2018. április 30., hétfő

Túró vs. tejföl

Levél a Kanári-szigetekről

Legolvasottabb bejegyzésem eddig a gasztronómiai írásom volt,  így írok eme kellemes témáról (bár igazából diétázom)

Ami leginkább különbözik és eltér a magyartól az a sajtok és tejtermékek használata. A spanyol ugyanis minden féle tejből készült szilárd és nem szilárd yogurt és sajtfélére egy szót használ.
Így tudnod kell spanyolul gondolkodni és akkor nem lesz melléfogás.

Lássuk csak  hogyan is néz ki ez gyakorlatban.... ha éppen tejfölös csirkepaprikást ennénk, akkor tejfölt kell beszereznünk feltétlenül. Az alap szó amit minden tejtermékre használ a spanyol az a QUESO. A queso az sajtot jelent vagyis tejből kisajtolt valami... ami lehet tejföl, túró ,  tejszín és yogurt is.
A tejföl neve spanyolul queso fresco batido (desnatado). Igaz 0 % os,  de ez hasonlít leginkább a tejfölre. Régebben 10 éve még volt 20 % os is , de manapság már nem találni ( a Mercadonában legalábbis).
Carrefour és Mercadona tejföl

Tejföl LIDL márka
Túrót ritkábban kapni mivel spanyol neve nem igazán van ezért queso "cottage"-nak hívják. LIDL és inkább kisebb boltokban találunk túrót, de jóval ritkábban mint tejfölt.
Túró


LIDL túró

A torta viszont ismét egy nagy kérdőjel mert  ha túrótortát szeretnénk enni , akkor  bizony sajttortát kell vennünk.... Hogy miért,  azt ne kérdezze senki .....a lényeg, hogy a 100% túróból készült torta neve a tarta de queso azaz sajttorta...Cirka 1 eur -ért tudunk venni a LIDL és Mercadonában is.
Túrótorta


Szótár/ Mercadona bevásárlás kezdőknek: 
kenyér - pan
Búzafinomliszt - harina de trigo
Citromlé - zumo de limon
Porcukor - alzúcar en polvo
Túró - queso cottage
Tejföl - queso fresco batido (desnatado)
tejszín - nata
Főző tejszín - nata de cocinar
Oliva olaj (extra szűz) - aceite de oliva (virgen extra)
Alma ecet -vinagre de manzana
Bor ecet (vörös és fehérbor) - vinagre de vino blanco , vinagre de vino tinto
Ipari ecet (takarításra) -vinagre de limpieza
zsemlemorzsa /prézli - pan rallado
erőspaprika (por) - chilli (polvo)
kolbász - chorizo
véres hurka - morcilla ibérica
csicseri borsó - garbanzos
fokhagymás majonéz - alioli

Kenyérfélék


Jó étvágyat :)

--------------LOVE AND PEACE---------------

2018. április 26., csütörtök

Amit feltétlenül látnod kell Gran Canárián

Levél a Kanári-szigetekről

Kezdeném azzal, hogy köszönöm a sok olvasót, meglepett a statisztikám :) Magyarország és Spanyolország az első két helyen felváltva, majd Peru (ejjjha) , Egyesült Királyság, Dánia, Svédország, Egyesült Államok, Ausztria, Ciprus, Fülöp-szigetek (!) szóval nem bántam meg, hogy ismét írok,  mindig van miről 👌👌👌👌 Köszönöm neked, hogy itt vagy 💓


Ez a bejegyzésem most leginkább azoknak szól, akik esetleg már jártak itt és nem láttak mindent, a szokásos interneten fellelhető útikalauzok és szokásos programok , állatkert, csúszdapark, szafari, hajókirándulásokon túl.....esetleg azoknak akik nem a szokásosat szeretnék látni a szigeten vagy csak nem akarnak kultúrsokkot kapni :)

Mikor leköltöztem Gran Canária déli részére a hegyekből, az első olyan part ami lenyűgözött (természetesen a dűnék után) az Playa del Pirata volt és a mai napig a kedvencem.

Lépcsők a partra vezető úton, San Agustín


Ez a part egy öböl igazából San Agustínban. San Agustínt a téli időszakban svédek lakják, az árak is ennek megfelelően magasabbak az üzletekben.

San Agustín, Playa del Pirata

A megközelítés kizárólag gyalog lehetséges San Agustínból vagy Bahia Feliz felől. Sohasem zsúfolt,  inkább helyiek szeretik azt a partot, valamint  azok az idősebb itt telelő skandináv nyugdíjasok , akik szeretnek hosszan sétálni a napfényes déli partokon.

San Agusítn a téli időszakban , Playa del Pirata
Sajnos az oda vezető  lépcső folyamatos felújítás alatt áll,  amit az idők során a sós óceáni levegő (néha igen erős partmenti szél)  és az erős napsugárzás megviselt, viszont a hegycsúcson az öböl tetején új járdát tettek le pár éve (sajna ez is már most viseltes,  de gondolom az idegenforgalmi adóból erre is futja majd , ezzel kapcsolatban pozitívak a tapasztalataim)

Azoknak ajánlom leginkább akiket fullaszt a túristarengeteg és a szaharai kalimával érkezett homok itt délen :) ...........azoknak akik szeretnek elbújni és nem szardiniásdoboz szerűen törülközőnyi helyet keresni a kékzászlós kedvelt strandokon.


Következzen a legcukibb strand ami inkább szintén az itteni lakosok kedvence. Playa de Pasito Blanco melyet a főút (ahol az egyes busz jár) két világgá szel ketté. Az egyik  a régi kemping területe ahol kizárólag könnyűszerkezetes épületeket lehet a mai napig is felépíteni. Inkább a szegényebbek lakják, ellenben a másik oldallal ahol saját kikötője és yach klubbja van a helyieknek és a behajtás autóval is csak igazolvánnyal lehetséges. http://pasitoblanco.com/

Pasito még arról híres, hogy a ráják szeretnek itt ismerkedni a téli időszakban (ne olyan klub jellegű ismerkedésre gondoljuk, a ráják szerényebben nyomják), így ha szeretnénk rájákkal fürdőzni, akkor feltétlenül látogassunk el ide :)

Ez a hajó nem tudom kié, de magyar zászló lobog rajta :) Ez is Pasito Blanco ...


Egyébként azt itt most el kell mondanom, hogy a strandokat és partokat tilos lezárni és elkülöníteni itt a szigeten .....kivéve ha  életveszélyes .....ellenben a Balatonnal , mert nálunk a cégek, szállodák akár saját részre is elszigetelik  a partot vagy példának okáért ott van a  Coca Cola Beach House Nagystrand stb...(ezt az elkülönítést hotelek részére sajnos Máltán is láttam, tehát nem magyar találmány) . Nos, Spanyolországban tilos az óceánhoz vezető utat kisajátítani , így minden partot bárki használhat ... Ámen 👏👏👏

Playa de Pasito Blanco 
Pasito Blanco
Jöjjön egy kis természetes medence Arguineguinben melynek neve Playa de la Lajilla, ami most esett át felújításon és az eredmény természetesen varázslatos lett. Igazából itt sincsen soha tömeg, és aki nem szereti az erős hullámokat, annak megfelelő. (A képen még a régi fényében tündököl, de hamarosan meglátogatom egy új kép erejéig természetesen...)

Playa del la Lajilla, Arguineguin (régi képen)

Playa de la Lajilla látványterve (azóta már elkészült)


Majd nem utolsó sorban Playa de Arinaga (ahol egykoron hosszabb ideig is tartózkodtam). Pár éve erre sodródott egy kisebb bébicápa is, aki elég agresszíven viselkedett, de az már a múlté.  (Érdekes, hogy rengetegen fizetnek itt azért, hogy cápát lássanak , mégsem jön össze nekik... namindegy..)

A történetet spanyol nyelven  itt olvashatjuk :  http://www.laprovincia.es/sucesos/2015/12/26/banista-ataque-tiburon-arinaga/776764.html

Amint már mondtam az angolok szeretnek mindent eltúlozni: http://www.dailymail.co.uk/news/article-3375441/Tourist-bitten-SHARK-swimming-Gran-Canaria.html

 Arinaga egy kis ékszerdoboz a szigeten. Nincs tömeg és mindig ugyanarra a jóra számíthat az ember ha erre jár. Playa de Arinaga a 25-ös busszal megközelíthető Vecindario és Telde közt található. A kezdő búvárok itt szoktak gyakorlatozni és a víz alatt állítólag van bőven látnivaló azt állítják :)

Playa de Arinaga

És találtam egy lostát is magyar nyelven a strandokról (elég régi mert Tauroban már nem sziklás meg fekete homok van mint ahogyan azt állítlák, de sebaj, nem olyan sok minden változott: http://kanariszigetek.hu/grancanaria/strandok/gran-canaria-kanari-szigetek-strandjai


Ezt a jó kis homokot meg strandot Anfinak köszönhetjük (mint azt már írtam a timeshare bejegyzésemben, az üdülési jog nem mindenkinek jó, vagy hát passz) .............mármint döntse el mindenki,  hogy most ez kinek jó meg kinek nem.... no comment 👀👀👀 engemnemérdekel :)
Itt olvashatunk erről a sztoriról: http://insidetimeshare.com/latest-news-tauro-beach/


Azzal zárnék, ami talán itt nagyon fontos a Kanári-szigeteken , ha fürdőzni szeretnénk és barnulni :)
A napsugárzás veszélyesen erős még a téli időszakban is. Soha nem feledkezzünk meg a fedetlen testészeinket bekenni, akár ha sétálunk is, kalap és vállat takaró kendő ajánlott valamint jó minőségű napszemüveg 😎😎😎

Cápa, kis hal, nagy hal, közepas hal, bálna, csigák, rákok, ráják és medúza és miegymás is található az óceánban....Szerintem ez nem lep meg senkit.

A partok legtöbbje rendelkezik képzett életmentővel, mentőővvel, segélyhívóval. (Az életmenő feladata azzal kezdeni a napot, hogy kiteszi az aktuális állapotot tükröző zászlót piros, sárga vagy zöld színben a parton.)

Ami pedig nem rendelkezik ilyesmivel , ott legyünk óvatosak. Cápa a déli partok közelében egyátalán nincsen, ezt a delfineknek köszönhetjük és a kissé hűvösebb állandó 20-22 fokos hőmérsékletű víznek (meg a sok embernek). Medúza télen jellemző, de igazából véletlen sodródnak ki a partra, elhagyva a medúzarajt. De nem olyan mértékben mint akár a Földközi tengeren (én konkrétan nem mertem bemenni a vízbe annyi medúza volt Máltán, meg egyébként is óceáni beállítottságú vagyok) Itt ha bármi is lenne bármikor a partközelben, akkor természetesen piros a zászlót láthatunk lobogni a szélben és senkit nem engednek uszikálni,  ebben biztosak lehetünk :)

Nem kell félni az óceántól, viszont azt tudjuk, hogy jóval erősebb nálunk és gyakorlott úszóknak sem ajánlott beúszni kilóméterekre (én sem szoktam, pedig 4 éves korom óta úszom, még Apám tanított welnessen Galyatetőn a termálba....majdnemugyanaz) 😉😉😉😉


Ennyit mára-----------> holnap megyek is kishalakat fotózni 😜😜😜😜


---------------LOVE AND PEACE------------------

2018. április 23., hétfő

A Kanári-szigeteki gyümölcsipar

Levél a Kanári-szigetekről

Eper/Fresa. Kanári Banán/Plátáno Canarias. Sárkány Gyümölcs/Fruta del Dragón. Krémalma/Chirimoya. Japán naspolya/Nispero. Vizitorma/Berros. Kaktuszfüge/Cactus tuna


Kezdeném a sort talán édesanyám személyes kedvencével a japán naspolyával azaz spanyol nyelven nispero-val. Jelenleg érik a hegycsúcson, vagyis a sziget közepén , ahol már nem a kopár vulkanikus kőzet és a partmenti homok vagy kő a jellemző  (lehet fel kéne nézni arrafelé pár üres kosárral  😋😋😋😋😋 ) ....
Leírást magyar nyelven itt találunk: https://terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/japnasp.html

Nispero


Szezonális gyümölcs nálunk, és pontosan emlékszem a napra mikor Anyu megismerkedett eme gyümölccsel és a fával,  melyen ez a csoda érik ( hát igen..... a kanári vidéki élet és szépségei melyet mindenkinek meg kell ismernie, ha erre jár). Mivel első alkalommal kóstolta a fura fanyar de édes gyümölcsöt, úgy érezte magjait elteszi emlékül és elszállítja haza Magyarországra. Nos azóta négy kis cserjével gazdagodott kertje ❤💕💕💖 mert,  hogy is mondják itt vidéken??? megfialt vagyis "megmaradt" a maroknyi magból négy szem, amik kikeltek anno  ✌✌✌❤ Idén datolyapálma magvakat kap ajándékba, de ez még titok :)

japán naspolya fa

Krémalma, azaz chirimoya ami az én kedvencem és szintén szezonális,  így már azt lehet mondani ebben a késői időszakban is lehet még kapni nálunk, de igazából téli gyümölcs , a nagy meleget nem igazán szereti. Délamerikában őshonos, de mint sok-sok délamerikai dolog és étel van a kanárin, így ez is ide sorolható.

Mivel édesszájúnak mondom magam, így ez az én személyes kedvencem, igazán sajnálatos, hogy Magyarországon nem igazán kapni belőle.....
Lássuk a wikipédia mit ír róla magyar nyelven: https://hu.wikipedia.org/wiki/Csirimoj%C3%B3

Nekem legfőképpen egy kristály vagy gyémánt jut róla eszembe, ugyanis az alakját tekintve olyan mint egy csiszolatlan gyémánt 😆😆😆😆

A legfinomabb zöld "gyémánt"



Sárkánygyümöcs - fura alakú, és feltűnő rózsaszín külsejű, fanyar ízű..... igazából a belsejét tekintve a gránátalmára hasonlít nekem, ugyanis apró magvak találhatóak benne...Nem sok ilyen fa vagyis bokor van a kanárin, de azt elmondható, hogy ez is igen egészséges gyümölcsfajta.

Sárkánygyümölcs

Nem szabad összekevernünk a híres kanári sárkányfával (dragon tree) mivel ez nem egy és ugyanaz. A sárkányfáról itt találhatunk leírást magyar nyelven: https://hu.wikipedia.org/wiki/Csirimoj%C3%B3

Kaktuszfüge- amiből rengeteg van a szigeten , viszont legyünk óvatosak szedésekor, mert az apró tüskék hetekig az ujjunkban maradhatnak és begyulladhatnak. Kesztyű és csipesz valamint védőruha szükséges szedésekor. Íze fanyar és szintén borzasztó nagy c-vitamin tartalommal rendelkezik.

Kaktuszgyümölcs



Kanári banán, ami igazából nem  valami híres Európában (bár akár az is lehetne) de kis mérete miatt nem tartják fontosnak a külföldre termelést, így kizárólag a hazai piacokat célozzák meg vele. Leginkább édes likőrök készülnek belőle,  és jóval édesebb mint az általunk megszokott ecuadori banánok a Teszkóban 😊😋😋😌

Kanári banán


Eper azaz fresa amit főként kora télen ültetünk el, és ez azt jelenti, hogy karácsonyra már szüretelhetjük is :) A túl meleget szintén nem szeretik. Több fajta van belőle a szigeteken, a fő jellemzője az,  hogy eltérően a magyarhoz képest háromszor akkorára is megnő , valamint ízét tekintve nagyban eltér az általunk jól megszokott magyar eprekétől, ugyanis sajnos a kanári paprikákhoz hasonlóan - nem sok íze van magyar zamatos eperhez képest.... (bár én már megszoktam ezt a faját).

A Valsequillo-i eper a leghíresebb ezen a szigeten,  érdemes ellátogatnunk egyszer egy eper fesztiválra és degeszre kóstolni magunkat ha erre járunk ....

Eper fesztivál , Valsequillo - Las Palmas de G.C.



Végezetül de nem utolsó sorban egy kakukktojás a berros (ugyanis ez nem gyümölcs hanem zöldség, vagyis gyógynövény ami Magyarországon inkább GYOMnövény).... Kis hazánkban is ismert , mert megtalálhatjuk akár az élő Tisza partján , mint más számos  vízinövényt....  egy eléggé elfeledett növényről van szó, amit sajnos a magyar nem igazán használ. Penicilli tartalma magas és borzasztó egészséges, a spanyolok imádják a vízitormából készült szószokat vagy salátákat.
Berros azaz vizitorma



Általánosságban elmondható hogy itt a Kanári-szigeteken a  mezőgazdaság igen fontos húzó ágazat még mindig,  a turizmus mellett élvonalnak számít és rengeteg embernek ad megélhetést (magyaroknak is)...

Megtalálható a szigeten a fentebb felsorolt gyümölcsökön kívül az avokádó, paradicsom, koktél paradicsom, fekete paradicsom, fejes saláta, mangó (szezonális), papaya, narancs, mandarin, likőr narancs, olivabogyó (mindkét színben), piros és zöld paprikák és még sorolhatnám.

Ha a Kanári-szigeteken járunk, érdemes helyi termelői zöldségest vagy piacot felkeresnünk :) Mindenkinek jó étvágyat!

---------------LOVE AND PEACE-------------

Kanári-szigeteki magyarok és egyéb nemzetek

Levél a Kanári-szigetekről

Mindenek előtt szögezzük le,  hogy a magyar világhíres irigység nem kizárólag ezen a szigeten állandó intézmény.... a jelenség természetesen minden szigeten  és a világon igazából mindenhol (ahol több magyar van) előfordul.

Tenerifén és Gran Canárián van a legtöbb magyar a szigetek közt, így a legnagyobb aljasságok is itt fordulnak elő.
Tenerifén rengeteget hallani átvert emberekről, akik feljelentést tesznek vagy pénzzel eltűnt csalókat keresnek , valamikor sajnos sikertelenül évekig...... nem újkeletű a sok simlis és a gyengébb nyelvtudású magyarok nyakán élősködő teremtmény :)

Lássuk a hírhedt "Atteszünk" példáját magyar nyelvű oldalon: https://24.hu/fn/gazdasag/2018/01/27/irrealis-hozamu-ingatlanbefektetessel-vertek-at-magyarokat-tenerifen/

Nincs gonoszabb a magyarnál


2007-ben döntött úgy akkori párom , hogy a Kanári-szigeteken alapít vállalkozást, ehhez Tenerifét választotta. Természetesen már akkor akadt olyan aki megtalálta egy kis baráti szívességgel- ami természetesen pénzbe került volna -tolmácsolás és segítség cégalapításban címszóval...az ár irreális volt természetesen és az illető nem volt számlaképes.

Én ma is úgy látom, ha nem beszéljük megfelelően a nyelvet, akkor nincs értelme vállalkozást alapítani sehol sem. Mások segítségét igaz igénybevehetjük, de kizárólag akkor ha az illető számlaképes.

A tolmácsolás és fordítás egy olyan szolgáltatás ami után adózni kell, függetlenül attól, hogy milyen az illető nyelvtudása és végzettsége.

Itt Gran Canárián is megvannak a magyarok "segítésére" szolgáló emberek, csoportok, közösségi oldalak...

2007-ben még nem volt divat a Facebook csoport , de így 11 év után én azt látom, bármelyik magyar csoportba lép be az ember ami a Kanári-szigetekhez kapcsolódik - az mind anyagi haszonszerzés céljára alapított érdekcsoport..... Sajnos kivétel nélkül 😎😎😎😎

Amelyik nem működik megfelelően, vagy csak pár tagot gyűjtött magának és nem több ezres birkacsordát ---> az valószinűleg senki érdekeit nem szolgálja,  ezért nem is gyűjt magának bamba követőket ....

A "csorda" avagy Németh Sándor igy gyűjtött valahogy lelkes követőket



Nem is baj ha vannak ilyenek a lényeg az ha tolmácsra van szükség, akkor mindenképpen fizessük meg a számlaképes formát és igyekezzünk olyat találni aki lehetőleg értelmes és magyarul is jól beszél 😆😆😆

Nem tartom lehetetlennek, hogy más szigeteken  a magyarok akár még egymást segítik is, de ezen a két nagyobb szigeten sajnos tapasztalatból tudom, hogy nem számíthatunk sok jóra...

A széthúzást fantasztikusan átláttam egy külföldi utam során, a céges rendezvény alkalmával,  mikor a dolgozók ( különböző nemzetiségűek)  buliztak és táncoltak saját zenéjükre amit-   random - a főnökség aláfestett zenei formában ....abban a pillanatban átláttam,  hogy a magyar miben is különbözik mástól valójában .... a legtöbb nemzet összetartó, ha megszólal akár  egy bolgár sláger az összes bolgár együtt táncol, egymásba kapaszkodva énekel.... még a román is szintén, egymás kezét fogja, de bármely nemzetről akár a finnekről is el lehet mondani hogy összetartó (főleg ittasan), megérinti, átöleli egymást ha felzendül kedvenc finn dala, még ha rideg népnek is gondoljuk őket...a magyar egyedülálló minden nép között... nem kapaszkodik másba, egyedül járja útját- egyedül örül a dalnak- még ha a KFT Afrika című száma is szólal meg esetleg,  messze kis hazánktól egy céges rendezvényen akár.....

Más nemzetek a szigeteken (mert vannak rosszabbak is nálunk- más megközelítésben):
Példának okáért itt van rögtön a hindu aki befészkelte magát a szigetekre (Tenerife és Gran Canaria)- -->és az eredetihez nagyon hasonló de mégis "kamu"gyógyszertárat (méregdrága gyógyhatású készítmények vevőre tukmálása, normális hatóanyag nélküli krémek árusítása PARAfarmacia néven) , elektronikai üzletet, ruha kiskereskedést és telefonboltokat nyitott.
10-20-30 évvel ezelőtt ugyanis a Kanári-szigeteken elterjedt hindu - azon teóriára alapozva érkezett - hogy itt nincs jövedéki adó, vígan megél majd és cigarettát árusít meg kévét....A nyomorból kiszakadva megalapozza családja jövőjét. Az olcsó márkás ruhák, bőrárú és parfüm következett a listán,  a kikötők adómentessége miatt hajóval érkező "duty-free" árúval való kereskedés, az elektronikai termékekkel és telefonboltokkal , majd végül de nem utolsó sorban kamu gyógyszertárral zárt is a hindu az értékesítés piacán elég sikeresen....

Egyetlen egy ezzel a gond az, hogy rengeteg lett a hindu és a pénz sohasem elég itt nekik.... Ha a hindu kihozta a szigetre a 10 tagú családot, akkor azoknak is kell ám enni 👳👳👳

A túl sok hindu és egyéb kamu árus az idők során  az áru minőségének  rovására ment. 10 éve még eredeti parfümöt és bőrcipőt tudtál venni a Kanári-szigeteken  olcsóbban mint otthon, ma már silány hamisítványokkal van teli a bevásárlóközpontok parfümériái.....Ugyanez igaz a bevásárlóközpontokban  üzemelő bazári árusításra is ....

Shopping center yumbo, ahol semmi sem az aminek látszik

Végezetül egy kedvenc barátom mondásával zárnám a bejegyzésem, mely így szól: "Ha eltévednél életed során a jungelben és utad egy hindu meg egy kobra keresztezi, mindenképpen előbb a hinduval végezz.... ugyanis a hindu sokkal veszélyesebb mint a kobra"

------------------LOVE AND PEACE-------------------



2018. április 19., csütörtök

Kanári-szigeteki timeshare business azaz az üdülési jog Mekkája - Ingyen Tenerife

Levél a Kanári-szigetekről

Amióta megjelentem a szigeten itt Gran Canárián (2011 január), elmondhatom hogy a legszebb hotel amit láttam az Anfi ❤❤❤ Egy totál mesterségesen kialakított kis sziget azaz öböl amely félig körülöleli a páratlan szépségű hotelt---- így az egész mesebeli a kis kikötőjével, a lakók saját yacht-jaival, játszótérrel, parkkal, éttermekkel, koktél bárral, diszkó klubbal, boltokkal, bevásárlóközpont, parfüméria, számtalan yaccuzi, 4 hatalmas medence és még sorolhatnám mi minden  .....ami megunhatatlanná teszi a körképet.  Az épület - igaz körbe utaztam Európát, átszeltem vonattal hajóval repcsivel, jártam sok -sok helyen de ilyen szépet bevallom nem láttam soha. Volt szerencsém a belsejét is megtekinteni és egy apartmant elfoglalni egy csepp időre :)

Anfi del mar oldala: https://anfi.com/es/anfi-resorts-golf/anfi-del-mar/

Az ötlet maga ahonnan indult az igazából nagyon nem új. A timeshare lényege, hogy a bérlő (nevezzük így) évente 1-2 hétre bérli a csodás apartmant, minden évben ugyanazon időpontban a szerződése szerint.... lehet az akár penthouse is ha éppen arra van igénye az embernek/ember lányának :)
Kilátás az Anfi Hotel egyik apartmanjából (saját kép)

Az épület úgy van kialakítva,  hogy este a teraszunkról akár az animátorok műsorát is megtekinthetjük, bármelyik apartmanból---- legyen az színházi előadás, táncos vagy bármi... az akusztikának köszönhetően a hang is eredeti :)

Egyedi homokkal rendelkező partja , hullámfogója, saját vizijármű kölcsönzője, több szárnnyal rendelkező épülete megannyi szórakozást nyújt kicsiknek és nagyoknak (magyarul itt aztán el lehet költeni bőven pénzt)
Anfi del Mar saját kikötője

Kilátás az egyik medencére az apartmanból (saját kép)



Főként angol és skandináv vendégek lakják az év minden napján , és bátran állíthatom, hogy télen is és nyáron is bőven van vendégtábora.

Sajátossága,  hogy egyedül üdülési joggal juthatunk itt lakáshoz, amit a kiemelkedően jó  utcai értékesítő hálózatának köszönhető. Kis turista-infó bódékban  több nyelven beszélő igen motivált emberek szokták a gazdagabb turistát megtalálni ilyen lehetőséggel. Az angol turista igen közlékennyé és nyitottá válik egy két sör után, így dübörög az üzet is a timeshare javára :)

A timeshare olyannyira közkedvelt, hogy nem csak ez az egy hotel épül erre a rendszerre hanem még jópáran....Különböző értékesítési módszerek igen meglepőek néha....

Egyes timeshare promócióknak köszönhetően, amely kizárólag leginkább skandinávokra épül és kizárólag skandináv nyelven folyik ---- igen széles körben kedvelt olcsó utakhoz is juthatunk nyaralásunk során ...( 5-10 Eur/nap áron kínálnak programokat , buszos utakat, állatkerti belépő, városnézés stb.. melynek lényege, hogy a program után csak egy "pár órás " információs csomagot kellene végig hallgatni az adott lakás businessről...ahol a legtöbben már szerződnek is az adott time share hotel apartmanjára :)

Anfi ---- a számomra legszebb hotel a szigeten... norvégok találmánya....akik erre a rendszerre alapozták  az üzletet, kezdetben silányabb kis hotellel (norvég házaspár). Közben a norvég asszony meggazdagodott (durván) de megözvegyült. Az épületet ennek a nőnek köszönhetően kialakították a mai formájára (aztán még egy hasonlót meg blablabla..)  Sajnos nem sokkal ez után a törvény is közbeszólt, mert az agresszív értékesítési taktika sokaknak szemet szúrt és sajnos kiverte a biztosítékot egyeseknél....

A végkimenetele az lett az egésznek, hogy az asszony megvált jópénzért a hotellánctól (jobban mondva meg kellett válnia tőle) amit  ugye  spanyolék hipp-hopp meg is vásároltak vala....... ---hát egy költő veszett el bennem--  👵👴👲 A történet nem ért véget mert gyakorlatilag semmi nem változott és az agresszív behálózó értékesítés jelenleg is zajlik az utcákon... Erre van egy mondás is: "Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kis ökörnek" 👆👆👆👆




Anfi (saját kép)


A továbbiakban még majd szeretném ezt a kellemes (V)iszonyt kifejteni bővebben  :)

Szóval haladjunk tovább-------

Nem is olyan messze innen.... szép időben Anfi túloldaláról tökéletesen látni a Tenerifei Teide vulkán csúcsát... Átlépve a képzeletbeli határvonalat ami elválasztja a Kanári -szigetek nyugati és keleti szigeteit (ami talán nem is olyan képzeletbeli) lássuk a másik oldalon a  timeshare hotelek  egyik legnagyobbikát..

Lássunk egy magyar példát: https://www.facebook.com/Tenerife.ingyen/

http://www.ingyentenerifeiszallas.hu/tenerife_ajanlo.php


Lássuk a véleményeket: http://forum.utazas.hu/spanyolorszag/182-tenerife-ingyen-atveres.html

A képzeletbeli határvonal - keleti és nyugati kanári-szigetek (Santa Cruz és Las Palmas tartomány)


Tenerifén sokan ismerhetik a Regency Hotelt a timeshare hotelek  közül, ami az üdülési jog fellegvára a magyarok részére. (Pont egy utcával az akkori házunk alatt,  2007 ben is már ott volt,  tehát nem ma kezdte pályafutását a hotel  👀👀👍)

Szintén nagyrészt timeshare :) Regency ---- aminek a lényege mint említettem, az apartman bérlése megadott időpontban... a szerződés általában életünk végéig szól, akár még örökölhető is.

Ingyen Tenerife: https://www.bpreurope.com/cikkek/ingyen-nyaralas/?fbclid=IwAR0evVfaWmArcNsXd_ca8figRaILj4UmE4-Y57pKVpnB3tmVzC4W0UeUQRA


Igazából nem mondom , hogy az üdülési jog az rossz. Imádom Anfit 👌👌👌 és az ingyen Tenerife nem mai csirke szintén, tehát nagyon jól bevált hotel, mely megszámlálhatatlan magyarnak adott lehetőséget anno és még most is, hogy a Kanári-szigetekre utazhasson...


Végezetül annyit, hogy a legtöbb turista itt a szigeteken visszajáró, üdülési jog ide vagy oda. Aki beleszeret, az maradna... Elválni nehéz, ezért a legtöbben jönnek minden évben, skandik márcsak a jóidő miatt is menetrend szerűen minden télre.

Akik pedig jönnek azok akár ugyan azt szereik kapni mint 20-30 éve.... ezért is lehet,  hogy azt mondják ránk, hogy a Kanári-szigeteken egy cseppet megállt az idő. Hogy kinek jó Elvis Presley-t és ABBA-t hallgatni  még mindig minden este??????

Nekem biztos nem........ de egy tuti------ holnap (vagyis ma) lenézek Anfira ❤❤❤❤❤

-------------------LOVE AND PEACE---------------


2018. április 16., hétfő

Mit együnk és igyunk Gran Canárián/Kanári gasztronómia

Levél a Kanári-szigetekről

A Kanári-szigeteki gasztronómiáról röviden tömören

Kezdeném a legérdekesebbel és talán leghíresebbel:

- Kanári apró krumpli (papas arrugadas) - erősen óceáni sóval felöntött vízen főtt pici krumpli, melyet állítólag régebben óceánvízben főztek meg az erős sótartalom miatt
- Mojo szósz piros és zöld színben (mojo picon, mojo verde) paprikás és korianderes szósz fokhagymásan a krumplihoz és a diszóhúshoz - amiket általában sütnek a kerti grillezéskor vagy a családi rendezvényeken

kanári krumpli


-Gofio - kukorica liszt amit kb mindig kitesznek az asztalra étteremben is, hátha keversz egy kicsit a levesedhez (bár elém tök feleslegesen rakják mert nem ájultam el tőle)

Kukoricalisztből készült étel

- Kecske és egyéb sajtok -  queso de vaca o cabra (személyes kedvencem a jó San Mateo-i vagy Valsequillo-i,  ha veszek egyet akkor addig eszem amig van belőle, imááááádom)

San Mateo-i kecske sajt

- Morcilla de Teror azaz Teror-i véreshurka (édes ízű) általában krumplival és tojással szokás tálalni és Teror-i mandula is található benne vagy szőlőszem. Szokatlanul édes az íze de érdemes megkóstolni.



- Csicseriborsó leveske (sopa de garbanzos, ropa viaje, caldo con garbanzo y pasta, puchero canario) több féle változat létezik kb úgy kell elképzelni, hogy minden féle fajta leveshez tesznek csicseriborsót (tésztáshoz, nem tésztáshoz, zöldségleveshez, húsleveshez). Ha szerencsénk van pont olyat fogunk ki , ami teli van hússal vagy kolbásszal (chorizo) Az íze mindegyiknek fantasztikus, talán a babgulyáshoz hasonlít a legjobban (de természetesen bab helyett csicseriborsó van benne)

Húsos csicseriborsó leves

- Nyúlból készült ételek: háááát nem tudom, de  otthon sem volt a kedvencem a nyúlhús, ráadásul itt üregi nyúl van rengeteg (Tenerifén mégtöbb), amit alkalom adtán kanári kutyával vadásznak , szóval tök picik meg sajnálom őket... és  kell vagy 3 ilyen apró termet egy pörkölthöz, szóval kihagyom általában ....

- Kanári TRAUBISODA azaz Clipper Fresa (szénsavas üdítőital többfajta ízben)- mint ahogy minden nemzenek a kanárinak is van saját üdítője. Részletes leírást a Clipper üdítőről itt találunk spanyol nyelven: https://es.wikipedia.org/wiki/Clipper_(refresco)
totál édes , főleg az epres ízű, de helyi ásványvízből készült és a fiatalok nagyon szeretik, ráadásul nem túl drága.


Clipper, a Kanári Traubisoda :)


- Mézes rum (ronmiel canarias), Aruchas-i rum (mivel régebben kizárólag hajóval lehetett megközelíteni a szigeteket, így a hajózás alapkelléke a hordós RUM az itt széles körben nagyon elterjedt a szigeteken) A másik dolog,  hogy száz éve kb  itt a szigeteken bíbortetű és cukornád termesztésen kívül mással nem is nagyon foglalkoztak,  így  egy cseppet több is volt a kelleténél cukornádügyileg.... kitalálták hát (egy kanári család) hogy ők bizony ebből rumot fognak készíteni meg desztillálni .... ez az üzlet úgy beindult hirtelen, hogy más szigetekről kellett extra cukornádat hozatniuk és a mai napig ezzel foglalkoznak (Arehucas).  Azóta a harmadik-negyedik generáció űzi a rumgyártást Aruchasban..   Történetét spanyol nyelven itt találjuk: https://cincodias.elpais.com/cincodias/2010/09/07/empresas/1283866805_850215.html




- Kanári banános likőr (licor de plátáno) ízét tekintve mint ahogyan a mézes rum is , hááát nekem iszonyat édes,  de egyszer egyszer érdemes megkóstolni - ráadásul egyes éttermekben az a szokás , hogy a számla mellé ajándékba is adnak akár egy kupica (chupito) édes rumot :)

Kanári banánlikőr

- Tenerifén a Dorada nevű helyi csapolt sörrel hűthetjük magunkat, Gran Canárián pedig a Tropical nevű szintén helyi sört kapjuk leginkább. Az itteniek nem igazán keverik ezt a kettőt.... tehát Gran Canáriai ritkán iszik Tenerifei sört, kivéve ha éppen Tenerifén nyaral vagy ha nincsen más. A Tropical jellegzetessége a kutya, ami az üvegen van, és hűtött formában kék színű. Amikor az üveg félig kiürült,  a kanári kutyánk színe megváltozik :)

Tropical kanári kutya


- Bocadillo azaz a spanyol hamburger- ami igazából dél amerikai (alapkelléke a francia bagetthez hasonló kenyérke, amibe gyakorlatilag mindent beletesznek attól függően, hogy a vendég mit szeretne) Klasszikus bocadillo tartalmaz (bocadillo con todo): paradicsom, salátalevél, főtt vagy tükörtojás, szeletelt sonka, sajt, alioli szósz, és sült marha/disznó/csirkehús. Feltétlenül kóstoljuk meg ha erre járunk, a Las Palmasi és a Teldei sarki kocsmaiakat ajánlom cikra 3 Eur-ért

Bocadillo con todo


- Alioli szósz azaz fokhagymás majonéz amit mindenbe szeretnek beletenni




- Pepe chiringo azaz kanári mc donald s...... ahol számos fajta bocadillot megtalálunk és a legtöbb éjjel nappal nyitva van.... ha bármikor megéheznénk irány a kanári meki :)



Kanári meki






- Spanyol tortilla azaz tortilla espaloña ( tojásrántotta krumplival hagymával és igazából bármivel amivel szeretnénk legyen az spenót, zöldség, hús vagy bármi)

Spanyol tortilla

- Amiket érdemes megkóstolunk az a pimiento de padrón (grillezett apró zöldpaprika, igaz eléggé íztelen a magyar paprikákhoz képest, de egy próbát megér)  gambas al ajillo   (apró rák fokhagymás olajban petrezselyemmel) pan con ajo  (petrezselymes fokhagymás pirítós)


Tarta de queso (azaz túrótorta) hát ennél jobb nincsen azt mondhatom, igaz a spanyolok a napot általában édességgel kezdik amit a kávé mellé eszegetnek esetleg csokoládéba mártanak (churros con chocolate vagy magdalenas ) de tipikus kanári édesség nincsen, leszámítva a kanári mandulából készült (főként karácsonyi) édességek , sütemények és pudingszerű krémek (turrón, polvorones)


Turrón


- Mercadona  - végezetül ide sorolnám a boltot is ahol minden alapanyagot és kelléket megtalálunk,  akár készen vagy félkész állapotban és fagyasztva. Igazából semmilyen bolt nem hasonlít rá magyarországról, nem is Tesco, nem is CBA és nem is Auchan, mert a Mercadona egyedülálló és kész. A Mercadona spanyol, a Mercadona jó és olcsó....




------------------LOVE AND PEACE -------------------

2018. április 9., hétfő

Látnivalók, programok Gran Canárián 2. Sioux City, Cocodrilo Park, Tenerife Loro Park, GüiGüi

Levél a Kanári-szigetekről


Ha nyaralásunk során a kezdeti ámulatba esés után (én 3 honapig Tenerifén sehova nem mentem kiránulni- La Gomera szigetét kivéve) úgy döntünk, hogy már nem elég csupán bámulni az óceán szépségét, akkor elindulhatunk felfedezni a szigetet.

Minő meglepi van több cég is aki erre szakosodott, hogy ezt megmutassa nekünk jópénzért.

Ebben az írásomban kihagyom a magyar képviseletet, mert irreálisan drága a megfelelő konkurencia hiányában....

A magyar általában olyan rafkós, hogy akár ha 5-10 Eur-ról is van szó, pillanatok alatt képes megtanulni más nyelveket, legyen az szuahéli vagy mandarin vagy bármi....😆😆😆😆

Itt van máris az első cég, mely jó kis programokat kínál angol, német, spanyol , francia vagy olasz nyelveken: https://www.lowcosttoursgrancanaria.com/


Egy a gond velük, a helyi (Gran Canáriai) szigetkör mindenhol 33 Eur, nem tudom miért gondolták úgy LowCost-ék,  hogy ők 39 Eur -ért a kávé ültetvénnyel vagy aloe vera bemutatással akkor már többet nyujtanak....Na mindegy..
Mindenesetre az áraik (Krokodil park 9,90 San Mateo piac 23 Eur, vagy a sziget félkőr 33 Eur) nem vészesek Tenerifét kivéve mert 67 Eur náluk egy út hajóval (6 óra szabad program a városban Santa Cruzban), az állatkerti belépővel pedig 93 Eur ami szintén irreális ebéd/vacsora/reggeli nélül.

http://www.turisbeds.com/ (Őket személyesen bármely sarkon megtaláljuk ugyanis semmi normális leírás nincs az oldalukon, de itt valahogy ez a szokás) Náluk a legolcsóbb a Tenerifei szigetkörút Gran Canáriáról, transzferrel, ebéddel 78 Eur egész napos program, Teide vulkán körút és kirándulás busszal az erdőben. Hasonlót itt találunk: https://www.getyourguide.com/gran-canaria-l418/gran-canaria-bus-ferry-transfer-to-tenerife-t73370/

vagy : https://www.excursionsgrancan.com/top-excursions?gclid=EAIaIQobChMIktWM0uOs2gIVyp0bCh2D5QIjEAAYASAAEgJvkvD_BwE


Olcsóbb kategória a First Minute irodája. Normális oldaluk az interneten nincs, de jól bevált cég ami nem ma kezdte pályafutását a szigeten. Náluk a Tenerife express hajóval 50 Eur Loro Park belépővel reggelivel és vacsorával 81 Eur. A hajó neve Armas mely- igaz lassaban szeli majd az óceán habját mint a másik cég által szervezett Fred Olsen - de pont van időnk delfint nézni egy nagy medencés hajóról ahol még reggelit és vacsorát is kapunk majd az úton...



Tenerife szigetkörút a Turis Beds céggel


Ezeket a cégeket gyakorlatilag bármely sarkon megtaláljuk kis bódékban vagy bármely bevásárlóközpontban.
Cita Shopping Center- az egyik utakat szervező cég irodája


Egyéni szervezésben érdemes a Korokodil parkba elmenni mert ingyenes buszjárat van,  a belépőt kell csak kifizetni ami felnőttekek 9,90 Eur gyerekeknek 5,50 Eur , avagy a Western parkba ahol élő előadást is láthatunk a westernfilmeket megidéző környezetből. (Régen díszletként funkcionáló westernfalu melyet egy időben lebontásra szántak, majd átnevezték turistalátványosságnak.) Belépőjegy felnötteknek 21,90 Eur gyerekeknek 15.90 Eur ingyenes busszal ebéd nélkül (büfével több) Honlap: http://siouxcitypark.es/

A díszlet olyannyira valós, hogy akár a helyi sheriff székében is ücsörészhetünk a rendőrségen, vagy a bankban várhatjuk a pénzszállítmányt




Westernfilm város


Étterem/kocsma -igazi hatalmas western kétszárnyú bejárati
lengőajtóval :) az előadás alatt a hideg is kiráz mennyire élethű :D







A Krokodil park rengeteg fajta állatot gyűjtött össze (a legtöbb mentett állat) szuper a krokodil show is és nem olyan irreálisan drága mint a Palmitos Park...Honlap: http://www.cocodriloparkzoo.com/es/cocodrilopark/









Krokodil simogatás



Ha valakinek hajókázni támad kedve ajánlom Güi Güi túrát, mely általában Puerto Rico kikötőből indul és delfin nézés,  valamint korlátlan ital és étel fogyasztás is van benne cirka 50-60 Eur ért..
https://www.getyourguide.com/gran-canaria-l418/gran-canaria-observacion-de-delfines-y-playa-guei-guei-t94686/?campaign_id=150229311&adgroup_id=7693299471&target_id=dsa-19959388920&loc_physical_ms=9047034&match_type=b&ad_id=236301950135&keyword=&ad_position=1t1&feed_item_id=&placement=&partner_id=CD951&gclid=EAIaIQobChMIjcv5mu6s2gIVGt0bCh1-Dw4AEAAYASAAEgJPVvD_BwE&utm_force=0

Mindenkinek jó nyaralást ✌✌✌✌

-------------LOVE AND PEACE----------------