jól van úgy tudom,  és ez maradjon is így 💗 

Amúgy a  nagy világ-meditáció alkalmával gondoltam ám mindenkire!

Úgy látom, hogy a spanyolok nagyon jó kezelik ezt a helyzetet és nagyon hamar átszoktunk az új rendszerre, már úgy megy mintha mindig is így lett volna. (Kesztyű, szájmaszk és a mostani legújabb a bolti hőmérséklet ellenőrzés)

Bevallom még nem találkoztam ilyen ketyerével, de a mai napon volt szerencsém (szóval "meghőmértek" a bolt bejáratánál).

 Az igazság az , hogy ebben a vírus kérdésben járatos,  igen értelmes orvosok véleményét meghallgatva (virológus, infektológus, epedemiologus ) arra jutottam, hogy igazából még mindig nagyon keveset tudnak a vírusról.

Így aki nem ért hozzá, mint például én, annak felesleges különféle elméleteket gyártani. (Nagyon rossz példa tudom, de egy megmagyarázhatatlan légi katasztrófa nyomozása is évekig tarthat amíg a teljes igazság ki nem derül.)

A hatalmas pánik - amit a média keltett  a kiszivárgott félinformációkból-  arra ösztönözte a kormányainkat, hogy nagyon-nagyon  súlyos intézkedéseket hozzanak,  és ezt a legtöbb ország követte.

Azt el kell hogy mondjam, hogy a spanyolok a mediterrán vérmérséklet ellenére is nagyon jól tűrik a bezártságot, egy-két kirívó eset van,  amikor nagyobb büntetést szabnak ki a rendőrök,  és ugye vannak a kivételes esetek is,  amikor sajnos komolyabb beavatkozás szükséges egy-két utcán randalírozó madridi pernahajder vagy kanárió miatt  (erről rengeteg videót találni az interneten, de most nem fárasztok ezzel senkit ,azt  viszont tudnunk kell,  hogy a spanyol nem az a megalkuvó típus mint a magyar például, tehát  egy picit hevesebb a vérmérsékletük hát naaaa)

Április 26.-a után ígérnek változást (legalábbis a Kanári-szigetekre nézve).

Jelenleg történelmet írunk,  és mint tudjuk a történelemkönyvek oldalán is vannak vidámabb és nem vidámabb esetek, most sajnos ez velünk történik meg,  és éljük meg a lehetőségekhez képest pozitívan.

 Ne feledjük, holnap egy új nap és minden egyes nappal közelebb vagyunk a megoldáshoz és ennek a világjárványnak a végéhez.

És a végszóm mint mindig:



---------------LOVE AND PEACE------------