2018. szeptember 17., hétfő

Albérlet, bankszámlanyitás - A kezdetek Gran Canárián

Levél a Kanári-szigetekről

Talán az első lépések amivel érkezésünk után illendő foglalkozni az talán az lehet, hogy hol találjuk munkát vagy szállást.

Rengeteg spanyol , angol és német csoportot és hirdetéseket találhatunk az interneten , ezek közül amit kiemelnék az a:  https://www.milanuncios.es/
https://www.tucasa.com  fotocasa, pisos.com, idalaista.com és egyéb ezen témával foglalkozó angol és német csoportok a Facebookon (az utóbbiak mind ingatlanügynök oldalak).

 Hogy mennyi pénzzel kell rendelkeznünk az elején, az természetesen mindenkinek más és más. Ha úgy érkezel a szigetre, hogy van állásajánlatod, akkor igazából nem kell sok pénz. Ha nincs állásajánlatod akkor minimum 5000 Eur (abban az esetben ha vendéglátós végzettségünk van,  tapasztalattal rendelkezünk az adott munkakörben és spanyolul + angol/németül beszélünk.... ellenkező esetben az isten pénze nem lesz elég...)



Attól függően, hogy autóval , motorral, busszal vagy gyalogosan kívánsz-e közlekedni----> található jóval messzebb is olcsóbb szállás (pld: Vecindario, Telde, Ingenio, El Tablero, San Fernando) amik igazából már nem tartoznak a turistaövezetek köréhez. (ebben az esetben extra költségként a turistagettó -munkahelyre bejárást is figyelembe kell venni..)

Ha ingatlanközvetítő segítségét vesszük igénybe, akkor sajnos egy hónap kauciót kidobunk a kukába :) (Mondom én ezt a volt ingatlanos, na mindegy...)



Ha beszélünk spanyolul akkor ingatlanos segítségét NE vegyük igénybe. Általában ilyen munkakört ellátó emberek bevándorlók, akik több nyelven is beszélnek, viszont annyit értenek az ingatlanhoz mint én a mangó termesztéshez....     Így igazából a tolmácsolást kell itt megfizetnie az embernek.

 Lássunk egy 550 Eur-s lakást, ami Vecindarioban egy három szobás lakást takar medence és erkély nélkül , viszont délen  Playa del Inglésen ezért az összegért egyszobás lakást kapunk max két főre medencés épületben saját terasszal.

Autót már 700 Eur-s áron kaphatunk, de nagy a valószínűsége, hogy pár hónap múlva a szervizben kötünk ki a járgányunkkal. Emellett ugyan úgy mint otthon, van biztosítás is és helyi adó is az autóra, amit sajnos akkor is fizetnünk kell, ha nem működik a kocsi 😎😎

Mivel ugye szigeten vagyunk, így nem nagyon van itt autógyártás, viszont sokan foglalkoznak behozott hulladékautókkal egyes emberek....(Újak is érkeznek nagy hajókkal ide, de ezek jóval drágábbak persze.)

Ha kibéreltünk egy lakást ----> maradva az előző példánál 550 Eur-ért, akkor azt tudnunk kell, hogy nem mindenhol tartalmazza az ár a vizet és villanyszámlát valamint az internetet sem.

550 Eur egy havi bérleti díj, plusz egy havi kaució a tulajdonosnak és egy havi az ingatlanosnak aki "segített" nekünk ezt megtalálni. Így a kezdeti költségünk első hónapban 550*3=1650 Eur

Kezdetben tiszteletünket tesszük a bevándorlással foglalkozó rendőrségen, hogy NIE számot kapjunk. Ezt lakásbérleti szerződéssel akár meg is tehetjük azonnal, feltéve ha fénymásoluk egy példányt az útlevelünkről. Azt tudni érdemes, hogy minimum fél éves szerződés legyen a lakásra, mert sosem lehet tudni mibe kötnek manapság bele ugye (természetesen az élő fába is belekötnek ha jó napjuk van, ha rossz akkor meg nem adnak NIE számot).

NIE számunk kő kemény 10 Eur és pár centünkbe fáj,  és egy,  azaz egy teljes délelőttünkbe.

Bevásárlás olcsóbb helyeken, mint például LIDL vagy Mercadona 60-100 Eur egy hétre egy két főnek, beleértve a háztartáshoz szükséges takarítószereket, pipere cuccokat és mindent. (Ez persze egyén függő , meg lehet úszni kevesebből is ha egyedül vagyunk, nagyobb igényűeknek ez az összeg lehet több is persze...)


A rezsi fizetése általában két havonta kerül sorra, ez így néz ki :

VÍZ: 40 eur/2 hó rezidens kedvezménnyel
Villany: 100 eur/2 hó
Internet (havi) : 50 eur/hó

Így átlagosan 20+50+50 azaz 120 eurót kell havonta erre félretennünk. Vízszámla lehet több is , függően attól,  hogy részesülünk-e rezidens kedvezményben vagy sem. Ha nem, akkor számoljunk erre is jóval többet. (Ha a turistaövezetben szeretnénk élni, akkor készüljünk fel rá, hogy havi költségünk egy studiolakásra max két főnek 700 Eur lesz egy hónapra turistavízzel és villannyal.)

Internet szolgáltatók közül a MOVISTAR  legjobban lefedett és legxarabb 😇😇 Vagyis,  hogy a legdrágább. Válasszuk a Vodafone vagy Orange szolgáltatását TV-Internet-Telefon kombóban ami kb ugyan annyit kóstál mint a Movistar sima korlátlan internetcsomagja.

Bankszámlanyitáskor gondoljuk csak arra a tényre,  hogy  kb mindegyik ugyan úgy működik, így dönthetünk a színe vagy logója vagy akár a bankfiók közelségét nézve az előnyösebb javára :)

Santander, Sabadell, La Caixa, Deutsche Bank, Caja Canarias, Bankia, Bankinter, BBVA, Abanca, Banco Madrid, Evo Banco, Iber Caja, ING, Triodos Bank, Banco Mare Nostrum, Banco Popular.



A bankot kiválaszthatjuk annak megfelelően is, hogy mire szeretnénk a bankszámlánkat használni...

Általánosságban elmondható, hogy havi 6-700 Eur minimális jövedelemmel kell rendelkeznünk papíron , valamint élő munkaszerződést kellene elvileg bemutatnunk a számla megnyitásához és a bankkártya megrendeléséhez...

Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor INGYEN vezetik a bankszámlánkat , ingyenes a bankkártya, és a pénzfelvétel sem kerül semmibe az adott banknál (sem automatából , sem pedig ügyintézőnél történő befizetésnél és pénzfelvételnél sem kerül semmibe annak használata) .....

Amennyiben ez nem teljesül (havi 700 eur "nomina"), akkor számíthatunk bankszámla vezetési költségre.

Nagyon örülnek neki, ha spanyol jövedelemigazolással (nomina de pago) keressük fel kiválasztott bankfiókunkat.

Emellett útlevél másolat, pontos spanyol lakcím (levelezési cím), NIE szám másolat kell hozzá (vagy rezidens zöldkártya).

Ha igazán populáris bankfiókot szeretnénk választani, akkor a Santander Banknál ajánlatos számlát nyitni, ugyanis minden városban van fiókjuk, akár több is. Itt viszont az az egy lehet a gond, ha még nem rendelkezünk rezidens státusszal, akkor évi 36 eur-t számítanak fel bankszámla vezetési díjként, de esetenként még többet is. (Rezidenseknek ingyenes!)

Ha egy újabb dinamikus , modern katalán bankszámlára vágyunk, akkor a Sabadell a legjobb választás nekünk.

Ha egy kicsit nemzetközibb bankszámlára fáj a fogunk, akkor a Deutsche Bank lesz a nekünk való !

Ha az itteniek véleményét kérjük ki, természetesen a helyi bevált bankokat fogják nekünk ajánlani: Caja Canarias és BBVA.

Ha online kívánunk intézkedni bankügyekben , akkor választhatjuk az ING Bankot online.

Kellemes bankolást mindenkinek!

---------LOVE AND PEACE-------

Nincsenek megjegyzések: