2018. április 26., csütörtök

Amit feltétlenül látnod kell Gran Canárián

Levél a Kanári-szigetekről

Kezdeném azzal, hogy köszönöm a sok olvasót, meglepett a statisztikám :) Magyarország és Spanyolország az első két helyen felváltva, majd Peru (ejjjha) , Egyesült Királyság, Dánia, Svédország, Egyesült Államok, Ausztria, Ciprus, Fülöp-szigetek (!) szóval nem bántam meg, hogy ismét írok,  mindig van miről 👌👌👌👌 Köszönöm neked, hogy itt vagy 💓


Ez a bejegyzésem most leginkább azoknak szól, akik esetleg már jártak itt és nem láttak mindent, a szokásos interneten fellelhető útikalauzok és szokásos programok , állatkert, csúszdapark, szafari, hajókirándulásokon túl.....esetleg azoknak akik nem a szokásosat szeretnék látni a szigeten vagy csak nem akarnak kultúrsokkot kapni :)

Mikor leköltöztem Gran Canária déli részére a hegyekből, az első olyan part ami lenyűgözött (természetesen a dűnék után) az Playa del Pirata volt és a mai napig a kedvencem.

Lépcsők a partra vezető úton, San Agustín


Ez a part egy öböl igazából San Agustínban. San Agustínt a téli időszakban svédek lakják, az árak is ennek megfelelően magasabbak az üzletekben.

San Agustín, Playa del Pirata

A megközelítés kizárólag gyalog lehetséges San Agustínból vagy Bahia Feliz felől. Sohasem zsúfolt,  inkább helyiek szeretik azt a partot, valamint  azok az idősebb itt telelő skandináv nyugdíjasok , akik szeretnek hosszan sétálni a napfényes déli partokon.

San Agusítn a téli időszakban , Playa del Pirata
Sajnos az oda vezető  lépcső folyamatos felújítás alatt áll,  amit az idők során a sós óceáni levegő (néha igen erős partmenti szél)  és az erős napsugárzás megviselt, viszont a hegycsúcson az öböl tetején új járdát tettek le pár éve (sajna ez is már most viseltes,  de gondolom az idegenforgalmi adóból erre is futja majd , ezzel kapcsolatban pozitívak a tapasztalataim)

Azoknak ajánlom leginkább akiket fullaszt a túristarengeteg és a szaharai kalimával érkezett homok itt délen :) ...........azoknak akik szeretnek elbújni és nem szardiniásdoboz szerűen törülközőnyi helyet keresni a kékzászlós kedvelt strandokon.


Következzen a legcukibb strand ami inkább szintén az itteni lakosok kedvence. Playa de Pasito Blanco melyet a főút (ahol az egyes busz jár) két világgá szel ketté. Az egyik  a régi kemping területe ahol kizárólag könnyűszerkezetes épületeket lehet a mai napig is felépíteni. Inkább a szegényebbek lakják, ellenben a másik oldallal ahol saját kikötője és yach klubbja van a helyieknek és a behajtás autóval is csak igazolvánnyal lehetséges. http://pasitoblanco.com/

Pasito még arról híres, hogy a ráják szeretnek itt ismerkedni a téli időszakban (ne olyan klub jellegű ismerkedésre gondoljuk, a ráják szerényebben nyomják), így ha szeretnénk rájákkal fürdőzni, akkor feltétlenül látogassunk el ide :)

Ez a hajó nem tudom kié, de magyar zászló lobog rajta :) Ez is Pasito Blanco ...


Egyébként azt itt most el kell mondanom, hogy a strandokat és partokat tilos lezárni és elkülöníteni itt a szigeten .....kivéve ha  életveszélyes .....ellenben a Balatonnal , mert nálunk a cégek, szállodák akár saját részre is elszigetelik  a partot vagy példának okáért ott van a  Coca Cola Beach House Nagystrand stb...(ezt az elkülönítést hotelek részére sajnos Máltán is láttam, tehát nem magyar találmány) . Nos, Spanyolországban tilos az óceánhoz vezető utat kisajátítani , így minden partot bárki használhat ... Ámen 👏👏👏

Playa de Pasito Blanco 
Pasito Blanco
Jöjjön egy kis természetes medence Arguineguinben melynek neve Playa de la Lajilla, ami most esett át felújításon és az eredmény természetesen varázslatos lett. Igazából itt sincsen soha tömeg, és aki nem szereti az erős hullámokat, annak megfelelő. (A képen még a régi fényében tündököl, de hamarosan meglátogatom egy új kép erejéig természetesen...)

Playa del la Lajilla, Arguineguin (régi képen)

Playa de la Lajilla látványterve (azóta már elkészült)


Majd nem utolsó sorban Playa de Arinaga (ahol egykoron hosszabb ideig is tartózkodtam). Pár éve erre sodródott egy kisebb bébicápa is, aki elég agresszíven viselkedett, de az már a múlté.  (Érdekes, hogy rengetegen fizetnek itt azért, hogy cápát lássanak , mégsem jön össze nekik... namindegy..)

A történetet spanyol nyelven  itt olvashatjuk :  http://www.laprovincia.es/sucesos/2015/12/26/banista-ataque-tiburon-arinaga/776764.html

Amint már mondtam az angolok szeretnek mindent eltúlozni: http://www.dailymail.co.uk/news/article-3375441/Tourist-bitten-SHARK-swimming-Gran-Canaria.html

 Arinaga egy kis ékszerdoboz a szigeten. Nincs tömeg és mindig ugyanarra a jóra számíthat az ember ha erre jár. Playa de Arinaga a 25-ös busszal megközelíthető Vecindario és Telde közt található. A kezdő búvárok itt szoktak gyakorlatozni és a víz alatt állítólag van bőven látnivaló azt állítják :)

Playa de Arinaga

És találtam egy lostát is magyar nyelven a strandokról (elég régi mert Tauroban már nem sziklás meg fekete homok van mint ahogyan azt állítlák, de sebaj, nem olyan sok minden változott: http://kanariszigetek.hu/grancanaria/strandok/gran-canaria-kanari-szigetek-strandjai


Ezt a jó kis homokot meg strandot Anfinak köszönhetjük (mint azt már írtam a timeshare bejegyzésemben, az üdülési jog nem mindenkinek jó, vagy hát passz) .............mármint döntse el mindenki,  hogy most ez kinek jó meg kinek nem.... no comment 👀👀👀 engemnemérdekel :)
Itt olvashatunk erről a sztoriról: http://insidetimeshare.com/latest-news-tauro-beach/


Azzal zárnék, ami talán itt nagyon fontos a Kanári-szigeteken , ha fürdőzni szeretnénk és barnulni :)
A napsugárzás veszélyesen erős még a téli időszakban is. Soha nem feledkezzünk meg a fedetlen testészeinket bekenni, akár ha sétálunk is, kalap és vállat takaró kendő ajánlott valamint jó minőségű napszemüveg 😎😎😎

Cápa, kis hal, nagy hal, közepas hal, bálna, csigák, rákok, ráják és medúza és miegymás is található az óceánban....Szerintem ez nem lep meg senkit.

A partok legtöbbje rendelkezik képzett életmentővel, mentőővvel, segélyhívóval. (Az életmenő feladata azzal kezdeni a napot, hogy kiteszi az aktuális állapotot tükröző zászlót piros, sárga vagy zöld színben a parton.)

Ami pedig nem rendelkezik ilyesmivel , ott legyünk óvatosak. Cápa a déli partok közelében egyátalán nincsen, ezt a delfineknek köszönhetjük és a kissé hűvösebb állandó 20-22 fokos hőmérsékletű víznek (meg a sok embernek). Medúza télen jellemző, de igazából véletlen sodródnak ki a partra, elhagyva a medúzarajt. De nem olyan mértékben mint akár a Földközi tengeren (én konkrétan nem mertem bemenni a vízbe annyi medúza volt Máltán, meg egyébként is óceáni beállítottságú vagyok) Itt ha bármi is lenne bármikor a partközelben, akkor természetesen piros a zászlót láthatunk lobogni a szélben és senkit nem engednek uszikálni,  ebben biztosak lehetünk :)

Nem kell félni az óceántól, viszont azt tudjuk, hogy jóval erősebb nálunk és gyakorlott úszóknak sem ajánlott beúszni kilóméterekre (én sem szoktam, pedig 4 éves korom óta úszom, még Apám tanított welnessen Galyatetőn a termálba....majdnemugyanaz) 😉😉😉😉


Ennyit mára-----------> holnap megyek is kishalakat fotózni 😜😜😜😜


---------------LOVE AND PEACE------------------

Nincsenek megjegyzések: