2018. április 16., hétfő

Mit együnk és igyunk Gran Canárián/Kanári gasztronómia

Levél a Kanári-szigetekről

A Kanári-szigeteki gasztronómiáról röviden tömören

Kezdeném a legérdekesebbel és talán leghíresebbel:

- Kanári apró krumpli (papas arrugadas) - erősen óceáni sóval felöntött vízen főtt pici krumpli, melyet állítólag régebben óceánvízben főztek meg az erős sótartalom miatt
- Mojo szósz piros és zöld színben (mojo picon, mojo verde) paprikás és korianderes szósz fokhagymásan a krumplihoz és a diszóhúshoz - amiket általában sütnek a kerti grillezéskor vagy a családi rendezvényeken

kanári krumpli


-Gofio - kukorica liszt amit kb mindig kitesznek az asztalra étteremben is, hátha keversz egy kicsit a levesedhez (bár elém tök feleslegesen rakják mert nem ájultam el tőle)

Kukoricalisztből készült étel

- Kecske és egyéb sajtok -  queso de vaca o cabra (személyes kedvencem a jó San Mateo-i vagy Valsequillo-i,  ha veszek egyet akkor addig eszem amig van belőle, imááááádom)

San Mateo-i kecske sajt

- Morcilla de Teror azaz Teror-i véreshurka (édes ízű) általában krumplival és tojással szokás tálalni és Teror-i mandula is található benne vagy szőlőszem. Szokatlanul édes az íze de érdemes megkóstolni.



- Csicseriborsó leveske (sopa de garbanzos, ropa viaje, caldo con garbanzo y pasta, puchero canario) több féle változat létezik kb úgy kell elképzelni, hogy minden féle fajta leveshez tesznek csicseriborsót (tésztáshoz, nem tésztáshoz, zöldségleveshez, húsleveshez). Ha szerencsénk van pont olyat fogunk ki , ami teli van hússal vagy kolbásszal (chorizo) Az íze mindegyiknek fantasztikus, talán a babgulyáshoz hasonlít a legjobban (de természetesen bab helyett csicseriborsó van benne)

Húsos csicseriborsó leves

- Nyúlból készült ételek: háááát nem tudom, de  otthon sem volt a kedvencem a nyúlhús, ráadásul itt üregi nyúl van rengeteg (Tenerifén mégtöbb), amit alkalom adtán kanári kutyával vadásznak , szóval tök picik meg sajnálom őket... és  kell vagy 3 ilyen apró termet egy pörkölthöz, szóval kihagyom általában ....

- Kanári TRAUBISODA azaz Clipper Fresa (szénsavas üdítőital többfajta ízben)- mint ahogy minden nemzenek a kanárinak is van saját üdítője. Részletes leírást a Clipper üdítőről itt találunk spanyol nyelven: https://es.wikipedia.org/wiki/Clipper_(refresco)
totál édes , főleg az epres ízű, de helyi ásványvízből készült és a fiatalok nagyon szeretik, ráadásul nem túl drága.


Clipper, a Kanári Traubisoda :)


- Mézes rum (ronmiel canarias), Aruchas-i rum (mivel régebben kizárólag hajóval lehetett megközelíteni a szigeteket, így a hajózás alapkelléke a hordós RUM az itt széles körben nagyon elterjedt a szigeteken) A másik dolog,  hogy száz éve kb  itt a szigeteken bíbortetű és cukornád termesztésen kívül mással nem is nagyon foglalkoztak,  így  egy cseppet több is volt a kelleténél cukornádügyileg.... kitalálták hát (egy kanári család) hogy ők bizony ebből rumot fognak készíteni meg desztillálni .... ez az üzlet úgy beindult hirtelen, hogy más szigetekről kellett extra cukornádat hozatniuk és a mai napig ezzel foglalkoznak (Arehucas).  Azóta a harmadik-negyedik generáció űzi a rumgyártást Aruchasban..   Történetét spanyol nyelven itt találjuk: https://cincodias.elpais.com/cincodias/2010/09/07/empresas/1283866805_850215.html




- Kanári banános likőr (licor de plátáno) ízét tekintve mint ahogyan a mézes rum is , hááát nekem iszonyat édes,  de egyszer egyszer érdemes megkóstolni - ráadásul egyes éttermekben az a szokás , hogy a számla mellé ajándékba is adnak akár egy kupica (chupito) édes rumot :)

Kanári banánlikőr

- Tenerifén a Dorada nevű helyi csapolt sörrel hűthetjük magunkat, Gran Canárián pedig a Tropical nevű szintén helyi sört kapjuk leginkább. Az itteniek nem igazán keverik ezt a kettőt.... tehát Gran Canáriai ritkán iszik Tenerifei sört, kivéve ha éppen Tenerifén nyaral vagy ha nincsen más. A Tropical jellegzetessége a kutya, ami az üvegen van, és hűtött formában kék színű. Amikor az üveg félig kiürült,  a kanári kutyánk színe megváltozik :)

Tropical kanári kutya


- Bocadillo azaz a spanyol hamburger- ami igazából dél amerikai (alapkelléke a francia bagetthez hasonló kenyérke, amibe gyakorlatilag mindent beletesznek attól függően, hogy a vendég mit szeretne) Klasszikus bocadillo tartalmaz (bocadillo con todo): paradicsom, salátalevél, főtt vagy tükörtojás, szeletelt sonka, sajt, alioli szósz, és sült marha/disznó/csirkehús. Feltétlenül kóstoljuk meg ha erre járunk, a Las Palmasi és a Teldei sarki kocsmaiakat ajánlom cikra 3 Eur-ért

Bocadillo con todo


- Alioli szósz azaz fokhagymás majonéz amit mindenbe szeretnek beletenni




- Pepe chiringo azaz kanári mc donald s...... ahol számos fajta bocadillot megtalálunk és a legtöbb éjjel nappal nyitva van.... ha bármikor megéheznénk irány a kanári meki :)



Kanári meki






- Spanyol tortilla azaz tortilla espaloña ( tojásrántotta krumplival hagymával és igazából bármivel amivel szeretnénk legyen az spenót, zöldség, hús vagy bármi)

Spanyol tortilla

- Amiket érdemes megkóstolunk az a pimiento de padrón (grillezett apró zöldpaprika, igaz eléggé íztelen a magyar paprikákhoz képest, de egy próbát megér)  gambas al ajillo   (apró rák fokhagymás olajban petrezselyemmel) pan con ajo  (petrezselymes fokhagymás pirítós)


Tarta de queso (azaz túrótorta) hát ennél jobb nincsen azt mondhatom, igaz a spanyolok a napot általában édességgel kezdik amit a kávé mellé eszegetnek esetleg csokoládéba mártanak (churros con chocolate vagy magdalenas ) de tipikus kanári édesség nincsen, leszámítva a kanári mandulából készült (főként karácsonyi) édességek , sütemények és pudingszerű krémek (turrón, polvorones)


Turrón


- Mercadona  - végezetül ide sorolnám a boltot is ahol minden alapanyagot és kelléket megtalálunk,  akár készen vagy félkész állapotban és fagyasztva. Igazából semmilyen bolt nem hasonlít rá magyarországról, nem is Tesco, nem is CBA és nem is Auchan, mert a Mercadona egyedülálló és kész. A Mercadona spanyol, a Mercadona jó és olcsó....




------------------LOVE AND PEACE -------------------

Nincsenek megjegyzések: