2020. május 24., vasárnap

Kígyók (Elég volt a karanténból)

Levél a Kanári-szigetekről

 Holasztok! 

Visszatekintéssel kezdeném, ugyanis március 14-e óta nem voltam az óceán partján, annak ellenére, hogy itt élek egy szigeten. Sosem gondoltuk volna,  hogy ez megtörténik ami most . De megtörtént. Minden olyan gyorsan.... nem tudtunk felkészülni. Egyik nap még koktélt szürcsölsz a parton, másnap pedig az ismerőseid menekíted el innen és felkészülsz a szükségállapotra. 
 
Karantén séta (napi 1 óra meghatározott idősávban, 1 km-es körzetben)


Hogy hogyan teltek az első napok,  arról itt olvashatsz: 




 
Utolsó munkanapom március 24 -én hajnalban eléggé kísérteties volt reggel, ugyanis nem sokan voltak az utcán. (Azt tudni kell, hogy mi voltunk az utolsó hotel akik bezártak és kb az elsők között is akik kinyitottak.) A buszon csak bérletet lehetett érvényesíteni (készpénzes fizetés megszűnt a karantén majdnemhogy első napjától) valamint a buszvezető mögötti két sor le volt zárva. 

Utolsó munkanap hajnala március 24-én (buszmegálló) 


Utolsó munkanap hajnala





Azt el kell hogy mondjam, hogy az itteni angol nyelvű lapok sorra arról számolnak be, hogy Európában a spanyol intézkedések voltak a legszigorúbbak - és bár mindig azt szoktam mondani, hogy az angolkák bizony túloznak ha spanyolékról van szó - de ebben az esetben igazat adok nekik sőőőőt szerintem nemcsak Európán belül voltak a legszigorúbbak !!! 

Közel két hónapig voltunk bezárva. Mára annyi a könnyítés, hogy sportolni és sétálni el tudunk menni napi egy órára. Kimehetünk kávézni (hozzáteszem, hogy a kávé ára is felment) vagy fodrászhoz előre egyeztetett időpontban és asztalfoglalással étterembe is,  de ha megállítanak igazolnunk kell , hogy merre jártunk --- amit megtehetünk asztalfoglalással vagy éttermi- kozmetika számlával. 

 Persze vannak akik ezt a rendeletet is kikerülik és ezeknek az embereknek általában a legnagyobb a szája,  ha arról van szó,  hogy tartsuk be a játékszabályokat. 

Én személy szerint igyekeztem elkerülni a büntetéseket, így találtam egy számomra megfelelő helyet ahol minden nap sétáltam és kaktuszfügét gyűjtöttem. 

 A kaktuszfüge leve iható és C vitaminban gazdag, viszont eléggé pepecselős egy munka és nagyon szúrós a gyümölcse is. 

Kaktuszfüge áztatás után gyümölcsprés következik 2 kesztyűben
  
 


Ehhez fűződik a kígyós főcím is, ugyanis azt tudni kell, hogy mire rájöttem, hogy a kaktusz levirágzott és itt a szezon, tehát lehet szedni, addigra már beelőztek jópáran....és így a nehezebben elérhető kaktuszfügék maradtak nekem. 

 Természetesen aznapra tettem a csipeszes kaktuszfüge szedést,  amikor cserkészruhában kiszálltak az önkormányzattól valamit keresni. 

 Először nem tudtam hogy mégis mi után bóklásznak a hegyoldalba a "cserkészruhások" ...

 Aztán már félig megtelt a szatyrom, de jó be kellett mászni a bokrokhoz az is fix. (Szépen leszüretelték ezt előttem, de sebaj...) 

Kaktuszfüge bokor a virágzás szakaszában


A kiscserkész fickók egyre csak közeledtek, majd az egyik odaszólt nekem: 

 " Ha látna kígyót, akkor legyen szíves szóljon!"

Én : Miiii? Tessék? 

" Ha látna kígyókat akkor szóljon nekünk! Kígyó....,  tudja: SNAKE!" (elmondta angolul is)

Én:  Tessék, hogy mit? Nem értem!!! (Ez van amikor itt hidegzuhanyként ér,  hogy eddig a kígyósban mászkáltam!! Végülis mindegy , túléltem azt is mikor ráléptem a parton egy hatalmas rájára, aztán meg ugye elkezdett üldözni...hát ilyen az én formám... ha kígyó akkor kígyó!! Volt, hogy cápák mellett fürödtem a parton Pasito Blanco-n, de csak a hírekből tudtam meg másnap, hogy jópárat láttak a búvárok és milyen cukik....még le is videózták őket, hát köszi !!! Na nem baj....)

 "Hát SNAKE- kígyó" - mondta még egyszer a cserkészruhás (erre lerajzol egy kígyószerű "S" betűt a porba és rátesz két szemet is )

 Én : Vale! (hát jó) és ezzel el is búcsúztam kikerekedett szemekkel.... 

Komolyan nem is én lennék!! 

 Aztán elkezdtem agyalni, hogy én már láttam itteni kígyót a botanikus kertben Las Palmasban és nagyon félős volt a kicsike. Úgyhogy nem féltem tovább,  mert annyira nem jó félve szedni a szúrós kaktuszok közt a termést,  ráadásul ugye csipesszel.... 

 Aztán itthon utánanéztem és igazából azok a fekete vagy sárga színű állatok,  amit én is láttam egyszer régen. Igazából siklók ,  és délamerikából hozták be nagyon régen.... vagy véletlenül vagy szándékosan (mint sok minden mást is ugye...) 

Kaliforniai királysikló (fotó: Wikipédia)


Az igazság az, hogy a hírek is írtak róluk, csakhogy a koronavírus-hiszti miatt másra nem is lehetett figyelni ugye. 

Valószínűleg elszaporodtak a kis kannibálok a karantén alatt , és pusztítják az itteni őslakos óriásgyíkokat. Ezert vadászhatnak rájuk. Twitteren többen is tettek róluk fel képeket, sárga színben is van és nem igazán félnek kimenni az eberek közelébe ahogy láttam. Egyébként nem veszélyes siklók

 Visszatérve a koronavírushoz én ugye kezdettől fogva Svéd modell párti vagyok és nem igazán hat meg a vírus hiszti. Skandi ismerőseim viszont egytől egyig elmenekültek még a kőkemény intézkedések bevezetése előtt, amikor megjelentek mindenhol a katonák .....

 Aztán ugye csak egyre rosszabb jött itt a rendelkezéseket tekintve, mert egy hete már tüntetnek is a spanyolok és nemcsak a fővárosban Madridban, hanem a szigeteken is. 

Én azért nem szólok hozzá a politikai élethez mert nem értek hozzá. Magyarul sem értem meg,  nemhogy spanyolul. Tehát ez engem nem érdekel úgy ahogy van... (Nagyapám politikus volt amíg  élt,  ráadásul vezető beosztású és  mellette párttitkár. Valószínűleg a rengeteg politizálás és az e körüli mizéria miatt nem is érdekelt soha...) 

 Most viszont joggal remélhetjük, hogy pont a szülinapomra véget vetnek ennek a hülyeségnek és végre június 8-tól szabadok leszünk itt Spanyolországban!!! 

 Adná az úr!! 

 Holnaptól ismét könnyítenek a szabályokon itt a Kanári-szigeteken és végre sós lehet a bőrünk annyi idő után!!! Tehát megnyílnak a strandok,  és akár pancsolhatunk is kedvünkre, persze azt is csak meghatározott feltételekkel....

Végül de nem utolsó sorban megosztanék pár képet hogyan telt a karantén a nulladik fázisban és az egyesben (amikor már kimehettünk sétálni). 


Napi séta reggel 6-10 óráig vagy este 20-23 óráig

A növények átvették a hatalmat az autók elől lezárt területen

Egy ideig csak nézhettük a magas hegyeket, immáron arra is van lehetőség, hogy kiránduljunk 

Úton a "kígyós" réten 


Ezen az elhagyatott környéken nem sokan sétáltak 



A háttérben kukoricaföldek és ha jól láttam paradicsom ültetvény is van




Esti séta 






















Ha tetszett és érdekel a téma kövess Facebook-on : https://www.facebook.com/GranCanaria.kisokos/



--------------------------LOVE AND PEACE------------------








2020. április 19., vasárnap

Élet a Kanári-szigeteken Koronavírus után

Levél a Kanári-szigetekről



Tervezzünk-e a Kanári-szigetekre utazást vagy költözést magyarként?  Beindul-e idén a turizmus a Kanári-szigeteken? Konteok az interneten, egyik állítás sem igaz? 

"Sziasztok, gyertek már beljebb üljetek le! Micsoda meglepetés!! De régen nem láttalak, hogy megnőtt a hajad, és hogy utaztatok a gépen, melyikkel jöttetek, nem késett a járat? Tölthetek valamit nektek? Még mielőtt leülnél hagy öleljelek meg még egyszer, de jó hogy újra látlak! Kértek egy kis sütit, tegnap sütöttem, nem számítottam senkire! Jajjj, de nem kellett volna, istenem de régen nem ettem túrórudit, itt nem lehet kapni Spanyolban! "






 Holasztok!

 Maspalomasban a hőmérséklet a szokásos ilyenkor általános 25-30 fok napon, pár felhő a gyönyörű kék égen, átlagosnak mondható vasárnap délután... (Átlagos,  azt leszámítva, hogy ilyenkor normál esetben a spanyol nagycsaládok a parton terítenek meg a hűtőtáskából a napernyők alatt,  és sötétedésig bontják a Tropical helyi dobozos sört kartonszámra. De mint tudjuk ez most nem normális helyzet. Ez most agyrém!)

Mint mindenki,  én is szeretném tudni az igazat, de csak találgatni tudok,  hogy mi lesz a koronavírus mizéria után.

Jön majd valaki, aki tudja a tutit és leesett állal figyeljük az állami csatornákon, hogy véééégre ! mostmár minden rendben lesz,  mert végre valaki felnyitotta a szemünk a sok-sok buta konteo után!

 Mi ez,  de most komolyan,  hát eddig azt hittük fejlett az orvostudomány? Miért kell most a hírhedt spanyolnátha históriára visszatérni a múltba? Bocsássatok meg, de nekem itt valami bűzlik és nem a vasárnapi sea-food paella illata,  az is biztos!



A spanyolok szokása,  mint azt korábban is írtam, hogy a megoldást mindig a hatóságoktól vagyis az államtól várják (és kapják is) bár ezt soha nem vallanák be.  A spanyolok mindig azzal oldanak meg mindent,  hogy rendőrt hívnak a tisztázatlan ügyekben is. Bármi történik az utcán,  a lakásban, az első kérdés az: " hogy dehát mégis hol vannak a rendőrök ilyenkor"???


Természetesen mint mindenhol,  itt is az a jellemző, hogy ha valami gond van,  akkor az csak is a politika miatt van,  és ezt szépen oda is kommentálgatják a közösségi média posztjaikban , hogy mindenki tudja: a politikusok a hibásak!!!! Mindig ! Hárítás az náluk megszokott dolog és ez náluk hatványozottan igaz, de persze ez általánosan elmondható talán minden ország népére egy kicsit.



Mi lesz koronavírus után? Én gyanítom, hogy visszatérünk a régi kerékvágásba. Az odáig rendben van,  hogy unalmas volt,  igen bevalljuk, de rájön az ember,  hogy azért változást nem igazán akar senki. Szeretnénk az életünket visszakapni.

 Mivel rengeteg oldalról megrágtam a dolgot és látom, hogy ez a jelenlegi helyzet nem tartható fent továbbra, Amerikában napi szinten tüntetnek, itt Európában pedig ujjal mutogatunk a Svédekre,  hogy: " de nekik miért lehet"????  és már mindenkinek kezd elege lenni a semmittevésből , a médiának kezdünk hátat fordítani,  ugyanis rengeteg sebből vérzik amiket leírnak,  és senki nem akar továbbra is rettegni.

Számomra legmegdöbbentőbb a koporsós olasz fotó volt , de mint kiderült az sem igaz.  Etikus ez? Felhasználni egy ilyen típusú régebbi fotót a rémisztéshez? Nos ilyenek miatt kezd megdőlni a modernkori pestis elmélet. 

Nem azt mondom, hogy az emberekből eltűnt az empátia, de a hazugságokra senki nem kíváncsi valljuk be. Egy darabig még egymásnak estek az emberek az interneten, és nem lehetett más véleménye senkinek, csak az hogy maradjunk otthon!

Mi magunk kértük az elején a kormánytól,  hogy kijárási tilalmat vezessenek be. Mert féltünk! Mindenki félt! De mint tudjuk,  minden csoda 3 napig tart (nálam legalábbis pont annyi ideig tartott).

Nem azt mondom, hogy jelenleg nem vagyok rá kíváncsi , hogy mit írnak, mit gondolnak mások, a kormány,  a hatóságok, de ha én kíváncsi vagyok rá,  akkor szerintem más is ugyan úgy kíváncsi, és mint az látjuk:  a hatóságok is "bóklásszák" az emberek internetes reakcióit, ugyanis büntetni azt bizony tudnak érte, ha esetleg egy  konteo elszárnyal a valóságtól.

De mégis mit tegyünk, ha van egy véleményünk és ahogy kimondjuk, máris lesz rá három másik ellenvélemény?

"A koronavírus ellen nem jó a gyömbér fogyasztása, más pedig holtig állítja, hogy gyömbéres teát kell inni.................."  Vagy alkalmazhatunk -e antibiotikumot, de sokan szinte azonnal megvétózzák, hogy az miért nem jó,  és hogy azt most felejtsük is el, ugyan úgy mint mint ibuprofen tablettákat. Viszont egy más elmélet szerint határozottan antibiotikumot kell alkalmaznia tüdőbetegség szövődményére? Mi az igazság? A tanulság: Nesze semmi fogd meg jól ?

Szép kis bevezető után rátérnék a lényegre!

Pár nappal ezelőtt kaptam értesítőt egy munkaerő kölcsönző cégtől, hogy ők csak felmérést végeznek, és ugyan szánjak már rá pár percet, hogy esetleg érdekelne-e mezőgazdasági munka, most ebben a válságos helyzetben? A válaszom nem. Nem szeretnék, köszönöm!



Különféle hírek látnak napvilágot a kanári internetes sajtóban, így én csak egyre fókuszálnék, ami számomra a legreálisabb és legfenntarthatóbb a jövőre nézve.

 Jelenleg itt április 26-a éjfélig van kijárási tilalom (azt,  hogy ezt meghosszabbították május 11-re már nem is írom) de a Kanári -szigeteken próbaképpen megkísérelhetik a feloldást teszt jelleggel 26-a után , a félszigettől eltérő módon. Meglátjuk!

Én azért ezt tartom a legreálisabbnak, mert itt az emberek nagyrészt a turizmusból élnek. Aki 30-40 éve itt él a szigeteken és hajós kirándulásokat szervez,  az nem fog a földeken  narancsot szedni . Ez teljesen biztos! (nem mellesleg itt a "grafikonok" szerint nincsen annyi beteg,  mit a spanyol szárazföldön).



 Hogy tervezzünk -e kiköltözést a Kanári-szigetekre magyarként , az igencsak jó kérdés.

Főleg most, hogy Magyarországon ténylegesen betelt a pohár.

Magyarországon mint tudjuk a demokrácia mint olyan, sajnos nem igazán működik. Ezt mások is tudják, most nem kell erről hosszan írnom. Itt spanyolföldön azért még nagyrészt az van amit a nép szeretne, bár hallani az ellenkezőjét is.


 Vegyük azt például, (bár lehet, hogy elég rossz és nagyon egyszerű példa lesz) ha egy szépségkirálynőt kell megválasztani, Magyarországon sosem az nyer,  akit mi a legszebbnek gondolunk, hanem az akire rácsodálkozunk, hogy ezt biztosan nem gondoltam volna,  hogy rá sokan szavaznak.  Itt Spanyolországban,  nagyrészt igazságos dolgokat tapasztaltam meg ezzel kapcsolatban is.

Hallunk olyat is,  hogy csak ez év decemberre vagy jövő év elejére rendeződik a turizmus helyzete a Kanári-szigeteken,  és csak szeptemberre nyitnak ki a hotelek, de ezt én kétlem.

Sajnos a spanyol állam sincs annyira jól eleresztve anyagilag, hogy ezt fenn tudják tartani és a munkanélkülieket tudják etetni, lázadást pedig senki sem szeretne. Előbb utóbb mindenhol elfogy a pénz,  még az államkasszából is. És mint tudjuk a spanyol egy anyagias nép,  és a turizmusból él nagyrészt,  így ez nem kivitelezhető szerintem.

 Tervezzünk e- utat a Kanári-szigetekre? A válaszom igen! És még ebben az évben! Remélem hamarosan találkozunk,  akár hasonló módon,  mint ahogy azt a legelején az első bekezdésben  is írtam! 


--------------LOVE AND PEACE -------------------










2020. április 15., szerda

Koronavírus helyzet Kanári-szigetek

Levél a Kanári-szigetekről



 Holasztok!


 Egyik este kint dohányoztam a teraszon és néztem a szemközti házak ablakait. Próbáltam belátni az otthonokba. Belegondoltam, hogy igazából nem is nagyon ismerem őket, holott szemben velünk van egy spanyol család,  ahol "az öreg" pont mindig velem egy időben az ablakban dohányzik.....

 ....... aztán ugyanabban az épületben van egy spanyol középkorú férfi aki a háztetőn tornázik reggelente........ aztán az melletti épületben van egy spanyol ajkú családanya aki valószínűleg rokona az állatbarát földszinti szomszédunknak, és van a három generációs kanári család, akik felváltva tapsolnak este hétkor, hol a fiatalság,  hol a család legidősebb tagja nagy vidáman.

A kanári lányok az elsőről akik nagynéha az  épület tetején vesznek magukhoz egy kis napfényt vagy az alattunk lakó külföldi férfit már nem is említem ....

Fotón a nevének elhallgatását kérő Rózsakerti lakos 


 A jobb oldali épület második emeltén indiaiak laknak, 4 kisgyerek tapsol kint az ablakban március  óta minden este 19:00-kor , mert ez már olyan szinten szokás, hogy nagyon szereti mindenki.

 Öröm látni az embereket, hogy jól vannak és örömmel tapsolnak az egészségügyi dolgozóknak.

Kép: Shutterstock


Nem egészen egy hónapja  talán egyedül én voltam külföldi ebben a lakóközösségben , aki a kanáriakkal tapsolt, majd csatlakoztak lakók a közel-keletről és Afrikából , más kontinensekről származó másodgenerációs fiatalok, félszigetről érkezett spanyolok , thaiföldi lakótársam, és az összes náció aki a rózsakerti lakóparkban lakik.

Mostanra népes táborunk lett, és a taps végén megszólal a régi dal: VIVA ESPANA ! az egyik távolabbi épületből.

Néha csak kapcsolgatom a TV-t,  főműsoridőben a lengyel,  a francia,  az arab,  a spanyol , az amerikai csatornákon ugyanazok a hírek, kórházi felvételek, megtört ápolók és szájmaszkos orvosok adnak interjút, és bárhova is kapcsolok mindenhol a kormány komoly arcú vezetői ugyanazokat a tényeket közlik más-más nyelven.

Hihetetlen érzés az,  hogy szinte a  világ minden táján ugyanazt gondolják, ugyanúgy éreznek mint mi, néha félnek, könnybe lábad a szemük, aztán viccelődnek egy kicsit vele,  hogy az embernek olyan érzése lesz,  hogy hát nálunk is ugyan az van mint nálatok.


Március 14.én este jelentették be a kijárási tilalmat Spanyolországban és a hozzá tartozó szigeteken egyaránt. Március 15. én éjféltől felkészült a hatóság az új rendszer betartatására és március 16.-a reggel ezt szépen már be is tartatták a rend szigorú őrei 👮👮👮

 Azóta vagyunk itthon. Nem mehetünk a partra napozni, dolgozni sem,  sem kirándulni,  sem hobbihorgászkodni,  de még a kisgyerekeket sem lehet kivinni egy sétára sem. Azóta itthon ülünk és 2-3 naponta járunk vásárolni a legközelebbi élelmiszerboltba ami nyitva van. 



 Korábbi "leveleimben" ezt részletesen kifejtettem, amit itt olvashattok:

https://dorotthy.blogspot.com/2020/03/koronavirus-gran-canarian-4napja.html

https://dorotthy.blogspot.com/2020/03/mi-helyzet-spanyolban-maspalomas.html

Én azt gondolom a mentális egészség érdekében nem érdemes internetes híreket olvasni. Az elején még megijedtem, ahogy azt hiszem mindenki. Majd rájöttem, hogy semmi mást nem kell tenni,  csak annyit,  hogy betartjuk a szabályokat amik elő vannak írva és kivárunk.

Rengeteg teóriát olvasni az interneten melyek közül most felsorolnék párat:
- 5G
- Új világrend
- UFO
-  Wuhani laborból elszabadult kísérleti vírus
- mesterséges ránkszabadított vegyifegyver
- gyíkemberek
- Kína világhatalom
- Gazdasági világválság előidézése
- Népesség csökkentés
- Bill Gates
- Bevándorlás
-  Klímaválság
-  Tudatos népirtás
-  Média által az emberek nagy átverése
- "politikai baromság,amit mi nem értünk"
- És végül de nem utolsó sorban : "nincs is vírus "

Mindegyik véleményt átrágtam, de szerintem egyik sem igaz.

A rengeteg utazásnak köszönhetően Európa majdnem minden országából van ismerősöm,  és az összes földrészről, Istennek hála minden ismerősöm jól van úgy tudom,  és ez maradjon is így 💗 

Amúgy a  nagy világ-meditáció alkalmával gondoltam ám mindenkire!

Úgy látom, hogy a spanyolok nagyon jó kezelik ezt a helyzetet és nagyon hamar átszoktunk az új rendszerre, már úgy megy mintha mindig is így lett volna. (Kesztyű, szájmaszk és a mostani legújabb a bolti hőmérséklet ellenőrzés)

Bevallom még nem találkoztam ilyen ketyerével, de a mai napon volt szerencsém (szóval "meghőmértek" a bolt bejáratánál).

 Az igazság az , hogy ebben a vírus kérdésben járatos,  igen értelmes orvosok véleményét meghallgatva (virológus, infektológus, epedemiologus ) arra jutottam, hogy igazából még mindig nagyon keveset tudnak a vírusról.

Így aki nem ért hozzá, mint például én, annak felesleges különféle elméleteket gyártani. (Nagyon rossz példa tudom, de egy megmagyarázhatatlan légi katasztrófa nyomozása is évekig tarthat amíg a teljes igazság ki nem derül.)

A hatalmas pánik - amit a média keltett  a kiszivárgott félinformációkból-  arra ösztönözte a kormányainkat, hogy nagyon-nagyon  súlyos intézkedéseket hozzanak,  és ezt a legtöbb ország követte.

Azt el kell hogy mondjam, hogy a spanyolok a mediterrán vérmérséklet ellenére is nagyon jól tűrik a bezártságot, egy-két kirívó eset van,  amikor nagyobb büntetést szabnak ki a rendőrök,  és ugye vannak a kivételes esetek is,  amikor sajnos komolyabb beavatkozás szükséges egy-két utcán randalírozó madridi pernahajder vagy kanárió miatt  (erről rengeteg videót találni az interneten, de most nem fárasztok ezzel senkit ,azt  viszont tudnunk kell,  hogy a spanyol nem az a megalkuvó típus mint a magyar például, tehát  egy picit hevesebb a vérmérsékletük hát naaaa)

Április 26.-a után ígérnek változást (legalábbis a Kanári-szigetekre nézve).

Jelenleg történelmet írunk,  és mint tudjuk a történelemkönyvek oldalán is vannak vidámabb és nem vidámabb esetek, most sajnos ez velünk történik meg,  és éljük meg a lehetőségekhez képest pozitívan.

 Ne feledjük, holnap egy új nap és minden egyes nappal közelebb vagyunk a megoldáshoz és ennek a világjárványnak a végéhez.

És a végszóm mint mindig:



---------------LOVE AND PEACE------------






2020. március 30., hétfő

Mi a helyzet Spanyolban? Maspalomas, Maradj otthon! 16. nap

Levél a Kanári-szigetekről


Holasztok!

 Sokan kérdeztétek mi újság Spanyolban? Napok óta nem nézek híreket és a közösségi médián belül is kitiltottam az életemből a bulvárt és károgó híroldalakat (30 nap szundi azoknak a híroldalaknak akik matematikusnak gondolják magukat és állandó jelleggel számokat közölnek, miközben nemhogy a matematikához nem értenek de még újságírói végzettséggel sem rendelkeznek).

 Szerintem mindig nézzük meg azt,  hogy ki publikálta az adott cikket! Ez hatványozottan igaz az angol hírekre is,  mert ők mindig mindent eltúloznak ha spanyol hírekről van szó, a spanyolok pedig általában egy adott szemszögből írnak le véleményeket, ami szintén nem biztos,  hogy valóban mindenkire vonatkozna.

A hazug média káros az egészségre és a hülyeség fertőz ! Ezt vegye mindenki komolyan😆

A helyzet itt Spanyolban annyi, hogy bármennyire is felfújja azt a média, mi semmit az ég világon nem látunk és nem tapasztalunk belőle. Lehet azért mert a kórházak közelébe sem lehet menni, és kb a legtöbb embernek azt tanácsolják telefonon is első körben,  hogy hát ha beteg maradjon otthon! (Végülis igaz, mert állítólag mindenki átesik a betegségen, csak nem biztos,  hogy észreveszi vagy nem biztos,  hogy tünetei lesznek....)

 A boltokban ingyenesen egyszer használatos kesztyűt adnak (kb olyat amit a hölgyek hajfestésre szoktak használni, vagy a boltosok a pékárú szortírozásra), a maszk viselése nagyon ajánlott a boltba belépéskor és nagyjából mindenki betartja.😷

 (Egyes boltokban biztonsági őr tartatja be a 1,5 méteres távolságot a vásárlók között, belépéskor ellenőriz,  hogy beléphetünk-e , ugyanis nem megengedett a tömeg. Kesztyű felvétele előtt kórházi kézfertőtlenítőt kell használni egyes boltokban, amihez egy bolti eladó segítséget nyújt. A kasszánál is 1,5 méter távolságot kötelező tartani a Merkadonában, erre a felragasztott zöld csíkok figyelmeztetnek a padlón. )

Valóban igaz, hogy ezt a kis szigetet ellepték a katonák, ugyanis még életemben nem láttam terepszínű zöld spanyol harci járművet, de most idén már kétszer is sikerült.

 A rendőrök mivel  nincsen más dolguk, így igazoltatnak mindenkit , büntetnek ha úgy ítélik meg (tehát gyakorlatilag ugyan úgy mint eddig, csak most más dolgok miatt is megbüntetnek, nem úgy mint előtte).

Fotó: Mi playa de Las Canteras (facebook)


 Kijárási tilalom van, így csak indokolt esetben lehetünk az utcán.

Indokolt eset lehet (a teljesség igénye nélkül):  - az élelmiszer vásárlás ( a blokkot a rendőr ellenőrizheti, és amennyiben egy hajfestékért ugrottunk le a 10 km-re lévő Carefour-ba, akkor szép kis büntetésre számíthatunk),
-  a munkába járás (kizárólag érvényes engedéllyel, pecséttel -aláírással,  azt hozzátenném, hogy jelenleg orvos-rendőr-eladó aki munkába jár, más nem igazán járkálhat pecsét ide vagy oda)
- gyógyszer , gyógyászati segédeszköz vásárlás, optikus (természetesen a lakóhelyhez legközelebb eső gyógyszerárat illendő választani, ugyanis a rendőrség a lakcímet is jogosult ellenőrizni)
- idősgondozás (igazoltan)
- kutya sétáltatás (lehetőleg nem 5 kilómétterre a lakástól, és nem a parton labdázva az ebbel)


 Mivel ugye legtöbben elveszítették az állásukat (jobban mondva nem kell dolgozni menni), így az emberek következő hónap tizedikére várják az állami pénzeket, mint a messiást. Állítólag Olaszországban is pont így működik.

Itteni nyelvtanár ismerősöm online tud jelenleg dolgozni,  és úgy gondolom, hogy aki IT szektorban vagy informatikusként dolgozik, az megtarthatta állását és otthonról is el tudja látni feladatait.

Az állam átveszi az anyagi terheket a cégektől és gyakorlatilag a kihirdetett vészhelyzetben a munkájukat elvesztőknek "munkanélküli segély szerűen" utalja a pénzt. A nagy cégek akik hivatalosan járnak el , azok automatikusan elintézték a dolgozóiknak az anyagi juttatást, így gyakorlatilag semmit nem kell érte tenni.

 Bár ilyen helyzetben még nem voltunk, így senki nem tudja, hogy mégis,  hogy működik, mert igazából nem segély,  hanem fizetés, csak éppen az államtól , és  nem dolgozunk meg érte mert nem lehetséges  (ami ugye marha uncsi, itthon ülni, de most így mentjük meg a világot mint Superman).

 Az egyéni vállalkozók terheit csökkentik, és nem kell fizetniük előreláthatólag 3 hónapig (majd meghosszabbíthatják ezt is) az adókat és a társadalombiztosítási járulékot. Ami azt jelenti, hogy anélkül, hogy bármit is fizetne, egészségügyi ellátásra akkor is jogosult lesz! Állítólag juttatásban is részesülnek, attól függően, hogy mennyi bevétele volt a cégnek/  a vállalkozásának stb.

Felhívnám a figyelmet, hogy ez nem feltétlenül mindenkire vonatkozik ,  ez természetesen attól függ, hogy előtte milyen cégnél dolgozott az illető, szezonális munkás volt-e , és hogy vállalkozóként mennyi adót fizetett be stb...

  Spanyol nyelven itt találjuk az erre vonatkozó infót akit ez érdekel katt a linkre: https://www.sepe.es/HomeSepe/Personas/distributiva-prestaciones/quiero-cobrar-el-paro/afectadoERE.html

A másik dolog amiről szeretnék írni a spanyol mentalitás, ugyanis a mediterrán népek nagyon nem bírják, ha nem bandázhatnak,  és ha nem ülhetnek ki a kedvenc churritójukba kávézni, így ezt a stresszt valaki hangoskodással reagálja le. Az olasz gondolom ugyan ez. (Néha ez egy kicsit zavaró lehet agy adott lakóközösségen...)


 Mi itt Maspalomasban este 19:00-kor helyi időben minden nap tapsolunk ezzel az egészségügyi dolgozóknak megköszönjük a munkát és örömmel vettem észre, hogy a legidősebbek is kimerészkednek az ablakba vagy erkélyre, hogy vidáman tapsoljanak.

Olaszországban élő ismerősömet kérdeztem erről, de a válasza az volt, hogy ők esténként gyertyát gyújtanak. 😩 Ez szomorúan hangzik, de jelenleg Ő is és az ismerősei, kollégái is jól vannak, vagyis jól viselik egyenlőre a bezártságot. (Egyetlen egy távolabbi ismerőséről tud, aki kórházban van egy jó ideje, mert mint tudjuk ennek a betegségnek hosszabb a gyógyulási szakasza.)

Gondolom mindenki ebben a helyzetben felkereste az olyan ismerőseit akikkel réges-régen nem beszélt... Gondolok itt óvodás kori,  általános iskolás ismerősökre.Az én egyik  ismerősöm testvére kínai befolyású és a  véleménye az, hogy túlságosan felnagyítja a problémát a média.

 Madridban élő és dolgozó ismerősömet megkérdezve az volt a válasza kérdésemre, hogy sem köhögő,  fuldokló, sem pedig elkülönített emberekkel nem találkozott a madridi reptéren dolgozva és jelenleg is jó egészségnek örvend Ő is és ismerősei is.

 Hogy telik egy napunk?
 Reggel tornázok (youtube) és takarítok, este nézem az Éjjel-Nappal Budapestet és a Drága Örökösöket (RTL Most!) napközben a családdal skype-olok , bartátokkal csetelek, élelmiszer boltba járunk és főzünk (igyekszünk nem elhízni). Szerencsére ki tudunk ülni a napra a teraszunkra olvasni, így napfénnyel is el vagyunk látva.

Vásárlási láz szerintem nincs, igaz volt, hogy nem lehetett kapni olcsó C vitamint, pezsgőtablettát, de végülis mindent be lehet szerezni még ha nem is azonnal, de 1-2 nappal később igen.

Maszkot tudtunk venni olcsón gyógyszertárit (nem emelkedtek meg az árak ez miatt a hisztéria miatt) és van alkoholunk is fertőtlenítésre (egyébként egy hónapja kicsit mintha hiánycikk lenne a zselés illatosított kézfertőtlenítő, de ez legyen a legnagyobb bajunk )

 Végezetül egy orvos véleményét is megosztanám, ugyanis ez az egyetlen amire azt mondom, hogy magyar nyelven hitelesnek tűnik.

Dr. Szlávik János infektológus aki nagyon értelmes hozzáértő embernek tűnik nekem, és úgy gondolom ebben a helyzetben sem a kormányhivatal sem a gyógyszerész nem tud olyan hiteles - valóban a betegségről szóló-  információt nyújtani, mint egy infektológus. Egyébként a videoklinika oldalán elég érdekes állításait találtam meg (akit érdekel utána tud keresni). Íme a link a mostani helyzetről : https://www.youtube.com/watch?v=FP3WZjra1cY&fbclid=IwAR0CDMqrYJFdFXXQAJBs9fYuTsbYuIyOGU1GOSLe1YO4Ialwhry8aioolG8&app=desktop

 Azzal zárnám soraim (és levelem), hogy mi itt Spanyolországban korántsem látjuk olyan drámaian a helyzetet,  mint ahogy azt a média vetíti.  Így nem érdemes a számokat nézni szerintem. Helyette Disney Channel amit ajánlani tudok receptre 😁 

 Íme a madridi karantén dal, mert ugye manapság már mindenkinek van kedvenc karanténdala (kedvenc olasz erkély muzsikusa), magyar karanténhimnusza stb: https://www.youtube.com/watch?v=Xy8p0lSJqG4&feature=share&fbclid=IwAR39UH8dBFtl4Piuw4qzmLQ_2Bd-DGzIA5vyby1OH0Ilnk5NjB3ikzU6anc


Fel a fejjel Magyarország, kitartást Olaszország, y viva Espana! Mindeninek jó egészséget az egész világon!💗



-------------------LOVE AND PEACE--------------








2020. március 18., szerda

Koronavírus Gran Canarián 4.napja a lakásban

Levél a Kanári-szigetekről

Holasztok!

Mióta kitört a III. világháború.... na jó,  ez így nem jó kezdés... szóval mióta van ez a nagy adag trágya amit a média áraszt,  és mindenki elhiszi,  hogy a mai világban félni kell egy láthatatlan ellenségtől ami kiirtja az emberiséget azóta nem is írtam semmit. Megdöbbentő hülyeségek keringenek az interneten és ezért nem büntetnek senkit!

 Nem akarok még egy okoskodással többet,  és még egy szemlélettel többet megosztani a világhálón, de a véleményem leírom.

Ugyanis én már beképzeltem a vírust magamnak , tüneteltem, elméletet gyártottam, hogy kinek a kije járt Olaszban és a lakótársam ismeri meg volt náluk és akkor jujjj, meg a német turisták is akikkel beszéltem a hotelben, akkor tuti azok voltak betegek.....

Fotó: Ayuntamiento de Mogán (a kedvenc strandom lezárva)


Utána beszéltem a családdal róla , kikészítettem a lakótársaimat , elképzeltem a kórházi kezelésem,  a lehetőségeimet egy kanári kórházban, sírtam a világ helyzete miatt, hogy meghalunk, elképzeltem a háziorvosom beöltözve,  tehát mindent mindent mindent... túlvagyok az egészen és úgy döntöttem megmaradok! Szeretnék továbbra is élni, arra jutottam pár napi töprengés után 😋 Viszont megkajáltam  a maszlagot, bevettem, elhittem a médiának a hatóságoknak,  hogy ez ilyen szupergyorsan terjedő láthatatlan valami,  amit szétterjesztettek a világban, mégsem kaptuk el, bár iszonyat gyorsan terjed és ottmarad minden felületen,  merthát nem mindenkit fertőz,  csak úgy találomra ugye... DE ÉRDEKES!!! (Ebola is itt volt pár éve mellettünk Afrikában, de sehova nem terjedt, senki nem vágta teli a közösségi médiát posztokkal meg űrruhás emberekkel, igazából senki nem is tudta, csak mi aggódtunk itt Afrika se***be, hogy majd átfujja nekünk a szél a Szaharából.)

Kép: borsod24.com


Úgy döntöttem ki akarok menni , még ha meg is kell indokolni . Úgy döntöttem nem akarok harmadik napja erős fejfájással kelni a bezártságtól , nem akarom az arcom eltakarni pár eurós maszkokkal , FRISS LEVEGŐRE VAN SZÜKSÉGEM, mert abba fogok belehalni, hogy manapság még levegőt se lehet venni! Ez az egy dolog van ingyen bassza meg , miért ne vehetnék tiszta levegőt magamhoz ??? (Ha már az óceánhoz nem mehetek???)

 Nézzük mi is okozta az én tüneteimet?  Napi 20 óra közösségi média, hírek, megosztások, űrruhába beöltözött emberek képei, olaszországi kórházi megosztások, lepukkant kórházak kívülről ugye (mert belül üres)  , forrás nélküli megosztások név nélküli betegekről maszkban felismerhetetlenül, "lélegeztetőn" emberek---- ami tulajdonképpen egy arcot eltakaró valami ----de orvosi műszerre nem hasonlít, ismeretlen orvosok tudálékoskodásai minden nyelven, határlezárások, légi-vizi és közúti korlátozások, és a személyes kedvencem a szakállas ismeretlen magyar "doki" (?) okoskodásai (inkább sarlatánnak mondanám azt a kigyúrt kecskeszakállú nagyokost).

 Ennyi idejük van az olasz orvosoknak videózni beöltözés nélkül? Tényleg ennyi idejük van az olasz és spanyol elfoglalt egészségügyi dolgozóknak posztolni videókat gyártani? Azt mondták fáradtak? Most akkor mi van?

 A jelenlegi állás szerint nagyon sok beteg van Spanyolországban (állítólag, de senki nem ismeri őket személyesen, neve egyiknek sincsen), Tenerifén egyre több,  csak az az érdekes, hogy személyesen senki nem ismer beteget, senkinek nem vitték el a szomszédját. Itt a szigeteken mindenki mindenkinek a rokona , de érdekes módon név szerint nem ismerünk beteget.

Olaszországi ismerősömet kérdeztem a karantén kellős közepéről hogy mizu , de szintén nem ismer beteget,  viszont  tud valakit aki lehet,  hogy megkapta,  mert állítólag elvitték ...

Sok ebben az állításban nekem:  a talán,  a ha , az esetleg, a nem biztos,és az  úgy gondolom.....

 Ha bárki is úgy gondolná, hogy egy vadonélő állat miatt betegedtünk meg,  akkor azt most gondoljuk végig, hogy pont a vadon élő állatok betegednek meg miattunk. Kiirtjuk az erdőket--- az állatok otthonait, szennyezzük a környezetet gyárkéményekkel (Kínában állandó szájmaszk, és állandó szmog) ,  a felesleges tömeggyártással felhalmozunk  (ami most ugye leállt), felesleges légi és vizi közlekezdéssel szennyezünk (mert akciós a wizzair jegy Olaszba, akkor menjünk... ugye???), mocskot és szemetet engedünk az óceánba, megeszünk mindent ami mozog és hagy ne soroljam.



Jelenlegi helyzet Gran Canaria déli részén: 


A mai nap éjféltől a kanári-szigetek légtere és kikötői le lesznek zárva. A mai nap minden turistát hazaszállítanak és felkészülnek a repterek,  a kikötők és a  hotelek bezárására.

 Én meg azt mondom mindenkinek, hogy ne olvasson hülye vészharang cikkeket (index, 24.hu, blikk a leggázabb kamugyár) , végre van egy kis idő beszélgetni a családdal, a lakótársakkal.


 Állítólag a Mercadonában egyenként lehet bemenni, kesztyűt adnak és bakker még egy képet is tudtak felrakni róla a világhálóra, már jó előre, hogy majd ez hogy fog működni a gyakorlatban ....

Ezzel szemben ma voltam vásárolni és egy aranyos néni mondta, hogy nyomjak egy kis olcsó kórházi kézfertőtlenítőt mielőtt bemegyek shoppingolni aztán ennyi (visszafele is kértem belőle , ha már ingyenes ugye akkor miért ne)

Előnyei a félelmünk forrásának 😷😷😷😷:

- nem szennyezzük a környezetet, mindenki hazamegy a búbánatosba (vagy ahol éppen él és egészségügyi ellátása biztosított )
- nincsenek füstölő gyárkémények, nem ömlik az óceánba a hotelekből a szennyvíz
- nem szemetelünk az utcán
- nem dobáljuk cigicsikkel teli a partokat
- nem zavarjuk a vízben élő állatokat

 Hát ha ilyen  a koronavírus, akkor ahogy jött úgy mehet is, és remélem ha megy,  akkor majd tiszta levegőt hagy maga után . Ne féljünk,  a vírus maga az ember,  ami az állatokra veszélyes és nem fordítva! Egyetlen egy dologtól fulladhatunk meg: ez pedig a saját szemetünk, és a telifüstölt levegőnk, vagy a szennyezett vizeink !!

 Nem hiszek el senkinek semmit, csak azt amit látok a saját szememmel. Nem olvasok közösségi médiát, nem nézek híreket! Megtanulok kötni , végignézem a Gyűrük urát kétszer és kitakarítom végre a szekrényem. Ha lehetne úgyis egy lakatlan szigeten élnék mint Tom Hanks  a filmben (aki állítólag szintén beteg) ... Egy színész aki vállalta a nevét a koronavírus betegséghez jujj! Hiszen ez a munkája, a színészet az élete ezért fizetik, nem is rosszul !  Szerintem!😊😊😊


----------------LOVE AND PEACE--------------




2020. március 1., vasárnap

Gran Canariai munkaerőpiac és a divatos lelkibetegségek

Levél a Kanári-szigetekről

Holasztok!

 Évekkel ezelőtt olvastam egy cikket ami arról szólt, hogy van egy sziget Európában ami kigyógyít a kiégésből. A cikket itt találjátok: https://nlc.hu/foto/20170215/gran-canaria-utazas-foto/

 Gondolkodtam akkor,  hogy én miért is jöttem el otthonról, esetleg kiégtem-e ? Egyáltalában mit is jelent a kiégés (burn out*) szó? Akkor most itt a szigeteken rengeteg lehet a kiégés elől menekülő magyar?

Valóban az igaz lenne, hogy ez a paradicsomi hely igazából élhetetlen hosszú távon???


Manapság divatos lelkibetegnek lenni. Divatos pszichológushoz járni, nem ciki. Olyan világot élünk ahol már korán kiderülhet, hogy "borderline"  esetleg hiperaktív valaki, és  nem baj ha lelkisérült is , mert tulajdonképpen mindenki hordoz magában rossz gyermekkori emlékeket.

 Manapság ezt annyira hangoztatják, hogy gyakorlatilag mindent arra lehet fogni , hogy mert hát engem KISKOROMBAN MOLESZTÁLTAK.... MERT KICSÚFOLTAK.... MERT NEM SZERETETT ANYÁM és satöbbi...

Mindenkinek lehetnek rossz élményei,  nemcsak szépek! Olyannyira , hogy az erről készült amerikai film a JOKER! oscar dijat kapott (ez itt a reklám helye 😆 )

 Nem egy magyarországi blogger ebből él, hogy lelkisérülteket ápol jópénzért, mert őt kiskorában megszólták... Ajajjjj, hát rengeteg a sarlatán manapság...

 Hatalmas siker a nárcisztikus szülőkről készült könyv is.

Jesszusom, hát ha ez így van,  akkor elgondolkodom azon, hogy kiégtem-e? Voltak -e nárcisztikus családtagjaim? Mi történhetett velem, hogy a Kanári-szigeteken kötöttem ki és elhagytam az otthonom? Nem voltam megelégedve a jólfizető pénzügyes állásommal a MÁV-nál? Vagy mi a szösz? 😟

Kép: liget.ro (link: https://liget.ro/kezelo/munkahelyi-jelenseg-kieges-hivatalosan-is-betegseg-immar-a-lelki-artalom )



 Az én válaszom az, hogy Gran Canaria nem gyógyít ki semmiből, sőt az évek során több olyan embert is láttam,  akire igazából nem volt jó hatással a sziget (alkoholista vagy kábítószerfüggő lett az olcsó alkohol és a könnyen beszerezhető drogok miatt). Ilyen embereknek nem való ez a sziget!!!

 Nemzetiségtől függetlenül találkoztam olyan hölgyekkel,  akik sajnos itt a szigeten váltak a "burn out" áldozatává.

 Legutolsó ilyen élményem egy próbamunkára jelentkezéskor volt , amikoris az illető "cégtulajdonos hölgy" már az elején kijelentette, hogy NEKI SOK NEGATÍV TAPASZTALATA VAN ITT".

 Woww, gondoltam hát az mindenkinek, van ugye , én megadtam az esélyt de nagy hiba volt.

A kiégés jele a depresszió, az állandó negatív élmények hangoztatása és a munka örömének hiánya. Sajnos az idős hölggyel is ez történt, ugyanis borzasztó régen él itt a szigeten, és erőfeszítései ellenére sajnos az üzlete nem igazán megyeget.

 Azok akik rég óta itt élnek a Kanári-szigeteken folyamatosan (nem ingázók) azok is hasonló élményekről számolnak be. (Mielőtt fontolgatnánk a szigetekre való költözést, mindenképpen kérdezzünk meg egy olyan embert is,  aki minimum 15-20 éve itt él folyamatosan anélkül,  hogy ingázna az otthona és  a szigetek közt!!)

 Visszatérve a panaszkodó külföldi hölgyhöz,  sajnos az ő esetében a rengeteg belefeccölt idő és pénz nem hozta meg a várva várt sikert,  és nem él meg a saját lábán a munkájából.

 Munkavállalót keres mert egyedül nem bírja és már bele is fáradt a kora miatt, de sajnos nem bízik meg egyetlen emberben sem, így ha fel is vesz valakit maga helyett,  akkor  az uj dolgozó idegeire megy az állandó ellenőrzéseivel és aggodalmaskodásaival.

 Konkrét példák hangzottak el tőle  általánosítva, hogy az angol munkavállaló miért nem jó vagy a spanyol miért lusta. Pozitív egy sem volt.... A lényege az hogy szerinte itt a szigeten mindenki lusta !

 Én úgy gondolom, hogy aki ennyire borulátó és nincs más bevételi forrása ezen a szigeten csak az amelyikre éppen megállás nélkül panaszkodik, akkor  az a legjobb ha hazamegy és elkönyveli magának a veszteséget, de legalább boldogabban fog élni. Ugyanez vonatkozik azokra is akik szenvedélybetegek lesznek ezen a szigeten az olcsó alkohol miatt.

 Kiégés sajnos igazából itt hamar bárkit utolér. Lehetsz felszolgálló a parton, ahol szíved-lelked kidolgozod, lehetsz eladó egy part menti bazárban éhbérért, dolgozhatsz heti hat munkanapot megállás nélkül az egyéni vállalkozóknak de garantálom, hogy ezt a tempót 2-3 évig fogod csak bírni. Ha elmész jön más. Jön újabb akit ugyan így kihasználnak majd.

 Burn out *hoz igazából hozzájárul az is,  hogy a főnök,  aki egyéni vállalkozó (manapság rengeteg az anyagi teher kisvállalokzásonként, és nem fog tudni alkalmazottat fizetni itt senki rendesen) ,  az elvárja,  hogy csettintésre ugorj neki bármikor, de mikor szülinapod van,  vagy karácsony,  akkor annyit sem mond majd neked, hogy "köszi,  hogy itt vagy nekünk".....

Borzasztó közönyösen tudnak viselkedni és ez minden itteni egyéni vállalkozóra érvényes nemzetiségtől függetlenül! Igenis fontos,  hogy két három év után felköszöntsön a főnököd szülinapod alkalmából vagy karácsonykor!

Ez mind-mind hozzájárul ahhoz,  hogy 2 évnél tovább ezt senki ne tudja csinálni hosszútávon, mert belehal....

 A fiatalok nem is bírják, és belátják, hogy itt nem terem a munkájuknak gyümölcse sajnos... Mindenki pótolható, ugyanis sorbanállnak a szakképzettebbnél szakképzettebb és gyakorlatilag a világ minden tájáról érkező 3-4 nyelven beszélő frissdiplomások bármilyen jellegű alantas munkáért és éhbérért a Kanári-szigeteken.

Én azért örülök neki, hogy immáron normális munkahelyem van és nem kell egyéni vállalkozóknak dolgoznom, és javaslom másnak is, hogy ne tegye mert az illető nem fog tudni fizetni és nem hálája meg soha az erőfeszítéseinket!!!


 Szóval akkor végülis kiégtem? Azért élek Gran Canarián mert ki akarok gyógyulni? Nem okoz már örömet a munkám? A válaszom, az hogy nem égtem ki, és azért vagyok itt mert Magyarországon nem okozott már örömet a munka ugyanis nem láttam értelmét annak , hogy nagyon nagyon kevés pénzért a munkahelyemnek rengeteg elvárása lehessen velem szemben,  és most is mint a múltban is szeretem amit csinálok, de anyagi megbecsülést várok el a munkámért... Magyarországon ez sajnos nem teljesül és amíg ez így van , addig maradok itt  😀

 -------------------LOVE AND PEACE--------------------





*Burn out (kiégés) lásd wikipédia internetes verzióban a blog jobb oldalán a keresőben





2020. február 10., hétfő

Munkanélküli segély és járadék a Kanári-szigeteken

Levél a Kanári-szigetekről

Holasztok!

 Egy igen érdekes témáról szeretnék ma írni.

Spanyolországban sajnos nem divat a hosszú távú határozatlan munkaszerződés (ez köszönhető a szigorú munka törvénykönyvnek, ugyanis a határozatlan munkaszerződéseket szinte lehetetlen megszüntetni) , így az itt élő személyek a ledolgozott egy év munka után PARO azaz álláskeresési járadékban részesülnek (nem segély). Majd a PARO letelte után visszatérnek a munkaerő piacra és ez így folytatódik míg élünk...

 Az álláskeresési járadékot a hozzánk legközelebb eső hivatalban igényelhetjük útlevéllel!!! (az útlevélnek jobban örülnek) valamint finiquito azaz végelszámolásos papírral és a rezidens státuszunk igazolásával.

 Időpontot erre a linkre kattintva kérhetünk: https://sede.sepe.gob.es/citaprevia/solicitudCitaPrevia.do

Feltétele az egy ledolgozott év (ami nem az jelenti,  hogy egy éves szerződés után mindenki rohanhat a munkaügyi hivatalba, hanem azt, hogy függetlenül attól, hogy te mennyit dolgoztál , kizárólag azt veszik figyelembe ami be is volt jelentve).

Érdemes informálódnunk az egészségbiztosítási oldalon egy  vida laboral-t lekérve (spanyol, a hivatalnál bejelentett telefonszám szükséges), melyen  egyértelműen látható a ledolgozott napok száma. (Általában 3-4 darab  fél éves szerződéssel jön össze a munkanélküli járadék)

Ezt itt találjuk (vida laboral): https://w7.seg-social.es/AutenticacionSMSWeb/Identificacion?URI=https%3A%2F%2Fw7.seg-social.es%2FProsaInternet%2FOnlineAccess%3FARQ.SPM.ACTION%3DLOGIN%26ARQ.SPM.APPTYPE%3DSERVICE%26ARQ.IDAPP%3DINAF0004%26INFORME%3DINAF0002

Olyan lehetőségünk is van ha már rezidensek vagyunk, hogy elhagyjuk a szigetet egy másik munka miatt (jobb ajánlat, szezonális munka pld.hajó, jobb fizetés, tapasztalatszerzés) , de ezután  visszatérünk a szigetre munkanélküliként,  és itt igényeljük meg a segélyt az EU s munkaviszonyaink után összevéve.
Kép: tasadeparo.com


Ennek feltétele hogy minimum egy évet 365 napot ledolgozzunk ezt megelőzően ebben az országban , és rezidensi státusszal rendelkezzünk.

Részletesebb információt itt találtok: https://w7.seg-social.es/AutenticacionSMSWeb/Identificacion?URI=https%3A%2F%2Fw7.seg-social.es%2FProsaInternet%2FOnlineAccess%3FARQ.SPM.ACTION%3DLOGIN%26ARQ.SPM.APPTYPE%3DSERVICE%26ARQ.IDAPP%3DINAF0004%26INFORME%3DINAF0002

 Fontos tudni, hogy az álláskeresési járadék az nem segély! Tehát ahhoz,  hogy a járadékot folyósítsák nekünk,  kelleni fog egy regisztráció első körben álláskeresőként a munkaügyi hivatalban. Majd újabb időpontot kérve indulhatunk nagy reményekkel a járadék folyosító oszályra. (Újabb sorszám, újabb várakozás, napok hetek...)

 Az álláskereső regisztráció abból áll, hogy rákényszerítenek az állások felkutatására, és elküldik szerény személyedet karrier tanácsadásra. (Majd eldönthetjük, hogy tanulunk ebben az időszakban , szétszórjuk az önéletrajzunk hotelekbe, az interneten kutakodunk állás után, munkaerő kölcsönző és közvetítők segítségét kérjük vagy hagy ne soroljam.... )

 Mindehhez szükséges spanyol nyelvtudás, mert egyéb nyelveken nem fognak velünk szóba állni. És ez úgy gondolom jogos is, aki nem beszél spanyolul az ne kérjen segélyt,  sem pedig járadékot.

Függően attól, hogy mennyi időre számolták ki nekünk a járadékot (függ a ledolgozott napok számától, teljes munkaidős vagy sem stb) fél évtől akár 1-2 évig is tudják nekünk az álláskeresési járadékot folyósítani.

Ennek a feltétele, hogy munkát keressünk, melyet igazolni kell, valamint 3 havonta jelentkeznünk kell a munkaügyi hivatalba arra az esetre hogyha változás történne időközben... (megtehetjük ezt online is)

 A munkaviszony létrejöttét ugyan úgy mint Magyarországon - be kell jelentenünk a hivatalba írásban vagy személyesen.

 Most pedig jöjjön a segély (AYUDAR):
A segély azoknak az embereknek jár, akik valamilyen oknál fogva beletartoznak egy bizonyos csoportba és nehezebben találnak munkát.

Például rokkantak, nagycsaládosok vagy 45-50 évnél idősebbek. Nekik az álláskeresési járadék letelte után - ha még mindig nem sikerült találniuk munkát -kérvényezhetik a segélyt,  ami minden évben ha jól tudom egy bizonyos hónapban van és évente van csak elbírálás - egy éves időtartamot lehet megigényelni. (Régen ez sem így volt de mostmár így van ...)


 Feltétele hogy az illető nem részesülhet egyéb ellátásokban vagy nem vállalhat teljes munkaidős munkát a folyósítás ideje alatt, ugyanis ez akkor automatikusan megszűnik. Jövedelme nem lehet több a segéllyel együtt a minimálbérnél. (Példa: segély 420 eur/hó+ heti két órás takarítási munka 80 Eur/hó= 500 Eur ami nem haladja meg a 650 Eur-t tehát korrekt)

Munkanélküli segély vagy munkanélküli járadék megállapítása után is vállalhatunk munkát a járadékot megtartva, de ennek feltétele,  hogy az szintén ne haladja meg a minimálbért (bocsánat minimálbér nincs igazából, de akkor úgy mondanám, hogy azt a minimális összeget amit meghatároztak).


  😁😁😁😎😎


Kövessétek, lájkoljátok az oldalam: https://www.facebook.com/GranCanaria.kisokos/



------------LOVE AND PEACE--------------------







2020. január 6., hétfő

Mennyi pénz kell Gran Canáriára költözéshez?

Levél a Kanári-szigetekről

Holasztok! Először is nagyon-nagyon köszönöm, hogy immáron több mint 12,000 olvasót számlálok!

 Az olvasói statisztika szerint továbbra is az álláskeresés a legnépszerűbb, valamint Spanyolországból és Magyarországról olvasnak a legtöbben, harmadik helyen pedig szinte folyamatosan az Egyesült Államok áll. 👀✌💋

Anfi beach (saját kép)


Kezdem is akkor egy állandóan aktuális kérdéssel, hogy mégis mennyi tőkére van szükségünk a kiköltözéshez???

A válasz: minden pénzed és minden vagyonod,  ingatlan és ingóságod, és akkor még az is kevés lesz. Valamint olyan dolgokkal is fizetned kell,  amik pénzben nem mérhetőek,  vagy ha mérhetőek akkor megfizethetetlen az áruk. Igy azt kell hogy mondjam, a Kanári-szigetek igenis drága!

Az évek során láthattam olyan embereket, akik beleinvesztáltak itt ebbe-abba, majd amilyen nagy hirtelen itt megjelentek, olyan gyorsan el is tűntek...


A hatalmas tömeges olasz bevándorlási invázió után, most az egyik nagy divat itt és Tenerife szigetén is az angliai magyarok kiköltözése. Mindig azt hallom, hogy Angliában is nulláról kezdték , akkor itt is menni fog. Sajnos ezt nagyon rosszul látják, ugyanis itt nem elég a vendéglátóipari végzettség és szakmai gyakorlat - angol német nyelvtudással - ugyanis spanyolországi hotel tapasztalatot várnak el spanyol nyelvtudással a fentiek mellett (amennyiben ez nincsen, akkor lehetünk akár mesterfokozatú PHD feketeöves vendéglátósok is, de akkor sem fognak minket állásinterjúra behívni!).

Én azt javaslom, hogy kizárólag fix jövedelemmel költözzenek az ilyen emberek ide, akiknek akár ingatlanból, akár online marketingből már fix havi 1000 euró minimális bevételük van az itt tartózkodás alatti időkre nézve,  és be tudnak fizetni egy spanyol nyelvtanfolyamot a szigeten,  és évek alatt le tudnak tenni egy B2-es szintű állami nyelvvizsgát (egyéb esetben a spanyolok még a hozott szakmát sem fogadják el).

Kép: esmadrid.com


Felesleges arra alapozni, hogy a kezdeti beruházásunk majd megtérül itt a szigeteken, ugyanis ez nem így van. (Ez itt nem Anglia, itt sajnos nem adnak takarítói vagy mosogató illetve gyári munkákat, és a hotelekbe legszívesebben az ittenieket veszik fel.)

Igazából ahhoz hasonlítanám az itteni helyzetet, hogy mondjuk azt elmegy az ember egy kaszinóba, bedobálja a félretett pénzét és várja a csodát, hogy majd nyerni fog és  a feltett pénz majd itt megfial , vagy visszajön..... Sajnos itt az esetek 90%-ban veszítenek az emberek ezen a szigeten, nem is keveset.

Amennyiben az ember túl van itt a kezdeti nehézségeken, és megvan a NIE száma, talált lakást és elkezdett állást keresni, nagyon kicsi a valószínűsége, hogy kvalitásnak megfelelő, jól fizető állást fog találni az illető ha egyáltalán talál.

Olyannyira ki van ez találva, hogy egy hotel interjún már társadalombiztosítási előéletet igazoló okmányt kérnek (Vida Laboral) és amennyiben ez nincsen (spanyolországi hotel tapasztalat) akkor ne számítsunk munkaajánlatra ezen a szigeten. Tehát hazudozni lehet a CV-ben , de ki fog derülni az igazság, ugyanis a spanyol agyafúrt egy nép.

Ha engem kérdeztek személyesen, nekem kb mindenem ráment arra, hogy én most itt vagyok...

Lakás
Autó
Állami cégnél pénzügyi munkakör kiemelkedő fizetéssel (nyugdíjas állás)
Karrierem
Céljaim
Szerelmem
Több tízezer összedolgozott euró 8 különböző országból és hajókról

Megéri?? Mindenki eldöntheti maga 👌👌👌


----------------------LOVE AND PEACE-------------------