2020. március 30., hétfő

Mi a helyzet Spanyolban? Maspalomas, Maradj otthon! 16. nap

Levél a Kanári-szigetekről


Holasztok!

 Sokan kérdeztétek mi újság Spanyolban? Napok óta nem nézek híreket és a közösségi médián belül is kitiltottam az életemből a bulvárt és károgó híroldalakat (30 nap szundi azoknak a híroldalaknak akik matematikusnak gondolják magukat és állandó jelleggel számokat közölnek, miközben nemhogy a matematikához nem értenek de még újságírói végzettséggel sem rendelkeznek).

 Szerintem mindig nézzük meg azt,  hogy ki publikálta az adott cikket! Ez hatványozottan igaz az angol hírekre is,  mert ők mindig mindent eltúloznak ha spanyol hírekről van szó, a spanyolok pedig általában egy adott szemszögből írnak le véleményeket, ami szintén nem biztos,  hogy valóban mindenkire vonatkozna.

A hazug média káros az egészségre és a hülyeség fertőz ! Ezt vegye mindenki komolyan😆

A helyzet itt Spanyolban annyi, hogy bármennyire is felfújja azt a média, mi semmit az ég világon nem látunk és nem tapasztalunk belőle. Lehet azért mert a kórházak közelébe sem lehet menni, és kb a legtöbb embernek azt tanácsolják telefonon is első körben,  hogy hát ha beteg maradjon otthon! (Végülis igaz, mert állítólag mindenki átesik a betegségen, csak nem biztos,  hogy észreveszi vagy nem biztos,  hogy tünetei lesznek....)

 A boltokban ingyenesen egyszer használatos kesztyűt adnak (kb olyat amit a hölgyek hajfestésre szoktak használni, vagy a boltosok a pékárú szortírozásra), a maszk viselése nagyon ajánlott a boltba belépéskor és nagyjából mindenki betartja.😷

 (Egyes boltokban biztonsági őr tartatja be a 1,5 méteres távolságot a vásárlók között, belépéskor ellenőriz,  hogy beléphetünk-e , ugyanis nem megengedett a tömeg. Kesztyű felvétele előtt kórházi kézfertőtlenítőt kell használni egyes boltokban, amihez egy bolti eladó segítséget nyújt. A kasszánál is 1,5 méter távolságot kötelező tartani a Merkadonában, erre a felragasztott zöld csíkok figyelmeztetnek a padlón. )

Valóban igaz, hogy ezt a kis szigetet ellepték a katonák, ugyanis még életemben nem láttam terepszínű zöld spanyol harci járművet, de most idén már kétszer is sikerült.

 A rendőrök mivel  nincsen más dolguk, így igazoltatnak mindenkit , büntetnek ha úgy ítélik meg (tehát gyakorlatilag ugyan úgy mint eddig, csak most más dolgok miatt is megbüntetnek, nem úgy mint előtte).

Fotó: Mi playa de Las Canteras (facebook)


 Kijárási tilalom van, így csak indokolt esetben lehetünk az utcán.

Indokolt eset lehet (a teljesség igénye nélkül):  - az élelmiszer vásárlás ( a blokkot a rendőr ellenőrizheti, és amennyiben egy hajfestékért ugrottunk le a 10 km-re lévő Carefour-ba, akkor szép kis büntetésre számíthatunk),
-  a munkába járás (kizárólag érvényes engedéllyel, pecséttel -aláírással,  azt hozzátenném, hogy jelenleg orvos-rendőr-eladó aki munkába jár, más nem igazán járkálhat pecsét ide vagy oda)
- gyógyszer , gyógyászati segédeszköz vásárlás, optikus (természetesen a lakóhelyhez legközelebb eső gyógyszerárat illendő választani, ugyanis a rendőrség a lakcímet is jogosult ellenőrizni)
- idősgondozás (igazoltan)
- kutya sétáltatás (lehetőleg nem 5 kilómétterre a lakástól, és nem a parton labdázva az ebbel)


 Mivel ugye legtöbben elveszítették az állásukat (jobban mondva nem kell dolgozni menni), így az emberek következő hónap tizedikére várják az állami pénzeket, mint a messiást. Állítólag Olaszországban is pont így működik.

Itteni nyelvtanár ismerősöm online tud jelenleg dolgozni,  és úgy gondolom, hogy aki IT szektorban vagy informatikusként dolgozik, az megtarthatta állását és otthonról is el tudja látni feladatait.

Az állam átveszi az anyagi terheket a cégektől és gyakorlatilag a kihirdetett vészhelyzetben a munkájukat elvesztőknek "munkanélküli segély szerűen" utalja a pénzt. A nagy cégek akik hivatalosan járnak el , azok automatikusan elintézték a dolgozóiknak az anyagi juttatást, így gyakorlatilag semmit nem kell érte tenni.

 Bár ilyen helyzetben még nem voltunk, így senki nem tudja, hogy mégis,  hogy működik, mert igazából nem segély,  hanem fizetés, csak éppen az államtól , és  nem dolgozunk meg érte mert nem lehetséges  (ami ugye marha uncsi, itthon ülni, de most így mentjük meg a világot mint Superman).

 Az egyéni vállalkozók terheit csökkentik, és nem kell fizetniük előreláthatólag 3 hónapig (majd meghosszabbíthatják ezt is) az adókat és a társadalombiztosítási járulékot. Ami azt jelenti, hogy anélkül, hogy bármit is fizetne, egészségügyi ellátásra akkor is jogosult lesz! Állítólag juttatásban is részesülnek, attól függően, hogy mennyi bevétele volt a cégnek/  a vállalkozásának stb.

Felhívnám a figyelmet, hogy ez nem feltétlenül mindenkire vonatkozik ,  ez természetesen attól függ, hogy előtte milyen cégnél dolgozott az illető, szezonális munkás volt-e , és hogy vállalkozóként mennyi adót fizetett be stb...

  Spanyol nyelven itt találjuk az erre vonatkozó infót akit ez érdekel katt a linkre: https://www.sepe.es/HomeSepe/Personas/distributiva-prestaciones/quiero-cobrar-el-paro/afectadoERE.html

A másik dolog amiről szeretnék írni a spanyol mentalitás, ugyanis a mediterrán népek nagyon nem bírják, ha nem bandázhatnak,  és ha nem ülhetnek ki a kedvenc churritójukba kávézni, így ezt a stresszt valaki hangoskodással reagálja le. Az olasz gondolom ugyan ez. (Néha ez egy kicsit zavaró lehet agy adott lakóközösségen...)


 Mi itt Maspalomasban este 19:00-kor helyi időben minden nap tapsolunk ezzel az egészségügyi dolgozóknak megköszönjük a munkát és örömmel vettem észre, hogy a legidősebbek is kimerészkednek az ablakba vagy erkélyre, hogy vidáman tapsoljanak.

Olaszországban élő ismerősömet kérdeztem erről, de a válasza az volt, hogy ők esténként gyertyát gyújtanak. 😩 Ez szomorúan hangzik, de jelenleg Ő is és az ismerősei, kollégái is jól vannak, vagyis jól viselik egyenlőre a bezártságot. (Egyetlen egy távolabbi ismerőséről tud, aki kórházban van egy jó ideje, mert mint tudjuk ennek a betegségnek hosszabb a gyógyulási szakasza.)

Gondolom mindenki ebben a helyzetben felkereste az olyan ismerőseit akikkel réges-régen nem beszélt... Gondolok itt óvodás kori,  általános iskolás ismerősökre.Az én egyik  ismerősöm testvére kínai befolyású és a  véleménye az, hogy túlságosan felnagyítja a problémát a média.

 Madridban élő és dolgozó ismerősömet megkérdezve az volt a válasza kérdésemre, hogy sem köhögő,  fuldokló, sem pedig elkülönített emberekkel nem találkozott a madridi reptéren dolgozva és jelenleg is jó egészségnek örvend Ő is és ismerősei is.

 Hogy telik egy napunk?
 Reggel tornázok (youtube) és takarítok, este nézem az Éjjel-Nappal Budapestet és a Drága Örökösöket (RTL Most!) napközben a családdal skype-olok , bartátokkal csetelek, élelmiszer boltba járunk és főzünk (igyekszünk nem elhízni). Szerencsére ki tudunk ülni a napra a teraszunkra olvasni, így napfénnyel is el vagyunk látva.

Vásárlási láz szerintem nincs, igaz volt, hogy nem lehetett kapni olcsó C vitamint, pezsgőtablettát, de végülis mindent be lehet szerezni még ha nem is azonnal, de 1-2 nappal később igen.

Maszkot tudtunk venni olcsón gyógyszertárit (nem emelkedtek meg az árak ez miatt a hisztéria miatt) és van alkoholunk is fertőtlenítésre (egyébként egy hónapja kicsit mintha hiánycikk lenne a zselés illatosított kézfertőtlenítő, de ez legyen a legnagyobb bajunk )

 Végezetül egy orvos véleményét is megosztanám, ugyanis ez az egyetlen amire azt mondom, hogy magyar nyelven hitelesnek tűnik.

Dr. Szlávik János infektológus aki nagyon értelmes hozzáértő embernek tűnik nekem, és úgy gondolom ebben a helyzetben sem a kormányhivatal sem a gyógyszerész nem tud olyan hiteles - valóban a betegségről szóló-  információt nyújtani, mint egy infektológus. Egyébként a videoklinika oldalán elég érdekes állításait találtam meg (akit érdekel utána tud keresni). Íme a link a mostani helyzetről : https://www.youtube.com/watch?v=FP3WZjra1cY&fbclid=IwAR0CDMqrYJFdFXXQAJBs9fYuTsbYuIyOGU1GOSLe1YO4Ialwhry8aioolG8&app=desktop

 Azzal zárnám soraim (és levelem), hogy mi itt Spanyolországban korántsem látjuk olyan drámaian a helyzetet,  mint ahogy azt a média vetíti.  Így nem érdemes a számokat nézni szerintem. Helyette Disney Channel amit ajánlani tudok receptre 😁 

 Íme a madridi karantén dal, mert ugye manapság már mindenkinek van kedvenc karanténdala (kedvenc olasz erkély muzsikusa), magyar karanténhimnusza stb: https://www.youtube.com/watch?v=Xy8p0lSJqG4&feature=share&fbclid=IwAR39UH8dBFtl4Piuw4qzmLQ_2Bd-DGzIA5vyby1OH0Ilnk5NjB3ikzU6anc


Fel a fejjel Magyarország, kitartást Olaszország, y viva Espana! Mindeninek jó egészséget az egész világon!💗



-------------------LOVE AND PEACE--------------








Nincsenek megjegyzések: