2019. június 2., vasárnap

Hogyan keressünk állást a Kanári-szigeteken/ második rész

Levél a Kanári-szigetekről


Holasztok! Nekem úgy tűnik tömegesen menekültök Magyarországról ami érthető, így az utóbbi hetekben 600 ember olvasta előző írásom álláskeresés témában a google kereső segítségével. Gondoltam megírom mit hagytam ki az első részből.

Sajnos telefonról nem mindig nyitható meg  a webes felület ami egyébként fordítót és egyéb infókat is tartalmaz 


 Először is egy kis oldaltérkép következik. (Ezt a blogot 2008-ban hoztam létre a tvn.hu blogom utódjaként, így akkor még az volt a divat, hogy asztali gépen , internetes verzióban olvasunk és írunk blogokat...Sajnos aki telefonról olvas az nem látja a főmenümet,  az olvasószámlálót, a fordítót meg hasonlókat.)

Jobb oldalon találjátok a menüt, az előző írásaimat legördülő főmenüben,  az internetes verzióban

Olvasószámláló az oldal alján amit pirossal bekarikáztam 😁😎  Szuperek vagytok hogy ennyien olvastok!



Most külön kiemelném a fontosnak tartott eddigi írásaimat.





Álláskeresés témában: 
https://dorotthy.blogspot.com/2018/04/hogyan-keressunk-allast-kanari.html

https://dorotthy.blogspot.com/2019/05/allaskereses-gran-canarian.html

https://dorotthy.blogspot.com/2019/05/nem-veheted-el-spanyolok-munkajat.html

https://dorotthy.blogspot.com/2019/01/szakkepzettsegek-kanari-szigeteken.html


Fizetésekről: 
https://dorotthy.blogspot.com/2018/08/fizetesek-kanari-szigeteken.html



Papírok: 
NIE szám: https://dorotthy.blogspot.com/2018/03/a-letelepedeshez-szukseges-papirok.html

Rezidensi státusz: https://dorotthy.blogspot.com/2018/05/rezidensi-statusz-kanari-szigeteken.html



Nyári és téli turista szezonok: 
https://dorotthy.blogspot.com/2018/05/teli-es-nyari-szezonalis-turistafajtak.html




Kiköltözés: 
Orvosi ellátás - https://dorotthy.blogspot.com/2018/10/egeszsegugy-kanari-szigeteken.html

Albérlet, bankszámla: https://dorotthy.blogspot.com/2018/09/alberlet-bankszamlanyitas-kezdetek-gran.html

Tömegközlekedéshttps://dorotthy.blogspot.com/2018/09/tomegkozlekedesrol-gran-canarian.html


Jó tudni:   https://dorotthy.blogspot.com/2018/06/miert-ne-koltozz-kanari-szigetekre.html

Negatívumok:  https://dorotthy.blogspot.com/2018/10/szellemi-leamortizalodas-csodaszigeten.html

Bürokrácia: https://dorotthy.blogspot.com/2018/10/spanyol-burokracia-mit-latnak-kanariak.html



Most konkrétumokat szeretnék írni, és tisztázni, hogy az öt  csillagos szállodák - bármennyire is úgy gondoljuk- de egyáltalán nem fizetnek jól!! Sőőőt!!! A legszarabbul fizetnek! Nem csak itt, hanem otthon is.

Példa: Máltán a leghíresebb öt csillagos  hotelben ahol dolgoztam (Westin Dragonara Resort*****),  napi 30 eur volt a fizetés és kizárólag munkaerő kölcsönző állt szóba az emberrel, mert a hotelek azok nem !

 Magyarországon vezető voltam,  a szintén leghíresebb hotelben (Boscolo Hotel, New York Palace) de  a vezetőknek a munkaerő kölcsönző 120 ezer nettót adott feketén!!! Egy supervisornak!

A gyalázatos Boscolo Hotel Budapest, ahol egy középvezető 400 Eur fizetést kap!! A többiek pedig ingyen dolgoznak szakmai gyakorlatosként (Forrás: Tripadvisor)


A Lopesan Baobab Hotel Melonerason Gran Canárián pedig 900 Eur nettót ad a konyhai alkalmazottainak és 1000 Eur nettót  a felszolgálóknak. Ennél még szarabbul járnak az animátorok amik 200-700 eur nettót zsebelnek be egy hónapban.

ÖT CSILLAGOS SZÁLLODÁKRÓL BESZÉLEK!!! EURÓPÁBAN MA EZ VAN!

Lehet ennél jobban is keresni, de akkor nem egy öt csillagos szállodában kell dolgozni, ami kizárólag arra jó, hogy referenciát és tapasztalatot szerezzünk a CV-be!

Más helyeken tényleg jobban fizetnek,  mint ilyen giccses szar hotelekben! Úgyhogy a látszat néha csal vagyis nem néha,  hanem MINDIG CSAL! 

Mellesleg soha nem tudhatjuk hol mossák éppen a pénzt , hogy mely hotel van csak azért,  hogy úgy legyen 😛😛😛

Nagyon fontos és az előző írásomból kimaradt! 


Az hogy kiket vár a kanári-szigetek! Pár hónapja belefutottam egy FB csopiban egy posztra, amit az illető hatalmas egóval írt meg magyarul, hogy ő jönne ki, van tapasztalata 12 év vendéglátás meg 3 nyelv és segítséget kérne magyaroktól az elinduláshoz ....Ilyenkor próbálok néha tanácsot adni,  mert ugye mégis magyar.... Megadtam az angol FB csoport címét, hogy hol találhat állásokat, hol hirdesse magát stb....

Aztán pár hónap múlva megjelent a tag az angol csopiban amit ajánlottam neki,  és egy olyan posztot oltott,  hogy azt hittem lefordulok a székről.

A tag posztja



Nos az állítólagos felszolgálói angol nyelv tudás---- az ide nem elegendő !!! Ezért örülnek jobban a magyar közgazdásznak , nyelvtanári diplomásnak, bölcsésznek mert biztos fix, hogy nem alap szintű a nyelvtudása.

Mint tudjuk a felszolgálás az szakmunka, így nyelvet sem tanítanak megfelelően Magyarországon, főleg a vidéki gyorstalpaló iskolákban. Ez ide barátom kurvára kevés!!!! Minimum felsőfokú végzettséggel merjünk belevágni és külföldi munkatapasztalattal! Az otthoni sarki kocsmai vendéglátás tapasztalat ide kurvára kevés a szigetekre. (Régebben lehet,  hogy elegendő volt 12 éve, de mostmár iszonyat erős a mezőny!!!)


Tényleg azért írtam le minden blogbejegyzésemben, hogy itt nagyon nem elég az EGÓ. Akiket én ismerek és jó cégnél dolgoznak,  azok anyanyelvi szinten beszélik a munkához szükséges nyelveket!!!  Köszönhetően annak,  hogy már itt születtek a szigeteken, és kanári-német, kanári-skandináv vagy kanári-angol (fele-fele) felmenőkkel rendelkeznek és kiskoruktól kezdve két nyelvet beszélnek anyanyelvi szinten!!!

Ide nagyon sok mindent fel kell mutatni. Sohasem lehetsz elég jó! Jelenleg Gran Canáriára minimum B2 ANGOL ÉS B2 NÉMET nyelvvizsgával induljunk útnak, külföldi leigazolható szakmai gyakorlattal!!! Amúgy ne ezt a szigetet célozzuk meg mert csúnya pofáraesés lesz a vége!


Ráadásul én azt nem értem, hogy miért most indultak meg tömegesen a magyarok, amikor nyáron nincs munka a szigeten. Bezárnak Puerto Ricoba a hotelek többsége, valamint Playa del Inglésen elkezdődnek a szabadságok, lejárnak a fél éves szerződések, és megindul a felújítási renoválási szakasz. Építőipari munkások lepik el a szigetet pár hónapra (viszont szó sincs róla , hogy ilyen munkásokra szükség lenne, ugyanis a félszigetről jönnek román és spanyol melósok pár hónapra, aztán el is mennek hogy jöttek)

Nem azt mondom, hogy nincs vendég nyáron, de nincs igény rá, hogy őket kiszolgáljuk. A téli és nyári szezon részletezését itt olvashatod: https://dorotthy.blogspot.com/2018/05/teli-es-nyari-szezonalis-turistafajtak.html


Most is mint az előző írásomban írtam, szerintem állásajánlat nélkül nem érdemes Gran Canáriára  költözni, főleg nem a nyári szezonban. Fuerteventurán, Lanzarottán vagy La Palmán nagyobb szerencsével járhatunk, főleg ha találtunk munkát kiköltözés előtt akár a közvetítő magyar cégek által:  https://www.delreyinternational.com/

Lényegében ennyi , a többiben pedig google a barátod. Hoteleknek küldözgethetünk CV-t, de senki nem fog vele foglalkozni, mert szeretnek ismerőst és anyanyelvi szinten beszélő angolt , skandinávot és spanyolt felvenni egyéb esetben a munkaerő kölcsönzőtől kérnek embert....


 Magyar szállodák itt nincsenek. Ha van is magyar illetőségű, akkor azok csak önkéntes hippiket keresnek (bár kezdetnek nem rossz aki szereti ezt) : http://www.bigfishhostel.com/

Magyar tulajdonban lévő hippi hotel: http://caminoart.org/

A másik önkéntes munkásokat sűrűn kereső hotel ami nem igazán magyar, de a vezetőség tagjai közt van magyar is: http://www.stardusthouse.es/


  Ezek igazából a totál elvont embereknek valók,  akik füvet szívnak és esténként tábortűz mellett filozofálnak meg zenélnek gitárral, ékszereket fonnak meg fűznek gyöngyökből maguknak és raszta hajat viselnek, vegán életmódjuk van, vagyis totál furik szerintem. Általában digitális nomádok és elvont éltefilozófiájuk van. Nem azt jelenti hogy buták, de nem sikerül a normál társadalomba beilleszkedniük. Akinek ez tetszik, az menjen és próbálja ki .... Legközelebb szebb dogokról  írok eskü... Hát így mára ennyit 😜😜😜😜😜 Szebb jövőt !!!



---------------LOVE AND PEACE--------------





















Nincsenek megjegyzések: