2019. május 22., szerda

Álláskeresés Gran Canárián

Levél a Kanári-szigetekről

 Holasztok! Ígértem egy újabb állás keresési témát, mivel jelenleg ez  tűnik a legolvasottabb bejegyzésnek. És külön köszönet, hogy a 8000 olvasói látogatót hamarosan elérem. 😉😉😉😉😉

Mint azt előző írásaimban is taglaltam, a munkaerő kölcsönzők nagy segítséget nyújtanak ha beszélünk spanyolul. Előző álláskeresési bejegyzést cégnevekkel és tippekkel itt találjátok: https://dorotthy.blogspot.com/2018/04/hogyan-keressunk-allast-kanari.html

Kezdem azzal, hogy én mikor ide kijöttem Gran Canáriára, engem itt munkával vártak. Tenerife volt a szerelmem, de teljesen véletlenül itt találtam állást.

Tehát "nem én választottam ezt a szigetet, a sziget választott engem"...

(Ennek már több mint 8 éve, és azóta sokan ellopták itt ezt a szövegem az előző utazós tvn.hu blogomból.... na mindegy is...)

Először is,  én azt nem értem, hogy valaki aki el akar jönni Magyarországról - persze jogosan - az miért úgy jönne ide, hogy semmilyen kilátásban levő munkája nincsen?

Tehát, ha nekem megtetszik a Kínai Nagyfal  vagy az Ausztrál klíma, meg képek alapján az emberek meg a kínai kaja, akkor én úgy döntök, hogy Kínába vagy Ausztráliába költözök és akkor majd keresek munkát???

 Ááááá dehogy!

Itt ez a sziget hiába Európa segge, akkor sem adnak már szívesen papírokat a munkavállaláshoz/letelepedéshez.

Én 2011-ben egy Gran Canariai álláshirdetésre jelentkezve, miután telefonon lebeszéltem a részleteket, pár nap múlva megvették nekem a repülőjegyet , ezzel jelezve komoly szándékukat, hogy itt várnak .

Ezt annak köszönhetem, hogy 2008 januárjától rendelkezem Spanyol munkavállaláshoz szükséges papírokkal Tenerife szigetéről, ami feljogosít arra, hogy munkára jelentkezzek ebben az országban.

Viszont még mindig kihangsúlyoznám , hogy hatalmas a munkanélküliség Spanyolországban.

Kép: Corvan.es


Mivel ezen a szigeten és Tenerifén sem látnak szívesen bevándorlókat többet, így én azt javasolnám, hogy Lanzarottén, La Palmán vagy  Fuerteventurán próbálkozzunk, és ott is úgy lehetőleg,  ha már rendelkezünk NIE személyi számmal.

Vegyük azt alapul, hogy Gran Canáriára és Tenerifére közvetlen járat van Budapestről (mindig teli a gép), ami azt a meglátásom támasztja alá, hogy rengeteg magyar él itt.

Kétezer magyar van ezen a szigeten, ami kicsit sok !  (Mellette persze 30-40 egyéb nemzetiség a világ minden pontjáról, akik életvitel szerűen tartózkodnak itt a szigeten, és akár még spanyol anyanyelvűek is ----gringók és guirik)

Tehát én első körben azt ajánlom, hogy akinek tetszik a sziget meg a klíma, az jöjjön ki egy hétre befizetett úttal és nézzen körül.

(Javaslom a Tickair.hu oldalt vagy az utazomajom.hu -t ami olcsó lehetőségeket kínál, és néha egy befizetett út, akár még olcsóbb is lehet mint egyénileg ideutazni!)

Mivel betekintést nyerhettem immáron két nagyobb hotel életébe is ezen a szigeten, így az a meglátásom, hogy az itteni kanáriók,  akik főként a fővárosból járnak le a sziget déli részére dolgozni, nagy nehézségek árán találnak munkát és nem kívánják azt elveszíteni.

Dolgoztam hajón is, így azt is elmondanám, hogy nagyon nagy a követelmény az itteni 4-5 csillagos szállodákban és töredéke a fizetés a hajós-borravalós nagypénzeknek!

Magyarul szólva nem éri meg , mert a szállás és munkába járás drága , a fizetés pedig soha semmire nem elég.

A szokás itt a fél éves szerződés a hotelekben, ugyanis külföldit nem vesznek fel állandónak (a spanyol törvények szigorúak, így az állományban lévő dolgozót szinte lehetetlen kirúgni, de ha mégis megtörténik, akkor elég nagy az ára a cég részéről....)

A külföldiek szezonális szerződéssel dolgoznak,  2-3 szerződés után igénybe veszik a Spanyol munkanélküli segélyt, majd fél év után visszamennek dolgozni szintén határozott szerződéssel.

Ezért ajánlanám egy próbának a szakmai gyakorlatos és animátor cégeket: https://hotelanimation.hu/spanyolorszag/

https://www.delreyinternational.com/orszagok/spanyolorszag

Miután van tapasztalatunk már egy spanyol szállodában, és megtanultuk a munkavállaláshoz szükséges alap dolgokat spanyolul, egy referenciával máris könnyebb munkát találni, mellesleg a munkavállaláshoz szükséges papírjainkat is ez idő alatt el tudjuk intézni !

Ha lebeszélhetetlen valaki arról, hogy idejöjjön, és munkát keressen, akkor javaslom,  hogy a google a barátod, tehát a hoteleket még otthonról felkereshetjük az interneten műhold segítségével- így  rátalálunk a legszebb hotelek neveire- majd a honlapjukon online tudunk jelentkezni is.

Nem buta ötlet az sem, ha booking.com oldalról keresünk szállodaneveket , majd felkeressük a honlapjukat. Általánosságban elmondható, hogy majdnem minden nagyobb szállodának van az oldalán  💥Trabaja con nosotros💥 azaz Dolgozz velünk linkje. (Az adatvédelmi törvény miatt  úgysem tudjuk az önéletrajzunkat személyesen leadni a hotel recepcióján, ugyanis ez már évek óta tilos.)

Amennyiben így felmértük az igényeket és nem érkezik hívás a telefonunkra, én azt javaslom, hogy második kőrben az itteni munkaerő kölcsönzőket keressük fel.

Google szintén a barátod ugye 💥Trabajo temporal Gran Canaria💥 be a keresőbe, és máris megvannak az e-mail címek ahova CV-t küldhetünk. (A legtöbb kölcsönző-közvetítő cég nálunk Gran Canárián--- Vecindarioban található - ami egyébként egy délamerikaival eléggé sűrűn lakott kisváros.)

Kép forrása: Randstad.es


Olyan is előfordulhat, hogy egy ismerős már itt dolgozik évek óta a szigeten, és hallottuk, hogy itt milyen jó,  hogy kolbászból van a kerítés.....

Na igen, a sok vetítés meg facebook poszt alapján valóban így tűnik, de korántsem az. Mint már mondottam itt nagyon erős a mezőny.

Viszont ha valaki szakképzett vendéglátós aki spanyol-német-angol nyelvet beszél, és igazoltan van szakmai gyakorlata Spanyolországban, akkor nem lehetetlen munkát találni. Egyébként halott ügy!

Azt totálisan el lehet felejteni, hogy majd a diplomás idejön és a szakmájában kapna munkát, ugyanis ilyen itt nincsen.

Egyetlen egy kakukktojás azért mégis volt nemrégiben, azóta sem értem, hogy hogyan. Egy magyar  eredetileg vidéki kiscsaj a párjával 1 -2  éve megpróbálta a lehetetlent és bejött neki.

Hogy hogyan azt nem tudni, bár a fickó mindent megtett és agresszív módon felkutatta az összes céget és embert a szigeten aki tudna segíteni és láss csodát, egy multi  IT céghez be tudták nyomni a szemtelenül fiatal magyar lányt (hozzáteszem szakmailag nem odavágó diplomával).

Hát igen, végül is manapság ezt tanítják az egyetemeken, hogy hogyan legyünk lelőhetetlenek, hogyan manipuláljunk és gázoljunk át másokon a cél érdekében...

 Bár nagy valószínűség szerint szakmai gyakorlatos szerződéssel nyomul az illető azóta is (kevés fizetésért).

Visszatérve a témához, amit látunk és hallunk a szigetről, annak lehet,  hogy a fele sem igaz. Így aki munkát szeretne annak egy hetes üdülést megérhet, hogy feltérképezze a helyzetet munkafronton.

Az itteni magyarok akik már rég óta élnek a szigeten, azok megtapasztalták, hogy sok munka kevés pénz, hatalmas teljesíthetetlen elvárások, szándékos létszámcsökkentés - költségminimalizálás a hotelek részéről (és  minden  elismerésem az ide született/bennszülött  takarítóknak, felszolgálóknak, recepciósoknak,  ugyanis ha azt hinnénk,  hogy a spanyol egy lusta nép, akkor ez hatalmas tévedés!!!)


Talán ennyi mára 😀 Mindenesetre tök jó az idő, gyertek nyaralni Gran Canáriára hátha ti is beleszerettek mint én 😜



--------------LOVE AND PEACE--------------------







2019. május 13., hétfő

A Playa del Inglési rája és én

Levél a Kanári-szigetekről


Holasztok, igaz lógok egy munkakereséses blogbejegyzéssel amit ígértem, de ezúttal különkiadás ugyanis életemben először taliztam egy hatalmas rájával a vízben.

Csúszóshátú haverom (Fotó: www.delaware-szrf-fishing.com)


Storym a rájával:

Hétfő reggel már 25 fokot mutatott a hőmérő - köszönhető ez a harmadik napja tartó kalimának - , és mivel éppen nem volt semmi dolgom, lementem a partra.


5-6 évvel ezelőtt imádtam Playa del Inglést,  de azóta sok minden megváltozott és nagyon ritkán megyek, de azt hiszem most jól döntöttem.

Playa del Inglés 2018 (saját kép)


Mivel a sziget folyamatosan változik, így pár év alatt is teljesen megváltozik egy partszakasz. A változás egy sziget életében mindig jót jelent ugyanis ha nem változna , nem lenne benne élet. A víz alatti és feletti vulkánok és az apróbb rezgések folyamatosan formálják a szigeteket, és ez így teljesen normális. Valami eltűnik, és valami más előkerül. És persze a globális felmelegedést most nem is említem....

Visszatérve a történethez: általában szeretem a hullámfogókat és a rákokat kémlelni a sziklákon és a hullámfogókon. Most is pont ez történt. Általában nem vagyok totál béna, és nem szoktam a sziklákon elcsúszni meg ilyesmik...(La Gomera szigetének csúcsait és a  nemzeti parkot balerinacipőben másztam meg 2007-ben, tényleg jól bírom a strapát 😜😜😜 )

Gyík (saját kép)

Örülök, ha le tudok fotózni egy óriásgyikot, napozó rákokat , madarakat vagy bármit. (Most sajnos a "bármi" ez elúszott de fogalmam sem volt róla, hogy ez a bármi akár egy rája is lehet.)

Egy rákot akartam meglesni és egy kagylót leszedni a szikláról, így olyan közel mentem a hullámfogóhoz, hogy meg tudjam érinteni a sziklát. Fél méteres vízben csak látja az ember hova lép szerintem.

Aztán megcsúsztam és kis híján a vízben landoltam. Egy puha és csúszós gumiszerű anyagra léphettem, ami brutál módon csúszott.

Szerintem mások is észrevették, hogy majdnem szaltóztam egyet, majd odébbálltam 1-2 méterrel és azon agyaltam, hogy ez most mi lehetett, mert ha egy csúszós hínárral teli mohás műanyag vagy gumi hulladék van a vízben, az csak feljön a tetejére.... Háááát bakker nem jött...


Ééééés ha esetleg????

Ááááá , de nem ... az nem lehet.... ---- gondoltam magamban...


De ha ????  ááááá nem , nem lehet.....

De akkor mi volt?

Pár percet váratott magára a dolog, majd mint a filmekben hirtelen alulról felkavarodott a homok a vízben, és először csak két kis szemecskét láttam majd a felém közeledő egy méteres ráját a vízben!😥😥😥😥

Szerintem kész csoda,  hogy nem kaptam szívinfarktust,  hogy egy közel egy méter széles rája közeledik felém, amire pár perce ráléptem!!!!

Természetesen menekültem a tett helyszínéről, de bakker ez úgy befúrta magát a homokba a vízben, hogy nem is láthattam, hogy én szegény hátán lépkedek. Most akkor jön a bosszú vagy mi?

Marhára nem tűnt félénknek, én viszont igen 😱😱

Francia turista házaspár látva az esetet, azonnal  kapott az alkalmon és rájavadásztak percekig.

A rájánk, mint kiderült nem volt bosszúálló, sőt elég barátságos típus 💗

Hol feltűnt , hogy nyomaveszett. Igazából nem tudom a ráják milyen megfontolásból úsznak cikkcakkban meg ahogy tartja kedvük, de néha láttuk  ----és olyankor én menekülőre fogtam----, néha meg eltűnt és akkor meg kereshettük megint a franciákkal.

Aztán a rája megunta a produkciót és a francia férfi mellett a víz felszínén úszott el végleg szem elől, de előtte hullámokat gyártott az uszonyával mintha integetne, hogy akkor ő most lelécel 😅😅😅

Hatalmas élmény, ezért szeretek itt élni💖💖💖

Valószínűleg egy "butterfly ray" (gymnura) lehetett, de nem vagyok szakértő meg óceánbiologus sem, így nem akarok találgatni, de ha nem féltem volna annyira tőle akkor lehet meg tudtam volna nézni közelebbről is....

Na mindegy hát ez van. Háromszoros hurrá a rájáknak!!! Éljenek a ráják!!! (Csak ne az én lábam alatt 😳😳😳 )

Forrás: https://guiadepescado.com/raya-de-espejos/

Forrás: http://www.ictioterm.es



----------------------LOVE AND PEACE------------------------------


2019. május 6., hétfő

Nem veheted el a spanyolok munkáját - Multicégek Spanyolországban

Levél a Kanári-szigetekről


Holasztok! Egy kis statisztika : kezdeném azzal, hogy a jelenleg legolvasottabb írásom a munkakeresés, így a következő írásom ezzel a témával fog ismét foglalkozni.

De előtte szeretném ezt a kényes témát kifejteni, én mit gondolok a migrációról.



A magyar nem szereti a bevándorlót és passz. Ennek hangot is ad.


Viszont az a rossz hírem van, hogy a spanyol sem szereti, csak nem b***a ki plakátokra, nem ÜZENGET BRÜSSZELNEK meg hasonló idióta dolgokat nem csinálnak. De utálják a bevándorlót, hidd el. Sunyi módon de  utálják!!

Mi magyarok azért nagyon szarul gondolkodunk (közte én is). Kitesszük plakátra, megmondjuk a véleményünket, mi ugyan nem kérünk bevándorlókat!

Ja, hát ez szép meg minden, a román kőműves vendégmunkást elüldözzük (magyar kőműves meg már rég külföldre disszidált), meg nálunk amúgy is mindenki diplomás , senki nem akar építőipari lenni, így  azt lehet elmondani, hogy 2019 -et írunk,  Budapesten és környékén olyan szintű építőipari szakemberhiány van, hogy lasszóval kell találni egy fél napos festésre valakit.

Elüldözzük a törököt és arabot mert telefonboltot , pénzváltót nyitna vagy Gyros gyorséttermet. Ezek az emberek nem veszik el a magyarok munkáját, hanem inkább munkahelyet teremtenek. De mi akkor is azt mondjuk, IDE AZTÁN NE JÖJJENEK Magyarországra!!! Aztán mégis kínainál vásárolunk ruhákat és töröknél esszük a kebabot, valamint arabnál vàltunk pènzt 🤔

Szuper, viszont a rossz hír az, hogy a tényleg jó munkahelyekre ahol a fizetés 230.000 Ft nettó vagy ennél több, oda igenis külföldit vesznek fel ma Magyarországon!!! (Ezt eddig nem vette észre senki??)

Ez Spanyolországban nem történhet meg, mert ők nem plakátokat gyártanak és üzennek Brüsszelnek, hanem cselekednek és aljas sunyi módon szarnak a a külföldi vendégmunkás jelentkezésére, ha egy jobb állásról van szó.


Lássuk is milyen cégek ezek. A MULTIK!!! Ma Magyarországon ezek a cégek fizetnek a legjobban, és 90 % -ban külföldieket alkalmaznak.

Hát most hogy a francba van ez, nem jöhet bevándorló, de egy jól fizető irodában meg szinte nincs is magyar??? Csak onnan tudom, hogy egy spanyol nyelvű csopi tagja vagyok a fészbúkon, és láss csodát, minden spanyol fiatal talál diplomával angol-spanyol nyelvtudással melót, albérletet Budapesten.

Én meg takarításra jelentkezek spanyolban, de sunyi módon a spanyol recepciós kamu e-mail címet ad meg, hogy még véletlenül kitúrjam a munkàjából  😄😄😄😄😄 😆😆😆😆

Visszatérve lássunk akkor egy felsorolást olyan cégekről, akik normálisan fizetnek  és minden európai országban ottvannak (némelyikük nem csak Európában hanem Ázsiában is az olcsó munkaerő miatt)

LOreal, HAYS, Schneider Electric, Deloitte. Diageo, KPMG, PwC, Philip Moris, Morgan Stanley, EY (ernst&young), Manpower, Adecco, Randstad, és még sorolhatnám a multikat a nemzetközi szintű munkaerő kölcsönzőket blablabla...

Azt hozzátenném, hogy az Adecco magyarországi irodájába diplomás több nyelven beszélő HR munkatársak dolgoznak, míg ezzel szemben a Kanári szigeteken az Adecco Telde-i irodájában  anyanyelvén is szarul beszélő szakmailag tapasztalatlan totális alkalmatlan emberekkel találkozhatunk. (Többször jártam személyesen náluk és bátran állíthatom, hogy a Telde-i irodában  kiválasztásra alkalmatlan emberek dolgoznak, angol nyelvtudás nélkül.)



Kérlek gondoljátok végig, hogy mi magyarok utáljuk a bevándorlókat AKKOR MIÉRT ÜLNEK A VEZETŐI SZÉKEINKBEN KÜLFÖLDIEK??? Miért külföldiek dolgoznak egy jól fizető multinál Magyarországon??? Miért NINCS MAGYARUL MEGHIRDETVE EGYETLEN ÁLLÁS SEM A MULTIKHOZ??? Például a vodafone Magyarorszag nyilvanos adatait nézzük meg. Az elnök vezérigazgató egy angol nőci, aki egy szót nem tud magyarul. De a vezetői gárda 8 tagja közül 3 ember arab, angol vagy egyéb nemzetiségű. Akkor vegyük a Ferencvárosi Fradi focicsapat edzőjét aki kb annyit zsebel be havonta mint egy átlagember egész életen keresztül. Hát igen , az illető magyarul egy kukkot nem tud , ugyanis német állampolgár.

Pontosan ez az ami Spanyolországban nem történhet meg. Ugyanis nem vesznek fel a Kanári-szigeteken, sem egy Santa Cruz-i Tenerifei multihoz, Las Palmasba meg főleg nem fognak alkalmazni külföldi bevándorlót vezetői vagy normál poziciókra , azt bátran állíthatom!!!


Most hogy a pirosak nyerték a választást , meg aztán végképpen nem !

Szóval akkor ki utálja a bevándorlókat??? Na ki???


Úgyhogy erről ennyit------------



-----------------LOVE AND PEACE----------------------