2018. szeptember 14., péntek

Tömegközlekedésről Gran Canárián

Levél a Kanári-szigetekről

Gran Canárián és Tenerifén is a legegyszerűbb módja (még mindig) az utazásnak a BUSZ.
Itt Kanárin (azaz vidéken- ugyanis Spanyolország fővárosához képest vidék,  ugyan úgy mint Budapesthez képest Balaton kb...) a buszjárat elnevezése GUA GUA .

Tenerife, Los Cristianos, Titsa


Ezt a csodálatos elnevezés állítólag latinamerikából ered 👅👅👅

Felhívnám már itt mindenki szíves figyelmét, hogy ezeken a buszokon is van ellenőr, és ugyan úgy mint a BKK-n, ez is szokott ám büntetni....(Általában egyedül járkál egy kis szerkentyűvel , szürke céges pulcsiban meg fehér gallérban űzi az ipart leggyakrabban a főváros környékén..)

Na akkor tömegeljünk:

Ha itt élünk a szigeten és szeretnénk havi bérletet váltani, annak legegyszerűbb módja hétköznap reggelente felkeresni a hozzánk legközelebb eső busz információs irodát. Playa del Inglésen a Tropical buszpályaudvar, Puerto Ricoban a nagy központi buszpálya. Itt részletes infót adnak akár angol nyelven is a kártya használatához.

Amennyiben nem ezt a variációt választanánk, jelentkezhetünk online, felutazhatunk Las Palmasba a kérelem benyújtásához.

A jelentkezési lapot itt találjuk: https://www.guaguasglobal.com/tarifas/tarjeta-transgc/
Online felületen: https://www.guaguasglobal.com/solicitud-tarjetas/

NIE szám + útlevél másolat vagy rezidencia + útlevél másolat és fotó amit a jelentkezéshez csatolni kell. Lehetőség van diák és nyugdíjas változatban is kiváltani, így a kedvezmény 20 % al magasabb.
A diák és nyugdíjas bérlethez csatoljuk ennek igazolását. (San Telmoban az ügyfélszolgálaton, Arucasban vagy a Santa Catalinai buszvégállomásokon igényelhető sorszám húzása után diák és nyugdíjas kedvezmény is.)

A kártya bankárttyaként funkcionál, és a kihelyezett értékesítési pontokon tudjuk feltölteni: https://www.guaguasglobal.com/tarifas/puntos-venta/

Gran Canaria, San Telmo, Globalbus


A buszvezetőrkől csak annyit, hogy borzasztó ellenségesek, egyáltalán nem segítőkészek, a helyi sofőrök gyűlölik a turistákat és mindenkit aki turistának néz ki.
Rengeteget hazudnak így tehát jobb ha magunk tervezzük meg az útvonalat a buszcég honlapján. Nem árt ha többször ellenőrizzük a buszon megváltott jegyünket, mert rendszeresen átvágnak pár centtel turistákat, hosszabb útvonalat értékesítve. (Németül és angolul értenek, ugyanis egy ilyen sofőr 30-40 éveket is lehúz a buszcégnél a turistagettóban, de mivel szelektív a hallásuk így csak arra válaszolnak amire kedvük van....Ha veszekedni óhajtunk velük akkor spanyolul tegyük, hogy jobban megértsék 😈😈😈😈

 A fővárosi buszokon azaz sárga Las Palmasi buszokon ez a gond nincsen .

Las Palmas , fővárosi busz


Felszálláskor érvényesítsük bérletünket a sofőr melletti dobozka chip leolvasójával, majd mikor leszállunk (természetesen a hátsó ajtót használva) jelentkezzünk ki a hátsó chip leolvasó segítségével.


Tíz alkalmas gyüjtőjegy... Nos aki budapesti azt ismeri ezt a variációt, a lényege, hogy tíz alkalmas jegyet veszünk, egy utazást vagy másfelet így ingyen kapunk , azaz megspóroltunk vele egy kis pénzt. A gyüjtőjegy neve BONO (legalábbis Tenerifén azt hiszem még mindig így hívják): https://www.guaguasglobal.com/tarifas/tarjeta-ab/

A kártyát tíz alkalom után eldobhatjuk és akár több fajta útvonalra is megvehetjük egyszerre. Érvényesíteni a vezetőfülke jobb oldalán található kis nyomtatóra hasonlító gépezetbe helyezéssel tudjuk, ami ekkor egy hosszú számot fog nekünk rá nyomtatni, ami azt jelzi, hogy egy alkalmat már el is használtunk. (Gondolom még mindig így működik, de azt hiszem öt éve nem használtam ilyet...)

A bono használatához nem kell sem igazolvány sem NIE szám meg semmi sem... ugyan úgy mint Budapesten a gyűjtőjegy használatához sem ....

Ezeket a kártyákat itt tudjuk megvásárolni: https://www.guaguasglobal.com/tarifas/puntos-venta/



Végezetül egy kis személyes story az elmúlt időszakból , miként is mennek itt a dolgok...
Este 10 óra felé járt már az idő amikor hazfelé tartottunk, a jól megédemelt "degeszre zabálom magam 10 euróért"  kínai étteremből egy csúszdaparkos hosszú nap után.....

A busz fékez a kies pusztán (a semmi közepén is van itt megálló), ahol két fiatal hangját lehetett hallani (jól mulattak valamin) lassan de biztosan feltápászkodott egy furcsa ruházatú hölgy szép lassan egy nagy gitárral- közben lehet hogy még énekelt is .... (mindenki néz a buszon, mégis miért megy ilyen lassan , meg mégis mi történik ...)

Az első gondolata mindenkinek az, hogy nem fizetett, nem érvényesítette bérletét de a gyüjtőjegyét sem...

na jójójó, várjuk az urat aki nagy hanggal feltápászkodik láthatóan mámoros állapotban...Felszáll, majd szépen lapakol az egyik ülésre, közben a busz vár és áll, de a fiatalok nem fizettek, csak dőlöngélnek jobbra balra...

Szóváltás következik, ugyanis mindenkinek feltűnt a buszon, hogy öt perce állunk egy üres megállóban, ahol még sötét is van,  és két fiatal hangoskodik a buszon akik nem fizették ki a menetjegyet 😐😐😐így indulni sem tudtunk ....

Mire a sofőr kérdőre vonta a férfit, addigra olyan ideges lett, ha még fizetett is volna a részeg fiatal akkor is felemelte volna a hangját.

Ebben ez esetben tökéletesen igazat adtam a sofőrnek, aki szintén elkezdett kiabálni... de a buszunk még mindig állt és már tíz óra elmúlt... szóval kezdtünk fáradni az egész napos csúszdázástól shoppingolástól meg kajálástól... a turista élet is fárasztó tud ám lenni...

Erre a totál részeg fiatal előrántott egy ötven euróst amivel köztudottan nem lehet fizetni buszon (ki is van írva 3 nyelven, hogy legyen nálad aprópénz, mert a buszvezető nem tud visszaadni százasból, kétszázasból mivel nem pénzváltó...)

Marhára untam hogy állunk, így beváltottuk a "hangoskodó spanyolnak" a pénzt de ez már nem segített semmin...

A sofőr olyan ideges volt,  hogy tátott szájjal figyelték az utasok az ordítást....Természetesen a következő lépése a rendőrrel való fenyegetést volt, és ezen ígéretét gyorsan be is váltotta...

A pénz már nem számított semmit!!

Mint minden spanyol nő , férfi,  gyerek, mamita, papitó, házas, elvált, szingli, háziállatos, állattalan meg akárki ------> ha felb***ák az agyad, akkor azzzzonnal rendőrt kell hívni...ha bántanak és szomorú vagy HÍVJ RENDŐRT!!

 Ha inzultálnak, gúnyolnak, piszkálnak vagy netán udvarolnak ---------> hívj rendőrt! (Akár már a rendőr szó hallatára is eltűnhetnek az inzultálók)

A spanyolok teszik ezt akkor ha unatkoznak, ha uncsi a szomszéd, ha beszólsz nekik, ha csak irritál valami, vagy köcsögösködik a sógor és miegymás... de a megoldást mindig a rend szigorú őrétől várják el 👮👮👮



Így lett, hogy lassan már több mint fél órája álltunk a busszal az összeverbuválódott utas bandával és mindenki az óráját nézegette, amikor is megjelent egy rendőrautó.

Tehát tíz percen belül egy helyi rendőrségi autó megjelent a TETT helyszínén a semmi közepén... Két tag kiszáll, nézegeti a "bűntanyát" .... eközben a buszon maradtak kiabálást hallanak,  ahogy a részeg fiatalok védik az igazukat (ami már akkor elveszett, amikor még fel sem szálltak a buszra)

Pár percen belül megjelenik a polgárőrség három oszlopos tagja a busz mellett,  és a tett helyszínére sietnek, elhagyva csodajárgányukat.....Az utóbbiról azt kell tudni, hogy itt a polgárőrségnek (guardia civil)  nagyobb hatalma van mint a helyi rendőrségnek (policia local)  vagy a nemzeti rendőrségnek  (policia nacional) .

Na a busz még mindig állt,  és ekkor már öten állták körbe a fiatalokat akik megállás nélkül nyomatták a hülyeséget ( a spanyoloknak semmi nem számít , csak tudjanak valakivel beszélgetni 😆😆 )

Majd a buszon maradtak sóhajtozásai és óra nézegetései közepedte arra lettünk figyelmesek hogy egy újabb policia local azaz helyi rendőrségi autó jelent meg az autóbusz mellett.... (Szerintem műszakváltás lehetett rendőréknél tíz után,  és még mindenki a totál maximumot nyújtotta ebben a buszos-huligános történetben....)

A sofőr - mivel eleget hallgatta az igazán fárasztó berúgott beszívott fiatal idegesítő hülyeségeit - így szépen elbúcsúzott rendőréktől és visszaült a sofőri székbe...

Na elindultunk hazafelé végre HALLLELUJJAAAA...

Szóval így megy ez itt vidéken 👨👩👧👦👯👮👸👰👱👲👳👴👵

Kellemes napot és buszozást mindenkinek!

--------------LOVE AND PEACE-----------------









Nincsenek megjegyzések: