2019. október 1., kedd

Közrend és közbiztonság Gran Canárián

Levél a Kanári-szigetekről

 Holasztok! Több mint 10.500 olvasó! Nagyon köszönöm 😁😁😁😁

Egy igencsak aktuális téma az idelátogatók számára és az itt élőknek szintúgy fontos lehet, hogy mennyire kell vigyáznunk a személyes értékeinkre a Kanári-szigeteken?

Sajnálatos módon a saját bőrömön tapasztaltakat tudom leírni, valamint a közösségi médiában a mostanában nagy port kavart tenerifei turista látványosságok közelében történt apróbb lopásokról szeretnék ma írni.

Kép forrás: https://steve4security12.blog.hu


Eddig viszonylag azt tudtam elmondani, hogy a közbiztonság sokkal jobb mint Magyarországon, de az elmúlt napok történései miatt úgy gondolom, hogy ez a véleményem  messzemenően változott.

Második alkalom, hogy személyes tárgyaimat tulajdonították el. Nem azt mondom, hogy ez nem fordulhat elő más országokban , de úgy gondolom, hogy itt Spanyolországban jóval több a kábítószer használó , és a spanyol köztudatba is beépült a kábítószerfogyasztók általános és nemzeti problémája.

Én úgy gondolom, hogy előző és mostani értékeim eltulajdonítását is kábítószer használók követték el.

Tenerifén évekkel ezelőtt a kis értékű rablásokat elkövető román állampolgárok  a parton tevékenykedtek turistaövezetekben, mint azt olvashattuk egészen furcsa módon az erre szakosodott tolvajok a kiszemelt áldozatok strandtörölközőjére heveredve az összes értéket eltulajdonították, míg a gyanútlan nyaraló a vízben lubickolt a családdal....

Jelenleg turistalátványosságok és kilátók közelében a bérelt autók a legfőbb célpontok Tenerife szigetén. A gyanútlan turista kiszáll autójából, majd pár fotót készít és mire észbe kap már el is vitték a gyakorlott helyi rablók a táskáját , benne az értékeivel.

Tönkre tudja tenni nyaralásunkat egy ilyen, valamit annak sem igazán könnyű (a spanyol bürokráciát ismerve ugye) aki itteni lakos,  és az összes papírját pótolni kényszerül egy ilyen után.

 Én azt tanácsolom minden ilyen jellegű kárt elszenvedőnek, hogy ha van lehetősége, hívja ki a rendőrséget azonnal (mert amúgy órákba telik a feljelentés megtétele), valamint ha telefonját lopták el akkor kérjen egy telefont kölcsön (a rendőrség száma ingyenesen hívható) vagy keressen egy telefonfülkét, egy bár-t egy éttermet ami a közelben van és ahonnan tudja hívni ingyenesen a rendőrség számát és ehhez az ott dolgozók is segítséget tudnak nyújtani.

 Kizárólag rendőrségi feljelentéssel (és mondjuk biztosítással- ami lehet utazásbiztosítás, telefonra kötött biztosítás stb..) tudunk kárigényt benyújtani a későbbiekben.

Amennyiben nem beszélünk nyelveket,  jó ha előre elmentjük a tiszteletbeli konzul telefonszámát aki segítséget tud majd nyújtani a legközelebbi tolmács felkeresésében.

A nyaralásuk kezdetekor derítsük ki, hogy van -e széf vagy széf bérlésre lehetőség az adott hotelben, ugyanis a hotelek sem mentesülnek a lopások alól.

Én olyan embernek tartom magam, aki körültekintően vigyáz értékeire, mégis megtörténik a baj és hiába a kamera,  és hiába fényes nappal történt az eset, érdekes módon sikerült a tolvajnak meglépnie a telefonommal ......Valószínűleg  az erre szakosodott rabló fogja is tudni használni a telefonom a tiltások ellenére is, egyébként nem tulajdonította volna el....(Mivel nincs tapasztalatom rablásban, így nem tudom, hogy hogyan, de lehet jelenleg is a telómmal nyomul😒😒😒😒😒 )

 Én úgy vettem észre, hogy kamera ide vagy oda, borzasztó elavultak itt Gran Canárián a megfigyelő rendszerek. Rengeteg üzletben ki van téve a biztonsági kamera információ, de az vagy az előző tulajdonosé volt és már rég  nem üzemel, vagy a kamerát nem használják évek óta, csak a felívást felejtették ott a bejáraton.

 Spanyolországban és Gran Canárián is nagyrészt az EU-s szabályok vonatkoznak egy kamera elhelyezésére, de én itt rengeteg buta emberrel találkoztam, aki ezeket a szabályokat nem ismeri , mégis nyit egy boltocskát és odakint hagyja a megfigyelésre figyelmeztető matricát az üzlete ablakán.

 Példa erre egy kis ajándékbolt ahol dolgoztam (pár napig, mert kezdek idősebb lenni már,  és a buta embereket sajnos nem tudom tolerálni semennyire sem, főleg ha napi szinten kéne ilyenekkel melózni).

A kamera vezetéke  jól láthatóan ki volt tépve a falból (tehát nem üzemelt).... A főnökasszony mégis a dolgozókkal elhitette,  hogy a kamera működik (dolgozók megfigyelésére vonatkozó törvény,  ami Spanyolország esetén eltér az EU-s tól,  de a főnöknő ezt sem tudta) , majd jöttem én,  és közöltem mindenkivel,  hogy ez a kamera bizisten k..va rég ki lehet tépve a falból .

 (Ugye aki bankban melózott meg reptéren állandó kamerákkal és  pénzzel az tudja,  hogy vannak szabályok erre, és hogy miért is jó ha velünk van a kamera ha pénzzel dolgozunk.)

Majd jött a megdöbbenés, hogy tééééényleg basszus, nem is világít, nincs is benne áram jujujjjjj

Kép: Flexiobt.hu


Mikor a főnökasszony is rájött, hogy nem tudja átverni a dolgozókat a kamerás megfigyeléssel (Spanyolországban tilos a munkavégzés ideje alatt kizárólag egyes dolgozókra és a munkamenetre való megfigyelés!!!) majd  elhelyezett egy kínai gyártású házi kamerát a dolgozó háta mögé (sajnos nem a bolti lopások ellen , hanem a munkavállaló állandó megfigyelése volt láthatóan a cél).

 Én azért csodálkozom, hogy hogy a francba tudnak itt Gran Canárián ilyen emberek üzletet nyitni? Hogyan kapnak vállalkozói engedélyt ha a hatályos törvényeket nem ismerik??? (Válasz: a megoldás a pénz és a kapcsolatok, ahogy mindenhol máshol ez itt is működik).

 Végezetül annyit, hogy vigyázzunk értékeinkre. Itt is  és mindenhol. Aki pedig lop, az biztos nem ismeri a tízparancsolatot, meg amúgy is száradjon le a keze !


------------------------LOVE AND PEACE----------------------





2019. augusztus 19., hétfő

Erdőtűz 2019 Gran Canaria

Levél a Kanári-szigetekről

Holasztok! Gondoltam írok egyet a tűzről, ugyanis elég sok vadbaromságot olvastam ismét a neten ..

Jó hír!!! Lehet jönni nyaralni 40 fok van,  egy kis kalima (szaharai homokvihar) és hűsítő  az óceán a lepirult bőrnek!

(Hétvégén próbáltam strandon egy hangyaf@sznyi árnyékos helyet keresni, de rengeteget kellett sétálnom,  és ha bemegy az ember a vízbe,  az tuti fix hogy egy 8 fős spanyol család mellédköltözik úgy,  hogy a törölközőjük széle fedi a tiédet! Úgyhogy vigyázni kell ám a spanyolokkal, mert őket nem zavarja ám a te jelenléted! 😏 )

Szó sincs arról, hogy lezárnák a repteret vagy katasztófatúristák lepnék el a szigetet hatalmas kamerákkal és objektívekkel a nyakukban...

Rossz hír: a sziget belsejében azaz a hegycsúcson lezárt utakkal találkozhatunk,  melyről a folyamatos információ állandóan frissül az erre szánt oldalakon.

 Ezt a tüzet amit a TV ben láttok, úgy kell elképzelni (most elég gyér hasonlat lesz, ha a célnak megfelel...)  De akkor egy példa:


Példa:  A Bükkben kigyullad valami nálunk Magyarországon, akkor tuti fix, hogy a Balaton partját vagy a Velencei tavat biztosan nem fogják kitáblázni a veszélyről...

Tejeda a hìres turistaövezetektől 1,5-2 órányira van busszal/autóval meredeken felfelé szerpentines lankákon , a vulkánok tetején iszonyat magasan.

A déli közkedvelt parton zavartalan a strandolás , a turisták ugyan úgy bérelnek autót és mennek a hegyekbe Fatagára, az ezer pálma völgyébe, vagy Tuntére a kistemplomba és az Aloe Vera farmra esetleg a Teveparkba.

Találkoztam olyan fordítással, hogy "a tűz nincs kontroll alatt" vagy "kontrolálatlan tűz" (jesszum pepi, hogy lehet így megegrecírozni,  a magyar nem mond ilyet) ..

Helyesen úgy hangzik, hogy a tűzoltók napok óta tartó küzdelmes munkája ellenére sem sikerült megfékezni a tüzet, mely folyamatosan terjed, és sajnos immár lakott területeket is érintett. 

 6000 hektárt érintett eddig az erdőtűz, melynek a borzasztó erős szél  és a rég óta tartó szárazság igencsak nem tesz jót.

Ráadásul a fenyő egy eléggé gyúlékony mint tudjuk (mivel a jóféle örökzöld hamar vissza is nő, a tavalyi hasonló erdőtűz nyomait idén már szinte alig látni...)

 Érinett területek a teljesség igénye nélkül: Tejeda, Cruz de Tejeda, Artenara, Valleseco (Lanzarote), Agaete( Los Llanos, Piletas, Troya) Moya , San Mateo, Tamadaba, Gáldar.

Ezeken a területeken szinte alig van turista, ugyanis nagyon messze vannak a turistaövezettől a fenyőerdők közelében.

 A szomszédos szigetek folyamatosan segítik a tűzoltást (Fuerteventura, Tenerife) tűzoltóautókkal és mentőautókkal. Naponta kb 800.000 liter vizet használnak fel az oltáshoz. (Aztamindenit az még gombócban is sok!!!)

Beszereztek pár hidroplánt amikkel szintén segítik az oltást, viszont a hidroplánnal az a baj, hogy ha hullámos az óceán vagy viharos, akkor nem tud a vízre leszállni hogy vizet szipkázzon, valamint a helikopter állítólag több vizet tud egyszerre cipelni mint a hidroplán. (Jelenleg persze nem viharos az óceán, tehát a fővárosban látni ahogyan a hidroplán a vizen leszáll, majd felszáll és a hegyekben eltűnik.)

Több ezer embert evakuáltak az elmúlt napok folyamán különböző területekről.

Isten lássa lelkem, hogy nem akartam  katasztrófaturistáskodni, de arra jártam ma a csúcs  közelében, és készítettem nektek néhány képet.

Belegondoltam miközben gyalogoltam, hogy ok, hogy  árnyékben 32 fokot mérnek, de napon kb 41 volt, lógott a nyelvem , és így belegondoltam mialatt vagy 10 rendőrautót láttam elszáguldani tűzoltóautókkal együtt, hogy basszus 41 fok van napon ,akkor a tűz közelében kb mennyi lehet??? Te jó isten,  azt hiszem ez elképzelhetetlen hőség amitől akár még egy erre szánt tűzoltó védőfelszerelés sem védene meg...

Természetesen a tűz közeli területek mind le vannak zárva. Bővebb infót a lezárásokról spanyol nyelven az oldalamon találtok, melyet állandóan frissítek : https://www.facebook.com/GranCanaria.kisokos/

Szóval beszéljenek a képek: Ilyet tuti nem láttok TV-ben ugyanis tűznek nyoma sincs a képeimen!!!

Reméljük marad is így ebben a körzetben, és a hegycsúcson az immáron  harmadik tüzet mostmár tényleg eloltják hamarosan! 🙏🙏🙏🙏

Köszönöm a megosztást és a lájkokat! Kövess be youtube-on és instragramon....jaaa, bocs nincs instagramom, csak ez olyan divatos végszó mostanában ----- elég ha olvastok ...





















----------------LOVE AND PEACE-------------------




2019. augusztus 8., csütörtök

Heterofóbia/ Maspalomas

Levél a Kanári-szigetekről

 Holasztok, igaz régen nem írtam ezért most pótolnám az elmaradást. Egy cseppet most súlyosabb téma következik .

Reggel trollkodtam egy kicsit, ugyanis ha véletlenül magyar híreket olvasok, azonnal felmegy a vérnyomásom és anyatigris szerűen ugrok a kijelölt prédára széttépkedni azt virtuálisan 👹👹👹

 Maspalomasban élek,  ahol a hotelek és vendéglátóipari egységek 90 %-a gay friendly azaz melegbarát. És akkor jön egy ilyen pestisracok.hu iromány, meg a Coca-Cola reklám Budapesten óriásplakáton,  melegekkel és hasonlók.

Fotó: lavanguardia.com


 Az igazság az, hogy Magyarországon kurvára nem olyan a gondolkodás mint máshol Európában. Én ezt úgy hívom, hogy komunisták sajnos az emberek kis hazánkban, és ez így jó. (Ok, nem ez a helyes szó de egyszerűen így tudom röviden megfogalmazni és ezért ezer bocsi hogy itt most én komunistázok)

Most nem azt mondom, hogy nem éreztem magam jól a szoci korszakban gyermekként anno a Traubiszódát szürcsölve a SZOT üdülőben, meg hogy nem néztem fel a párttitkár nem mellesleg vezető beosztású nagyapámra, nem mondom, hogy az egy marhára rossz dolog lett volna... Nem ! Tök jó volt meg minden....

CSAK!!!

Az az időszak elmúlt és sajnos az emberek gondolkodása nem igazán változott...


Reggeli trollkodásom alkalmával szétoltottam egy újságírót,  akit éppen megköveztek az irománya miatt (nos ez is magyar szokás, hogy valakit szétszedünk, eltaposunk, megalázunk). Borzasztóan viselkedtem, legalább úgy mint egy magyar...

Igaza volt a pestisracok.hu -nak is valahol. Magyarországon a magyar emberek így gondolkodnak. Nem utálhatom ezért őket azért mert 12 éve eljöttem...

Viszont meg kell vizsgálni a másik oldalt is.

Nézzük: 2019 et írunk ahol szinte már az egész világon elfogadják a homoszexualitást. Én persze nem azt mondom, hogy néha nem sok ebből egy kicsit, ugyanis manapság túlságosan is felvállalják az emberek a szexuális irányultságot (főleg itt nálunk Maspalomasban, lassan szégyenlem , hogy hetero vagyok).

Igazából nem kellene szerintem a homlokunkra is kiírni, hogy én az a típus vagyok aki igenis hátulról szeretem a szexet csinálni....

A homoszexuálisoknak kijár a szivárványszínű zászló, a megkülönböztetés, hogy ők színesek, én meg heteroként sötét ruhákba járhatok szürke kisegérként???  Én nem kaphatok egy feltűnő  zászlót hogy hetero vagyok aki szereti a a homoszexuálisokat?

Ez nekem is sok néha, úgy gondolom lehet valaki homo-, hetero-, inter- , poli-, mono-, vagy asexuális és miegymás, de magyar vagyok és ezt szerintem nem kell kitenni közszemlére senkinek,  hogy hogyan szeret szexelni.

Mi magyarok prűdek vagyunk. Ezt nálunk nem lehet... Ha mégis lehet, akkor megvan az eredménye és hatalmas a felháborodás.

Viszont ne higgyük azt, hogy ezt mások nem látják. A spanyol újságok is írnak róla, ugyanis egy közösség az Európai Unio, bármennyire is azt hisszük mi magyarok, hogy nem az ááááááá, ugyanis  mert mi vagyunk a világ közepe.....

Spanyol cikk a Coca-Cola melegreklámról: https://www.lavanguardia.com/internacional/20190807/463912846707/boicot-coca-cola-hungria-campana-homosexuales.html



Minden országban van egy viselkedési norma, egy íratlan szabály, amit az emberek követnek.  Magyarországon ez a szabály már nagyon rég óta nem változott.

Totál igaza van a fiúknak (pestisracok) ugyanis aki ebben a közegben él, így gondolkodik és ír újságot helyesen. Ez a nagy átlag által elfogadott...

Aztán így végezetül egy történet a közelmúltból az elfogadásról.

Mivel én is magyar vagyok, én sem szeretem a más vallásúakat,  a bevándorlókat vagy hogy is hívják őket Magyarországon? Jaaaa igen, migráncsok!!

Szomszédaink burkát viselő arab országból érkező bevándorlók. Nekem magyarként rengeteg előítéletem van, viszont azt kell, hogy mondjam, hogy a gyermekek illemtudóan köszönnek, a család összes többi tagjával együtt.

Legkisebb családtag még beszélni sem tud, de én életemben nem láttam cukibb fiút  💓💝... Amikor észrevesz,  mindig annyira fülig ér a szája , hogy pici csík lesz mindkét szeme a mosolytól .


Borzasztó édes fiú ,  egy ilyen mosoly után az embernek jól indul a napja. Nekem csak egy pici aranyos fiú, amikor meglátom csak az a tény amit tudok, hogy a légynek sem tudna ártani.

Nem lehet ítélkezni. Így biztosan nem. (Vannak előítéleteim , de ezt a fiút szeretem.)

 Egyik nap egy kicsi autóval játszott a folyosón,  azt hiszem az én testvéremnek is volt ilyen kiskorában és matchbox-nak hívták.

Ennek a kis kocsinak ki volt szedve a kereke , mert ugye a gyerekek ilyenek, mindet szétszednek.

A testvérem is mindig mindent szétkapott kiskorában, a kis mosógépem és porszívómat is amiért akkor nagyon haragudtam  (mindegy , már elmúlt, ez miatt nem hordozok lelki sérelmeket, ugyan úgy szeretek mosni  mint kiskoromban 😅😅😅😅 )

Visszatérve a témára a  pici fiú,  ahogy meglátott és köszöntem neki, szinte azonnal válaszként a kisautóját nyújtotta felém. Odaadta nekem a kisautóját, hogy én is tudjak vele játszani...

Szerintetek lehet bármilyen előítéletem???

Úgy gondolom most is mint mindíg, ítélkezni akkor lehet,  ha az ember meghallgatta az összes véleményt.

Neked van meleg barátod, ismerősöd, rokonod? Ismersz meleg szórakozóhelyeket? Esetlen jártál már ott? (Életem egyik legjobb bulija egy melegdiszkóban volt, igaz pisilni nem tudtam elmenni mert csak férfi WC volt,  de hál istennek nem voltak részeges inzultáló faszik és nem haragudtam meg ha hozzámérnek meleg férfiak.)

Borzasztó nehéz, tudom, de  az ember csak akkor jön rá, hogy mekkorát tévedett amikor megismer egy ilyen embert.

Lehetséges hogy egyik nap a 14 éves fiad állít haza azzal, hogy  szerelmes az azonos nemű osztálytársába... Útálni fogod? Gyűlölni fogod a gyermeked azért mert szerelmes?

Igazából a végszó csak annyi, hogy megváltoztatni nem fogom tudni senki gondolkodását.

Viszont köszönöm, hogy elolvastad,  és ha egy picit is úgy érzed,  hogy igazat adsz nekem valahol, akkor már megérte. 😏😏😏😏😏



--------------------LOVE AND PEACE-------------


2019. július 12., péntek

Munkaerő-kölcsönzés a Kanári-szigeteken/Álláskeresés

Levél a Kanári-szigetekről


Holasztok! Továbbra is maradnék az álláskeresés témában mivel sokakat ez érdekel a legjobban a statisztika alapján.

Mint már azt korábban is írtam, a munkaerő közvetítő és kölcsönző cégek igencsak megkönnyítik a hotelbe való bejutást, és azonnali munkát tudnak kínálni, akár a több körös hoteles interjúkat is megkerülve ezzel.

Cégek Gran Canárián: 

Grupo Ralons
Temporing ETT
Emplea Vecindario
Canary Employment Vecindario
Activa Canarias Sur
Randstad Vecindario
Adecco Telde
Grupo Eulen
Eurofirms Vecindario
Flexipan ETT
Nortempo Las Palmas
Grupo Constant
Grupo Intesa
Manpower
Nexoconsult
Mar Recruitment
Hecansa Canarias
Agencia de Colocacion
Associacion Creativa


Forrás: www.enbuscade.org

További cégeket szigetekre bontva itt találunk: http://www.enbuscade.org/empleo/empresas-de-trabajo-temporal/

Érdemes regisztrálni vagy személyesen felkeresni az irodáikat (főként Vecindarioban találhatóak a sétálóutcában,  egymáshoz viszonylag közel.)

Önéletrajz másolatot vigyünk magunkkal valamint kérhet a cég seguridad social másolatot (tehát NIE számmal rendelkező és biztosítási számmal rendelkező tapasztalt személyeket várnak, akiket azonnal be tudnak állítani a munkába egy telefonhívás után)

Ezek a cégek egy fél nappal előtte,  vagy még aznap szólnak ahogy a hotelben egy vezető észbe kap,  hogy valaki lebetegedett, vagy akár előző este már látja a másnapi beosztást és azt,  hogy a feladatok és a beosztottak nincsenek egyenes arányban egymással, tehát munkerőhiány fog keletkezni.

Hogy is néz ez ki?

Konyhai dolgozók esetén egy rendezvényre való felkészüléskor már jóval előtte szólnak a kölcsönzőknek, hogy egy júniusi esküvő alkalmával szeretnének kérni 12 tapasztalt felszolgálót 3 bártendert és 2 baristát.

Housekeeping esetén ha látja a supervisor,  hogy másnap 52 utazó szoba lesz és 164 napi takarítás 12 emberre,  akkor evidens,  hogy még aznap kér tapasztalt takarítókat egy külsős munkaerő kölcsönzőtől.

Megesik,  hogy rendezvényszervezőt, recepcióst is kölcsönöznek alkalmakra vagy szabadságolás idejére.

Nekem nem feltétlenül vannak jó tapasztalataim egyet kivéve, mert tényleg nem fizet rosszul.

A rendszer maga nagyon tetszik, hogy nem kell besétálni külön a kölcsönző céghez papírokat aláírni, hanem minden online felületen megy, pittyeg a kis virtuális irodánk bejelentkezés után, hogy Önnek átolvasandó és aláírandó szerződése van.

A szerződés átolvasása után egy kattintással aláírunk és beküldjük a cégnek egy nappal munkavégzés előtt vagy akár után.

Ezek a cégek elvárják, hogy saját munkaruhával rendelkezz,  amit előre meg kell vásárolnod, és senki nem fogja kifizetni soha neked  (nem úgy mint egy normál hotel dolgozónál ugye...)

Az baj a munkaerő kölcsönzőkkel, hogy kizárólag tizedikén vagy utána fizet, mert ugye a pénzt ők megkapják a munkáltatótól elsején vagy a hónap utolsó napján, de nekünk a dolgozóknak csak jóval később utalják tovább a kevesebb összeget...

Mégis sokkal jövedelmezőbb  egy napra,  mintha kis cégnél dolgoznánk félig bejelentve magánvállalkozónál mondjuk. (Az egyéni vállalkozóknak a partonegy kis étteremben ugyanis nem éri meg normálisan fizetni a dolgozóikat és így is találnak embert sajnos...)

Akiket én nem ajánlok munkaerő kölcsönzők közül az az Adecco Telde, Mar Recruitment és még egy pár aminek nem jut eszembe a neve...

Szóval igen jó ha van ilyen lehetőség, viszont ezek a cégek össze-vissza kapkodnak , képzetlen emberekkel dolgoznak, így meg sem nézik részletesen az önéletrajzot (egy HR-es hogyan követhet el ilyen hibákat???).

Mire is gondolok?
Példa :

Munkaerő kölcsönző kérdései: "Önnek van tapasztalata az adott szakmában? Hány év?
(Nos, ha nem lenne akkor nem jelentkeztem volna... A tapasztalatot pedig ki lehet számolni napra pontosan a CV-ből, ugyanis minden le van írva részletesen....)

Konyhai takarításban van tapasztalata Hotelben???
(Mi a f@sz? Nem szobalányt kerestek? Konyhai dolgozót??? Aztán végül kiderül,  hogy nem HOTELRŐL van szó,  hanem konyhai résszel rendelkező APARTMANRÓL ...minnyáááá más)....


Jajj nekem , szóval ilyen és ehhez hasonló buta emberek keresztkérdéseire számítsunk spanyol nyelven,  mert ők máshogy nem tudnak beszélni és fogalmuk nincsen a vendéglátásról egyáltalán ott az irodában, nem tudják felmérni,  hogy egy szakember aki több országból szerzett vezetői tapasztalatot az a haját tépi a kanáriak butaságaitól.

Nem tudják felmérni a nyelvi szinteket sem, ugyanis nem beszélnek sem angolul sem semmilyen nyelven (bár a legtöbb hotelmunka nyelvtudást igényel), és még azt is nehéz megérteniük, hogy egy külföldi személy nem spanyol anyanyelvi szinttel született...erre lenne jó megnyitni azt a fránya curriculum-ot és elolvasni!!!

Keresztkérdéseket tesznek fel, de soha életükben nem dolgoztak hotelben.

Én tényleg nem vagyok vendéglátós isten lássa lelkem, DE VISZONT!!! Basszus hát nem arról szól a vendéglátás, hogy egy picike pluszt adunk a vendégnek, egy cseppnyi jó szót és kedvességet, amitől akár az egész napja jobb lehet...

Például lehet az első kérdésünk az hogy honnan jött az illető, hogy tetszik a sziget? Tegyük fel az illető Dán és már jártál Dániában:


Óóóóó, Dánia, igen nagyon szerettem bejártam az apróbb szigeteket, imádtam Koppenhágát, bár furcsa élmény volt Christiania, még mindig bennem  van a híres dán fenyőültetvény fantasztikus látványa és illata....

Naaaa ezt egy kanári nem tudja adni... Egy kanári mogorva és egy rohadt szó nem hagyja el a száját mert nem tud a vendéggel beszélni. Monoton végzi a dolgát a felszolgáló és igencsak ritkán hajlik mosolyra a szája széle...

Úgyhogy döntse el a hotel, hogy képzett nyelvet beszélő ügyfélközpontú dolgozót szeretne vagy ....vagy nem ezt....

Végszó az legyen, ha tehetjük akkor tapasztalatnak vállaljunk be egy-két ilyen kölcsönzéses lehetőséget, de ha hosszú távra tervezünk, akkor ne kis cégeket és ne munkaerő- kölcsönzőket célozzunk meg...


Ennyi mára, és hogy is szoktam mondani? (Vagyis írni?) Ja igen , süssön rátok a nap 😎😎😎😎😎



--------------LOVE AND PEACE------------------









2019. június 9., vasárnap

Állásinterjú Gran Canárián

Levél a Kanári-szigetekről


Holasztok! Kezdeném is gyorsan így időrendi sorrendbe, hogy mik a tapasztalásaim Gran Canária déli részén a cégekkel, hotelekkel egyéni vállalkozókkal stb...

Én nagyon utálom azt, ha elő van írva hány kérdést kell feltennie egy HR-esnek az interjún, csokornyakkendőbe kell menni vagy frakkba.

Egy az,  hogy rohadt meleg van az ilyen buzerátor ruhákba fényes nappal,  meg harisnyába és szoknyába is ..... A fehér inget nem nekem találták ki,  mert még indulás előtt leöntöm kávával az fix.


Fotó: Beck and Partners


Másik dolog meg,  hogy kizárólag papucsot hordok egész évben és azt csinálok amit akarok (én ezért lakom itt). Úgyhogy engem hagyjanak lógva 👯


 Évekkel ezelőtt voltam egy olyan étteremben , ahol délamerikai nőci vett fel.

E-mailon jelentkezett, hogy holnap tudnék e kezdeni, mert olvasta az önéletrajzom és szimpatikusnak talál.

Óóóóóhóóóhóóó álmaim állása! Nincs herce-hurca, felesleges buszozgatás az interjúra , kiöltözés , csokornyakkendő , izzadás, feszengés, hülye  kérdések, tesztek, próbanapok és próbahetek...


 (ÖN HOGYAN LÁTJA MAGÁT ÖT ÉVEN BELÜL??? És a híres :  "Ön mit tenne ha..." kérdések... ami HALÁLOM de komolyan!!!)

Na második nap már azért a nő rákérdezett, hogy miért nem a vendég előtt bontottam a bort , ugyanis így szokás a hajón is.... Mi vaaaan?

A nő ki sem nyitotta az önéletrajzom,  ahol részleteztem,  hogy mik voltak a feladataim a hajón, így azt hitte, hogy felszolgáló voltam a hajón is.

De mivel úgy hittem, hogy minden fiatal aki ide kijön angol-spanyol  nyelvtudással , az általában felszolgálóként talál munkát (függetlenül attól, hogy lehet cipőfelsőrész készítő kisiparos  a szakmája és még sohasem volt felszolgáló) így jelentkeztem rá, és bejött....

Na most ugye azt mondanom sem kell, hogy miután kiderült, hogy soha nem voltam felszolgáló, az idióta kirúgott.Hogy neki tapasztalt kell.....

 Azóta félévente hirdet , amiben kiemeli , hogy SZAKIRÁNYÚ VÉGZETTSÉG ÉS TAPASZTALAT.


Naaaa tanulság volt ez mindkettőnknek.  Egyébként délamerikai értelmes nőt életemben nem láttam. Akkora buták, mint a tök. A seggüket tudják riszálni, de azt nagyon.Buta férfiakat szoktak megfogni maguknak  letelepedés céljából.

A délamerikai orvosok akik idejönnek dolgozni, azok még az anyanyelvükön is szarul beszélnek, én nem értem , hogy adnak nyelvvizsga nélkül diplomát nekik???


Mindegy lépjünk tovább egy HOTELES FELSZOLGÁLÓI munkakörre szintén Puerto Ricoban, Gran Canárián.

 Tudni kell azt, hogy csináltam olyat, hogy kértem anno egy térképet a turista infó irodában, majd a hátoldaláról a hotellista minden egyes tagjának elküldtem a cv-met. Ha 35-ből egy bejön és másnap csörög a telefon, akkor az elég jó arány.... (De ez évekkel ezelőtt volt.)

Forrás: ontheworldmap


Négy csillagos szálloda a parton (most a nevét nem írom le) de behívtak állásinterjúra egy felszolgálói pozíció kapcsán ami éppen megüresedett náluk.

Na a Humános (HR, Humán Erőforrás Manager) már nem volt olyan tökfilkó, hogy nem nézte volna  meg a CV-t, de ezen felül, ahogy jó szokásuk a HR-eseknek, még Facebookon is meglesett....

Gondolom tetszett neki amit látott mert az interjún azzal kezdte, hogy látta svéd rokonaim vannak, így akkor mennyire erős a skandináv nyelvtudásom egy tízes skálán????

Aztán a jókedve hamar elszállt, mert mondtam hogy egy kukkot nem tudok svédül, finnül meg főleg totál semmit. Ha beéri a kis spanyolommal és jó angollal akkor hajrá, merthogy én nem vagyok felszolgáló, de gyorsan tanulok , és ha kell még svédül is 😅😅😅

Mondanom sem kell, hogy nem hívtak vissza...


A következő eset El Tableron történt , ahol jó sok cég irodája található meg. Egy elektronikai termékeket forgalmazó cég eladót keresett. Aztán behívtak interjúra.

Két HR munkatárs érkezett az állásmegbeszélésre. Mondanom sem kell, hogy mint a fentebb felsorolt két másik esetben sem---- de ezek a HR Managerek sem tudtak egy árva kukkot sem angol nyelven.

A főmufti (nevezzük így) 3 oldalas nyomtatványt szorongatva lépett be ... A másik "humános" az önéletrajzom szorongatta. 😉

És ugye jöttek a "Mit tenne ha ..." kérdések. A szenvedés egy buta  emberrel, akibe annyi ész nem szorult hogy vezetőként egy  diplomát szerezzen és megtanuljon 1 rohadt nyelvet az anyanyelvén kívűl...(Ezek középiskolában sem tanulhattak nyelvet? Vagy nem jártak középiskolába sem???)

Egy ELADÓI segédi állásra harminckét kérdéssel  felszerelkezve érkezett meg a szentem,aki még az anyanyelvén is szarul beszél....

Nos, kérdés az, hogy akarok -e olyan helyen dolgozni, ahol egy eladó-segédi állásra 32  furfangos keresztkérdést kell megválaszolni, több fordulós az állásinterjú és külön majd a szakmai vezetővel is le kell ülni beszélni...

MIVAAAAN???   És akkor elkezdek agyalni, hogy én FŐORVOSNAK VAGY MÉRNÖKNEK PÁLYÁZTAM MOST ENNÉL A CÉGNÉL??? Esetleg cégvezetőnek???

Mert tényleg nem értem.... Komolyan nem... Egy eladói állásra, aholis a szerződésedben szerepelni fog, hogy a MUNKAKÖR NEM IGÉNYEL SZAKKÉPESÍTÉST, kisegítő vagy , nyolc általános az elvárás, alapfizetéssel!!!!


Noshát ,  kérdések ide vagy oda, de ehhez a céghez sem  nem nyertem felvételt 😅😅😅😅😅😅😅 Gracias a Dios!!!!




Akkor a minap egy öt csillagos szállodai állásinterjú.

Még egyszer leírom 5 azaz ÖT csillagos. Találkozó  előtt telefonos tesztkérdések,amivel az ember idejét vagy telefonszámláját húzzák.

Felsorolásszerűen , hogy hány csillagos hajón dolgoztam itt meg ott.. Mondom neki HAT csillagos azaz 6... Nagy csend.... (Fogalma nem volt...)

És a szokásos hülye kérdések.

Akkor másnap interjú. A recepciós (ismétlem ÖT CSILLAGOS SZÁLLODA) tetovált,ráadásul piros színnel látható helyen, angolul szarul beszélő és kopasz. A másik recepciós kb ugyan ez csak lerí róla hogy nem heteroszexuális.Mindegy ez magánügy, de akkor is már szarabb eséllyel indulok ha pasizni akarnék ugye...


Aztán jött a HR -es, aki még szebb képet adott az öt csillagos hotelről. Kérdem én, ha egy öt csillagos hotelben melózunk és Humán-erőforás szakon végeztünk a Las Palmas-i egyetemen vagy Tenerifein vagy bárhol ------akkor egy angol nyelvű szó kiejtése miért  okoz hatalmas gondokat egy öt csillagos szállodában a HR munkatársnak???

Aztán megspékelte ezt azzal, hogy elmondta, az osztály ahova keresnek jelenleg munkavállalót, csak és kizárólag alapfokú végzettségű emberekkel van teli .

Gyors agyalás után rájöttem, hogy ha egy HR-es nagyon nagyon buta és beszűkült látóterű, akkor egy szobalány az milyen lehet itt ebben a hotelben??? Ajjjajjjjj


Gyorsan eldőlt, hogy én innentől kezdve akkor nem jelentkezgetek tovább ilyen állásokra, mert nem szeretnék ilyen emberekkel és ilyen helyen dolgozni a továbbiakban... 


Aztán végül és nem utolsó sorban van olyan aki felhív , elmondja miért hívott, látta az önéletrajzod, pénteken kéne kezdeni, XXX a fizetés X órát kell dolgozni, holnap pedig gyere be hogy kitöltsük a papírokat vagy küld át whatsappon. Úgyhogy ennyi.

 Te melyiket választanád????😉😉😉😉😉





-----------------------LOVE AND PEACE-----------------------

2019. június 2., vasárnap

Hogyan keressünk állást a Kanári-szigeteken/ második rész

Levél a Kanári-szigetekről


Holasztok! Nekem úgy tűnik tömegesen menekültök Magyarországról ami érthető, így az utóbbi hetekben 600 ember olvasta előző írásom álláskeresés témában a google kereső segítségével. Gondoltam megírom mit hagytam ki az első részből.

Sajnos telefonról nem mindig nyitható meg  a webes felület ami egyébként fordítót és egyéb infókat is tartalmaz 


 Először is egy kis oldaltérkép következik. (Ezt a blogot 2008-ban hoztam létre a tvn.hu blogom utódjaként, így akkor még az volt a divat, hogy asztali gépen , internetes verzióban olvasunk és írunk blogokat...Sajnos aki telefonról olvas az nem látja a főmenümet,  az olvasószámlálót, a fordítót meg hasonlókat.)

Jobb oldalon találjátok a menüt, az előző írásaimat legördülő főmenüben,  az internetes verzióban

Olvasószámláló az oldal alján amit pirossal bekarikáztam 😁😎  Szuperek vagytok hogy ennyien olvastok!



Most külön kiemelném a fontosnak tartott eddigi írásaimat.





Álláskeresés témában: 
https://dorotthy.blogspot.com/2018/04/hogyan-keressunk-allast-kanari.html

https://dorotthy.blogspot.com/2019/05/allaskereses-gran-canarian.html

https://dorotthy.blogspot.com/2019/05/nem-veheted-el-spanyolok-munkajat.html

https://dorotthy.blogspot.com/2019/01/szakkepzettsegek-kanari-szigeteken.html


Fizetésekről: 
https://dorotthy.blogspot.com/2018/08/fizetesek-kanari-szigeteken.html



Papírok: 
NIE szám: https://dorotthy.blogspot.com/2018/03/a-letelepedeshez-szukseges-papirok.html

Rezidensi státusz: https://dorotthy.blogspot.com/2018/05/rezidensi-statusz-kanari-szigeteken.html



Nyári és téli turista szezonok: 
https://dorotthy.blogspot.com/2018/05/teli-es-nyari-szezonalis-turistafajtak.html




Kiköltözés: 
Orvosi ellátás - https://dorotthy.blogspot.com/2018/10/egeszsegugy-kanari-szigeteken.html

Albérlet, bankszámla: https://dorotthy.blogspot.com/2018/09/alberlet-bankszamlanyitas-kezdetek-gran.html

Tömegközlekedéshttps://dorotthy.blogspot.com/2018/09/tomegkozlekedesrol-gran-canarian.html


Jó tudni:   https://dorotthy.blogspot.com/2018/06/miert-ne-koltozz-kanari-szigetekre.html

Negatívumok:  https://dorotthy.blogspot.com/2018/10/szellemi-leamortizalodas-csodaszigeten.html

Bürokrácia: https://dorotthy.blogspot.com/2018/10/spanyol-burokracia-mit-latnak-kanariak.html



Most konkrétumokat szeretnék írni, és tisztázni, hogy az öt  csillagos szállodák - bármennyire is úgy gondoljuk- de egyáltalán nem fizetnek jól!! Sőőőt!!! A legszarabbul fizetnek! Nem csak itt, hanem otthon is.

Példa: Máltán a leghíresebb öt csillagos  hotelben ahol dolgoztam (Westin Dragonara Resort*****),  napi 30 eur volt a fizetés és kizárólag munkaerő kölcsönző állt szóba az emberrel, mert a hotelek azok nem !

 Magyarországon vezető voltam,  a szintén leghíresebb hotelben (Boscolo Hotel, New York Palace) de  a vezetőknek a munkaerő kölcsönző 120 ezer nettót adott feketén!!! Egy supervisornak!

A gyalázatos Boscolo Hotel Budapest, ahol egy középvezető 400 Eur fizetést kap!! A többiek pedig ingyen dolgoznak szakmai gyakorlatosként (Forrás: Tripadvisor)


A Lopesan Baobab Hotel Melonerason Gran Canárián pedig 900 Eur nettót ad a konyhai alkalmazottainak és 1000 Eur nettót  a felszolgálóknak. Ennél még szarabbul járnak az animátorok amik 200-700 eur nettót zsebelnek be egy hónapban.

ÖT CSILLAGOS SZÁLLODÁKRÓL BESZÉLEK!!! EURÓPÁBAN MA EZ VAN!

Lehet ennél jobban is keresni, de akkor nem egy öt csillagos szállodában kell dolgozni, ami kizárólag arra jó, hogy referenciát és tapasztalatot szerezzünk a CV-be!

Más helyeken tényleg jobban fizetnek,  mint ilyen giccses szar hotelekben! Úgyhogy a látszat néha csal vagyis nem néha,  hanem MINDIG CSAL! 

Mellesleg soha nem tudhatjuk hol mossák éppen a pénzt , hogy mely hotel van csak azért,  hogy úgy legyen 😛😛😛

Nagyon fontos és az előző írásomból kimaradt! 


Az hogy kiket vár a kanári-szigetek! Pár hónapja belefutottam egy FB csopiban egy posztra, amit az illető hatalmas egóval írt meg magyarul, hogy ő jönne ki, van tapasztalata 12 év vendéglátás meg 3 nyelv és segítséget kérne magyaroktól az elinduláshoz ....Ilyenkor próbálok néha tanácsot adni,  mert ugye mégis magyar.... Megadtam az angol FB csoport címét, hogy hol találhat állásokat, hol hirdesse magát stb....

Aztán pár hónap múlva megjelent a tag az angol csopiban amit ajánlottam neki,  és egy olyan posztot oltott,  hogy azt hittem lefordulok a székről.

A tag posztja



Nos az állítólagos felszolgálói angol nyelv tudás---- az ide nem elegendő !!! Ezért örülnek jobban a magyar közgazdásznak , nyelvtanári diplomásnak, bölcsésznek mert biztos fix, hogy nem alap szintű a nyelvtudása.

Mint tudjuk a felszolgálás az szakmunka, így nyelvet sem tanítanak megfelelően Magyarországon, főleg a vidéki gyorstalpaló iskolákban. Ez ide barátom kurvára kevés!!!! Minimum felsőfokú végzettséggel merjünk belevágni és külföldi munkatapasztalattal! Az otthoni sarki kocsmai vendéglátás tapasztalat ide kurvára kevés a szigetekre. (Régebben lehet,  hogy elegendő volt 12 éve, de mostmár iszonyat erős a mezőny!!!)


Tényleg azért írtam le minden blogbejegyzésemben, hogy itt nagyon nem elég az EGÓ. Akiket én ismerek és jó cégnél dolgoznak,  azok anyanyelvi szinten beszélik a munkához szükséges nyelveket!!!  Köszönhetően annak,  hogy már itt születtek a szigeteken, és kanári-német, kanári-skandináv vagy kanári-angol (fele-fele) felmenőkkel rendelkeznek és kiskoruktól kezdve két nyelvet beszélnek anyanyelvi szinten!!!

Ide nagyon sok mindent fel kell mutatni. Sohasem lehetsz elég jó! Jelenleg Gran Canáriára minimum B2 ANGOL ÉS B2 NÉMET nyelvvizsgával induljunk útnak, külföldi leigazolható szakmai gyakorlattal!!! Amúgy ne ezt a szigetet célozzuk meg mert csúnya pofáraesés lesz a vége!


Ráadásul én azt nem értem, hogy miért most indultak meg tömegesen a magyarok, amikor nyáron nincs munka a szigeten. Bezárnak Puerto Ricoba a hotelek többsége, valamint Playa del Inglésen elkezdődnek a szabadságok, lejárnak a fél éves szerződések, és megindul a felújítási renoválási szakasz. Építőipari munkások lepik el a szigetet pár hónapra (viszont szó sincs róla , hogy ilyen munkásokra szükség lenne, ugyanis a félszigetről jönnek román és spanyol melósok pár hónapra, aztán el is mennek hogy jöttek)

Nem azt mondom, hogy nincs vendég nyáron, de nincs igény rá, hogy őket kiszolgáljuk. A téli és nyári szezon részletezését itt olvashatod: https://dorotthy.blogspot.com/2018/05/teli-es-nyari-szezonalis-turistafajtak.html


Most is mint az előző írásomban írtam, szerintem állásajánlat nélkül nem érdemes Gran Canáriára  költözni, főleg nem a nyári szezonban. Fuerteventurán, Lanzarottán vagy La Palmán nagyobb szerencsével járhatunk, főleg ha találtunk munkát kiköltözés előtt akár a közvetítő magyar cégek által:  https://www.delreyinternational.com/

Lényegében ennyi , a többiben pedig google a barátod. Hoteleknek küldözgethetünk CV-t, de senki nem fog vele foglalkozni, mert szeretnek ismerőst és anyanyelvi szinten beszélő angolt , skandinávot és spanyolt felvenni egyéb esetben a munkaerő kölcsönzőtől kérnek embert....


 Magyar szállodák itt nincsenek. Ha van is magyar illetőségű, akkor azok csak önkéntes hippiket keresnek (bár kezdetnek nem rossz aki szereti ezt) : http://www.bigfishhostel.com/

Magyar tulajdonban lévő hippi hotel: http://caminoart.org/

A másik önkéntes munkásokat sűrűn kereső hotel ami nem igazán magyar, de a vezetőség tagjai közt van magyar is: http://www.stardusthouse.es/


  Ezek igazából a totál elvont embereknek valók,  akik füvet szívnak és esténként tábortűz mellett filozofálnak meg zenélnek gitárral, ékszereket fonnak meg fűznek gyöngyökből maguknak és raszta hajat viselnek, vegán életmódjuk van, vagyis totál furik szerintem. Általában digitális nomádok és elvont éltefilozófiájuk van. Nem azt jelenti hogy buták, de nem sikerül a normál társadalomba beilleszkedniük. Akinek ez tetszik, az menjen és próbálja ki .... Legközelebb szebb dogokról  írok eskü... Hát így mára ennyit 😜😜😜😜😜 Szebb jövőt !!!



---------------LOVE AND PEACE--------------





















2019. május 22., szerda

Álláskeresés Gran Canárián

Levél a Kanári-szigetekről

 Holasztok! Ígértem egy újabb állás keresési témát, mivel jelenleg ez  tűnik a legolvasottabb bejegyzésnek. És külön köszönet, hogy a 8000 olvasói látogatót hamarosan elérem. 😉😉😉😉😉

Mint azt előző írásaimban is taglaltam, a munkaerő kölcsönzők nagy segítséget nyújtanak ha beszélünk spanyolul. Előző álláskeresési bejegyzést cégnevekkel és tippekkel itt találjátok: https://dorotthy.blogspot.com/2018/04/hogyan-keressunk-allast-kanari.html

Kezdem azzal, hogy én mikor ide kijöttem Gran Canáriára, engem itt munkával vártak. Tenerife volt a szerelmem, de teljesen véletlenül itt találtam állást.

Tehát "nem én választottam ezt a szigetet, a sziget választott engem"...

(Ennek már több mint 8 éve, és azóta sokan ellopták itt ezt a szövegem az előző utazós tvn.hu blogomból.... na mindegy is...)

Először is,  én azt nem értem, hogy valaki aki el akar jönni Magyarországról - persze jogosan - az miért úgy jönne ide, hogy semmilyen kilátásban levő munkája nincsen?

Tehát, ha nekem megtetszik a Kínai Nagyfal  vagy az Ausztrál klíma, meg képek alapján az emberek meg a kínai kaja, akkor én úgy döntök, hogy Kínába vagy Ausztráliába költözök és akkor majd keresek munkát???

 Ááááá dehogy!

Itt ez a sziget hiába Európa segge, akkor sem adnak már szívesen papírokat a munkavállaláshoz/letelepedéshez.

Én 2011-ben egy Gran Canariai álláshirdetésre jelentkezve, miután telefonon lebeszéltem a részleteket, pár nap múlva megvették nekem a repülőjegyet , ezzel jelezve komoly szándékukat, hogy itt várnak .

Ezt annak köszönhetem, hogy 2008 januárjától rendelkezem Spanyol munkavállaláshoz szükséges papírokkal Tenerife szigetéről, ami feljogosít arra, hogy munkára jelentkezzek ebben az országban.

Viszont még mindig kihangsúlyoznám , hogy hatalmas a munkanélküliség Spanyolországban.

Kép: Corvan.es


Mivel ezen a szigeten és Tenerifén sem látnak szívesen bevándorlókat többet, így én azt javasolnám, hogy Lanzarottén, La Palmán vagy  Fuerteventurán próbálkozzunk, és ott is úgy lehetőleg,  ha már rendelkezünk NIE személyi számmal.

Vegyük azt alapul, hogy Gran Canáriára és Tenerifére közvetlen járat van Budapestről (mindig teli a gép), ami azt a meglátásom támasztja alá, hogy rengeteg magyar él itt.

Kétezer magyar van ezen a szigeten, ami kicsit sok !  (Mellette persze 30-40 egyéb nemzetiség a világ minden pontjáról, akik életvitel szerűen tartózkodnak itt a szigeten, és akár még spanyol anyanyelvűek is ----gringók és guirik)

Tehát én első körben azt ajánlom, hogy akinek tetszik a sziget meg a klíma, az jöjjön ki egy hétre befizetett úttal és nézzen körül.

(Javaslom a Tickair.hu oldalt vagy az utazomajom.hu -t ami olcsó lehetőségeket kínál, és néha egy befizetett út, akár még olcsóbb is lehet mint egyénileg ideutazni!)

Mivel betekintést nyerhettem immáron két nagyobb hotel életébe is ezen a szigeten, így az a meglátásom, hogy az itteni kanáriók,  akik főként a fővárosból járnak le a sziget déli részére dolgozni, nagy nehézségek árán találnak munkát és nem kívánják azt elveszíteni.

Dolgoztam hajón is, így azt is elmondanám, hogy nagyon nagy a követelmény az itteni 4-5 csillagos szállodákban és töredéke a fizetés a hajós-borravalós nagypénzeknek!

Magyarul szólva nem éri meg , mert a szállás és munkába járás drága , a fizetés pedig soha semmire nem elég.

A szokás itt a fél éves szerződés a hotelekben, ugyanis külföldit nem vesznek fel állandónak (a spanyol törvények szigorúak, így az állományban lévő dolgozót szinte lehetetlen kirúgni, de ha mégis megtörténik, akkor elég nagy az ára a cég részéről....)

A külföldiek szezonális szerződéssel dolgoznak,  2-3 szerződés után igénybe veszik a Spanyol munkanélküli segélyt, majd fél év után visszamennek dolgozni szintén határozott szerződéssel.

Ezért ajánlanám egy próbának a szakmai gyakorlatos és animátor cégeket: https://hotelanimation.hu/spanyolorszag/

https://www.delreyinternational.com/orszagok/spanyolorszag

Miután van tapasztalatunk már egy spanyol szállodában, és megtanultuk a munkavállaláshoz szükséges alap dolgokat spanyolul, egy referenciával máris könnyebb munkát találni, mellesleg a munkavállaláshoz szükséges papírjainkat is ez idő alatt el tudjuk intézni !

Ha lebeszélhetetlen valaki arról, hogy idejöjjön, és munkát keressen, akkor javaslom,  hogy a google a barátod, tehát a hoteleket még otthonról felkereshetjük az interneten műhold segítségével- így  rátalálunk a legszebb hotelek neveire- majd a honlapjukon online tudunk jelentkezni is.

Nem buta ötlet az sem, ha booking.com oldalról keresünk szállodaneveket , majd felkeressük a honlapjukat. Általánosságban elmondható, hogy majdnem minden nagyobb szállodának van az oldalán  💥Trabaja con nosotros💥 azaz Dolgozz velünk linkje. (Az adatvédelmi törvény miatt  úgysem tudjuk az önéletrajzunkat személyesen leadni a hotel recepcióján, ugyanis ez már évek óta tilos.)

Amennyiben így felmértük az igényeket és nem érkezik hívás a telefonunkra, én azt javaslom, hogy második kőrben az itteni munkaerő kölcsönzőket keressük fel.

Google szintén a barátod ugye 💥Trabajo temporal Gran Canaria💥 be a keresőbe, és máris megvannak az e-mail címek ahova CV-t küldhetünk. (A legtöbb kölcsönző-közvetítő cég nálunk Gran Canárián--- Vecindarioban található - ami egyébként egy délamerikaival eléggé sűrűn lakott kisváros.)

Kép forrása: Randstad.es


Olyan is előfordulhat, hogy egy ismerős már itt dolgozik évek óta a szigeten, és hallottuk, hogy itt milyen jó,  hogy kolbászból van a kerítés.....

Na igen, a sok vetítés meg facebook poszt alapján valóban így tűnik, de korántsem az. Mint már mondottam itt nagyon erős a mezőny.

Viszont ha valaki szakképzett vendéglátós aki spanyol-német-angol nyelvet beszél, és igazoltan van szakmai gyakorlata Spanyolországban, akkor nem lehetetlen munkát találni. Egyébként halott ügy!

Azt totálisan el lehet felejteni, hogy majd a diplomás idejön és a szakmájában kapna munkát, ugyanis ilyen itt nincsen.

Egyetlen egy kakukktojás azért mégis volt nemrégiben, azóta sem értem, hogy hogyan. Egy magyar  eredetileg vidéki kiscsaj a párjával 1 -2  éve megpróbálta a lehetetlent és bejött neki.

Hogy hogyan azt nem tudni, bár a fickó mindent megtett és agresszív módon felkutatta az összes céget és embert a szigeten aki tudna segíteni és láss csodát, egy multi  IT céghez be tudták nyomni a szemtelenül fiatal magyar lányt (hozzáteszem szakmailag nem odavágó diplomával).

Hát igen, végül is manapság ezt tanítják az egyetemeken, hogy hogyan legyünk lelőhetetlenek, hogyan manipuláljunk és gázoljunk át másokon a cél érdekében...

 Bár nagy valószínűség szerint szakmai gyakorlatos szerződéssel nyomul az illető azóta is (kevés fizetésért).

Visszatérve a témához, amit látunk és hallunk a szigetről, annak lehet,  hogy a fele sem igaz. Így aki munkát szeretne annak egy hetes üdülést megérhet, hogy feltérképezze a helyzetet munkafronton.

Az itteni magyarok akik már rég óta élnek a szigeten, azok megtapasztalták, hogy sok munka kevés pénz, hatalmas teljesíthetetlen elvárások, szándékos létszámcsökkentés - költségminimalizálás a hotelek részéről (és  minden  elismerésem az ide született/bennszülött  takarítóknak, felszolgálóknak, recepciósoknak,  ugyanis ha azt hinnénk,  hogy a spanyol egy lusta nép, akkor ez hatalmas tévedés!!!)


Talán ennyi mára 😀 Mindenesetre tök jó az idő, gyertek nyaralni Gran Canáriára hátha ti is beleszerettek mint én 😜



--------------LOVE AND PEACE--------------------







2019. május 13., hétfő

A Playa del Inglési rája és én

Levél a Kanári-szigetekről


Holasztok, igaz lógok egy munkakereséses blogbejegyzéssel amit ígértem, de ezúttal különkiadás ugyanis életemben először taliztam egy hatalmas rájával a vízben.

Csúszóshátú haverom (Fotó: www.delaware-szrf-fishing.com)


Storym a rájával:

Hétfő reggel már 25 fokot mutatott a hőmérő - köszönhető ez a harmadik napja tartó kalimának - , és mivel éppen nem volt semmi dolgom, lementem a partra.


5-6 évvel ezelőtt imádtam Playa del Inglést,  de azóta sok minden megváltozott és nagyon ritkán megyek, de azt hiszem most jól döntöttem.

Playa del Inglés 2018 (saját kép)


Mivel a sziget folyamatosan változik, így pár év alatt is teljesen megváltozik egy partszakasz. A változás egy sziget életében mindig jót jelent ugyanis ha nem változna , nem lenne benne élet. A víz alatti és feletti vulkánok és az apróbb rezgések folyamatosan formálják a szigeteket, és ez így teljesen normális. Valami eltűnik, és valami más előkerül. És persze a globális felmelegedést most nem is említem....

Visszatérve a történethez: általában szeretem a hullámfogókat és a rákokat kémlelni a sziklákon és a hullámfogókon. Most is pont ez történt. Általában nem vagyok totál béna, és nem szoktam a sziklákon elcsúszni meg ilyesmik...(La Gomera szigetének csúcsait és a  nemzeti parkot balerinacipőben másztam meg 2007-ben, tényleg jól bírom a strapát 😜😜😜 )

Gyík (saját kép)

Örülök, ha le tudok fotózni egy óriásgyikot, napozó rákokat , madarakat vagy bármit. (Most sajnos a "bármi" ez elúszott de fogalmam sem volt róla, hogy ez a bármi akár egy rája is lehet.)

Egy rákot akartam meglesni és egy kagylót leszedni a szikláról, így olyan közel mentem a hullámfogóhoz, hogy meg tudjam érinteni a sziklát. Fél méteres vízben csak látja az ember hova lép szerintem.

Aztán megcsúsztam és kis híján a vízben landoltam. Egy puha és csúszós gumiszerű anyagra léphettem, ami brutál módon csúszott.

Szerintem mások is észrevették, hogy majdnem szaltóztam egyet, majd odébbálltam 1-2 méterrel és azon agyaltam, hogy ez most mi lehetett, mert ha egy csúszós hínárral teli mohás műanyag vagy gumi hulladék van a vízben, az csak feljön a tetejére.... Háááát bakker nem jött...


Ééééés ha esetleg????

Ááááá , de nem ... az nem lehet.... ---- gondoltam magamban...


De ha ????  ááááá nem , nem lehet.....

De akkor mi volt?

Pár percet váratott magára a dolog, majd mint a filmekben hirtelen alulról felkavarodott a homok a vízben, és először csak két kis szemecskét láttam majd a felém közeledő egy méteres ráját a vízben!😥😥😥😥

Szerintem kész csoda,  hogy nem kaptam szívinfarktust,  hogy egy közel egy méter széles rája közeledik felém, amire pár perce ráléptem!!!!

Természetesen menekültem a tett helyszínéről, de bakker ez úgy befúrta magát a homokba a vízben, hogy nem is láthattam, hogy én szegény hátán lépkedek. Most akkor jön a bosszú vagy mi?

Marhára nem tűnt félénknek, én viszont igen 😱😱

Francia turista házaspár látva az esetet, azonnal  kapott az alkalmon és rájavadásztak percekig.

A rájánk, mint kiderült nem volt bosszúálló, sőt elég barátságos típus 💗

Hol feltűnt , hogy nyomaveszett. Igazából nem tudom a ráják milyen megfontolásból úsznak cikkcakkban meg ahogy tartja kedvük, de néha láttuk  ----és olyankor én menekülőre fogtam----, néha meg eltűnt és akkor meg kereshettük megint a franciákkal.

Aztán a rája megunta a produkciót és a francia férfi mellett a víz felszínén úszott el végleg szem elől, de előtte hullámokat gyártott az uszonyával mintha integetne, hogy akkor ő most lelécel 😅😅😅

Hatalmas élmény, ezért szeretek itt élni💖💖💖

Valószínűleg egy "butterfly ray" (gymnura) lehetett, de nem vagyok szakértő meg óceánbiologus sem, így nem akarok találgatni, de ha nem féltem volna annyira tőle akkor lehet meg tudtam volna nézni közelebbről is....

Na mindegy hát ez van. Háromszoros hurrá a rájáknak!!! Éljenek a ráják!!! (Csak ne az én lábam alatt 😳😳😳 )

Forrás: https://guiadepescado.com/raya-de-espejos/

Forrás: http://www.ictioterm.es



----------------------LOVE AND PEACE------------------------------


2019. május 6., hétfő

Nem veheted el a spanyolok munkáját - Multicégek Spanyolországban

Levél a Kanári-szigetekről


Holasztok! Egy kis statisztika : kezdeném azzal, hogy a jelenleg legolvasottabb írásom a munkakeresés, így a következő írásom ezzel a témával fog ismét foglalkozni.

De előtte szeretném ezt a kényes témát kifejteni, én mit gondolok a migrációról.



A magyar nem szereti a bevándorlót és passz. Ennek hangot is ad.


Viszont az a rossz hírem van, hogy a spanyol sem szereti, csak nem b***a ki plakátokra, nem ÜZENGET BRÜSSZELNEK meg hasonló idióta dolgokat nem csinálnak. De utálják a bevándorlót, hidd el. Sunyi módon de  utálják!!

Mi magyarok azért nagyon szarul gondolkodunk (közte én is). Kitesszük plakátra, megmondjuk a véleményünket, mi ugyan nem kérünk bevándorlókat!

Ja, hát ez szép meg minden, a román kőműves vendégmunkást elüldözzük (magyar kőműves meg már rég külföldre disszidált), meg nálunk amúgy is mindenki diplomás , senki nem akar építőipari lenni, így  azt lehet elmondani, hogy 2019 -et írunk,  Budapesten és környékén olyan szintű építőipari szakemberhiány van, hogy lasszóval kell találni egy fél napos festésre valakit.

Elüldözzük a törököt és arabot mert telefonboltot , pénzváltót nyitna vagy Gyros gyorséttermet. Ezek az emberek nem veszik el a magyarok munkáját, hanem inkább munkahelyet teremtenek. De mi akkor is azt mondjuk, IDE AZTÁN NE JÖJJENEK Magyarországra!!! Aztán mégis kínainál vásárolunk ruhákat és töröknél esszük a kebabot, valamint arabnál vàltunk pènzt 🤔

Szuper, viszont a rossz hír az, hogy a tényleg jó munkahelyekre ahol a fizetés 230.000 Ft nettó vagy ennél több, oda igenis külföldit vesznek fel ma Magyarországon!!! (Ezt eddig nem vette észre senki??)

Ez Spanyolországban nem történhet meg, mert ők nem plakátokat gyártanak és üzennek Brüsszelnek, hanem cselekednek és aljas sunyi módon szarnak a a külföldi vendégmunkás jelentkezésére, ha egy jobb állásról van szó.


Lássuk is milyen cégek ezek. A MULTIK!!! Ma Magyarországon ezek a cégek fizetnek a legjobban, és 90 % -ban külföldieket alkalmaznak.

Hát most hogy a francba van ez, nem jöhet bevándorló, de egy jól fizető irodában meg szinte nincs is magyar??? Csak onnan tudom, hogy egy spanyol nyelvű csopi tagja vagyok a fészbúkon, és láss csodát, minden spanyol fiatal talál diplomával angol-spanyol nyelvtudással melót, albérletet Budapesten.

Én meg takarításra jelentkezek spanyolban, de sunyi módon a spanyol recepciós kamu e-mail címet ad meg, hogy még véletlenül kitúrjam a munkàjából  😄😄😄😄😄 😆😆😆😆

Visszatérve lássunk akkor egy felsorolást olyan cégekről, akik normálisan fizetnek  és minden európai országban ottvannak (némelyikük nem csak Európában hanem Ázsiában is az olcsó munkaerő miatt)

LOreal, HAYS, Schneider Electric, Deloitte. Diageo, KPMG, PwC, Philip Moris, Morgan Stanley, EY (ernst&young), Manpower, Adecco, Randstad, és még sorolhatnám a multikat a nemzetközi szintű munkaerő kölcsönzőket blablabla...

Azt hozzátenném, hogy az Adecco magyarországi irodájába diplomás több nyelven beszélő HR munkatársak dolgoznak, míg ezzel szemben a Kanári szigeteken az Adecco Telde-i irodájában  anyanyelvén is szarul beszélő szakmailag tapasztalatlan totális alkalmatlan emberekkel találkozhatunk. (Többször jártam személyesen náluk és bátran állíthatom, hogy a Telde-i irodában  kiválasztásra alkalmatlan emberek dolgoznak, angol nyelvtudás nélkül.)



Kérlek gondoljátok végig, hogy mi magyarok utáljuk a bevándorlókat AKKOR MIÉRT ÜLNEK A VEZETŐI SZÉKEINKBEN KÜLFÖLDIEK??? Miért külföldiek dolgoznak egy jól fizető multinál Magyarországon??? Miért NINCS MAGYARUL MEGHIRDETVE EGYETLEN ÁLLÁS SEM A MULTIKHOZ??? Például a vodafone Magyarorszag nyilvanos adatait nézzük meg. Az elnök vezérigazgató egy angol nőci, aki egy szót nem tud magyarul. De a vezetői gárda 8 tagja közül 3 ember arab, angol vagy egyéb nemzetiségű. Akkor vegyük a Ferencvárosi Fradi focicsapat edzőjét aki kb annyit zsebel be havonta mint egy átlagember egész életen keresztül. Hát igen , az illető magyarul egy kukkot nem tud , ugyanis német állampolgár.

Pontosan ez az ami Spanyolországban nem történhet meg. Ugyanis nem vesznek fel a Kanári-szigeteken, sem egy Santa Cruz-i Tenerifei multihoz, Las Palmasba meg főleg nem fognak alkalmazni külföldi bevándorlót vezetői vagy normál poziciókra , azt bátran állíthatom!!!


Most hogy a pirosak nyerték a választást , meg aztán végképpen nem !

Szóval akkor ki utálja a bevándorlókat??? Na ki???


Úgyhogy erről ennyit------------



-----------------LOVE AND PEACE----------------------



2019. március 18., hétfő

Hajós munkák 2. /Szállodai munkakörök

Levél a Kanári-szigetekről


Holasztok, tudom hogy régen nem ragadtam tollat (vagyis billentyűzetet) és lógok egy folyami hajós írással. Közel 7270 olvasót számlálok, ami köszönhető nektek kedves olvasók :)

Lássuk a munkaköröket

1,  Housekeeper

A housekeeper vagyis hausdame a takarítási osztály vezetője, aki felel a tisztaságért a kabinokban és az összes többi vendégek és személyzet által használt közös területeken (kivéve konyha és étterem), valamint felelős a vendég kényelméért a hotelmanager (hoti) és a recepció (reci) támogatásával.

Szállodahajón , ahol nem megoldott az ágyneműk és az egyéb szennyes külső céggel való tisztítása , a mosoda kézbentartása is feladatai közé tartozik,  beleértve az éttermi szennyest is. Felelős ezen kívül a hajón dolgozó munkavállalók munkaruháinak leltározásáért és  megrendeléséért , valamint a  takarítószerek megrendeléséért is.

Általánosságban elmondható, hogy az a vendég,  aki szállodába megy,  avagy szállodahajóra üdülés céljából ---- ugyan úgy mintha étteremben ennénk----- távozáskor borravalót szokott hagyni.


Kép forrása: Marriott Hotel


Íratlan szabály,  hogy az öt csillagos szállodákban a vendég eltávozásakor kizárólag a szoba kitakarításáért felelős személy teszi be először a lábát a kitakarítandó üres kabinba, ha azt a vendég már elhagyta, majd a housekeeper követi , aki a szobatakarító munkáját öt kőkemény perc alatt leellenőrzi és értesíti a recepciót a szoba vendégváró státuszának átállítására (vagy ha más nem saját maga teszi ezt meg manuálisan).

Öt perc pontosan elegendő egy kabin/apartman lecsekkolására ,mert ha szemmel láthatóan a szoba nincs kitakarítva, akkor a szobalány felkeresése és visszaküldése a következő lépés.


Na itt a furfang máris, ugyanis aki dolgozott már szállodai takarítóként és nem totálisan hülye, akkor az észrevette , hogy egyes housekeeperek megelőzik a szoba/kabin takarítót és eltüntetik az asztalon/ágyban/éjjeliszekrényen található takarítónak szánt ADÓZATLAN MELLÉKJÖVEDELMET (hajj de szépen írtam most ezt)...Óceánon és folyami hajón is sajnos így van....

Öt csillagos szállodákban ezt úgy oldják meg, hogy tilos a szobalány által takarított és folyamatban lévő szoba csekkolgatása bármilyen indokkal is....az ördög nem alszik ugye 👹👺👺

A szobalány által észlelt "szobában felejtett eszközök, élelmiszerek, italok és tárgyak" kő kemény három napig dekkolnak a szobalány magánjárgányán (TROLI azaz trolley) majd a szemétbe kerülnek amennyiben senki nem kereste őket,  avagy egyes helyeken lehetőség van rá, hogy a gagyi cuccokat vagy kidobásra szánt táskákat a szobalány megtartsa magának.

Jártam már elég sok EU-s országban és hajón, és úgy gondolom elmondható ez az összes szállodára és hajóra egyaránt.

2, Butler

A butler szobainas, azaz olyan személy aki felelős a vendég extra kényelméért 6 csillagos folyami hajón például.

Ha vendégünk a szállodahajón fontos eseményre hivatalos,  melyen előnyös a jó megjelenés, általában a butler segítségét kéri,  hogy frissen vasalt ingje legyen, vagy fényes bőrcipőt tudjon felvenni .

A szobainas az aki felelős a vendég italaiért, azaz édességeket , alkoholos italokat szervíroz a vendégnek és annak fogyását napi kétszer ellenőrzi a kabinkában. A szobainas általában frakkban és kesztyűben dolgozik, és pont ő az a személy aki elég közel áll a vendéghez ahhoz , hogy a személyes nyűgöket meghallgassa, másnaposság esetén ágyba vigye a reggelit. A butler nemcsak szobainas, hanem szobapincér is,  vagy más néven komornyik.

Ha emlékezünk a Csengetett Mylord című filmre, vagy a Home Alone (Reszkessetek betőrők filmre) akkor beugrik az a tag aki a vendég csomagjaival szaladgál mikor az megérkezik, taxit rendel, és néha-néha textil szalvéta látható a bal karján valamint igazából mindenbe beleüti az orrát --- azaz a  komornyik ...

Kép forrása: illuzio.cafeblog.hu



Így mára ennyit :) Folyt. köv.     Aki nem hiszi járjon utána .... vagyis szálljon vízre 😁😁😁😁😎😎😎😎




-------------------LOVE AND PEACE-------------------------


2019. január 25., péntek

Szakképzettségek a Kanári-szigeteken (Munkavállalás I.)

Levél a Kanári-szigetekről


 Szakképzettséget igénylő munkakörök esetében ugyan úgy mint Magyarországon, bizony be kell mutatnunk a végzettséget igazoló okmányt amennyiben "normális" állást szeretnénk a Kanári-szigeteken.

Sajnos nemrégiben új szabály vonatkozik erre is, így a végzettséget igazoló okmányt nem elég Spanyolországban honosíttatni, mellette egy minimum B2-es Spanyol nyelvvizsgát is elvárnak tőlünk magyaroktól.

Amennyiben bárki azt hinné, hogy itt nem számít a végzettség Spanyolországban, akkor nagyon nagyot téved, ugyanis vannak szakképzettséget igénylő munkakörök is a világon.

Lássunk egy példát: Emberünk Magyar állampolgár, aki rég óta él Angliában, de megunta a Brexit mizériát és áttelepülne melegebbre...... Magyar állampolgár lévén ugye szabad az út, így választása Lanzarottéra esett. Van pár ismerőse a szigeten,  és hallotta,  hogy milyen könnyű munkát találni vendéglátásban.


Kép: Vengeglatoakademia.hu


Emberünk (nevezzük mondjuk Bélának) mióta az eszét tudja felszolgáló volt. Papírja igaz nincsen róla, de Magyarországon X Hotel kiképezte őt főpincérnek, holott még tizenéve mosogatással kezdte.

X Hotelnek saját képzési startégiája volt, amit ugye más hotelláncolat nem fog elfogadni és nem ad neki államilag elismert akkreditált papírt sem..

Béla megjelenik Lanzarottén, élvezi a napfényt , meghúzza magát ismerőseinél (mert Lanzarottén nem igazán könnyű szállást bérelni---- több havi megtakarított angol fizetéssel a zsebben sem...)


Béla benyújtja jelentkezését mindeféle partmenti gigantikus holtelbe angol nyelven, majd mind ki jól végezte dolgát királyként megebédel a parton...


Eltelik két hét, de egy árva hívás nem érkezik Bélánk újdonsült Spanyol SIM kártyájára ...


Béla elég naiv....



A felszolgálás betanított szakmunka, így nem feltétlenül kötik egy turistagettóban végzettséghez... valamint alapfizetésért, tehát olcsóbban ---1000 Eur/hó  nettóért segédfelszolgálókat alkalmaznak a helyek betöltésére szakképzettség nélkül olcsóbban...

Viszont!!! Jó ha van szakma (a szakképesítést igénylő munkakörök átlagos alapfizetése 1200 Eur nettó/hó , viszont azok akiknek nincsen szakmája, vagy nem igényel az adott munkakör végzettséget--- így 1000 Eur/hó nettó alapfizetést tudnak maximum elérni)

 Ha Bélánk angolul tud csak a magyar mellett,  és nincsen szakmája, így egyetlen egy árva hotel nem fogja felvenni Spanyol nyelvtudás nélkül sem felszolgálónak sem pedig segédnek, tíz év tapasztalat (fő)pincérként ide vagy oda...(Ugyanis a HR-es is Spanyol,  aki maximum egy két mondatban ellenőrizné le Béla angol nyelvtudását, de az interjú Spanyol nyelven folyna ugye...)

Amit egy hotel kérhet:
- szakképesítést igazoló okmány (honosítva vagy nem honosítva). Bár ettől eltekintenek,  ha az illető angol-német-spanyol nyelvpárossal jelentkezik -----ugyanis meg lehet indokolni a személy felvételét a hotelbe,  mert nyelvet beszélő munkaerőhiány van!!!
- Spanyol nyelvtudás (a munkavégzés nyelve a spanyol)
- A hotelre jellemző turisták nyelvének ismerete (Skandináv, Német, Francia, Olasz)
- Tapasztalat minimum 2-5 év



Kép: eugeniogallego.wordpress.com




Béla marhára elcseszte ott, hogy vezetőnek hitte magát alapfokú végzettséggel, papír nélkül, Spanyol nyelvtudás nélkül... Brexit ide vagy oda ----- Bélánk mehet vissza a szigetországba...


Egyéb szakképesítést igénylő munkakörök a Kanári-szigeteken melyek hiányszakmának számítanak: 
- Idegenvezető (minimum két középfokú nyelvvizsgával,  szakképesítést igazoló okmánnyal,  valamint Spanyol nyelvtudással és tapasztalattal az adott munkakörben)
- Recepciós (Vendéglátás/Turizmus felsőfokú végzettséggel, nagyon jó spanyol-angol-német nyelvtudással és minimum két éves tapasztalattal az adott munkakörben)
- Főpincér (Vendéglátóipari Főiskola, tapasztalat és angol-német-spanyol nyelvtudás)
- Szakács (Mivel ez szintén betanított szakmunka mely nem igényel felsőfokú vagy középfokú végzettséget, így a tapasztalat és a spanyol nyelvtudás szükséges a legjobban, de nem árt ha van papírja róla az illetőnek és egy jó referenciája is spanyol nyelven)

Természetesen vannak olyan helyek vagy éttermek is a szállodákon kívül, akik egy bizonyos turistafajtára specializálódtak...




Lássunk egy másik példát: 

Josefine egy szép szőke fiatal lány Svédországból. Végzett a sulival, de érettségi után nem igazán tudja, most akkor merre tovább... Legjobb gyerekkori barátnője Gran Canárián dolgozott Arguineguin-ben két téli szezont segédfelszolgálói szerződéssel a Dán rokonánál.

A Dán rokon egy Dán éttermet üzemeltet, és reggeliztető felszolgálót keres minden évben a téli Skandináv szezonra.

Josefine felveszi a kapcsolatot szeptemberben a Dán tulajjal telefonon, és láss csodát------- október végén Gran Canárián találja magát az étterem szezon nyitási előkészületében...


1000 Eur/hó nettó fizetést kap segédfelszolgálóként,  nulla tapasztalattal  viszont angol-svéd-dán nyelvtudással.

Josefine indokoltan lett felvéve egy speciális DÁN Étterembe , aholis alapelvárás a vendégek miatt a Skandináv nyelvtudás...

Amennyiben mi lennénk a Dán étteremtulajok   és Spanyolországban van a cégünk ahova Josefine-t felvesszük és bejelentjük, meg kell indokolnunk , hogy miért külföldről hozattunk éttermünkbe munkavállalót... Ugyanis rengeteg Spanyolnak nincsen munkája, viszont ezt a munkakört egy spanyolul beszélő nem tudná ellátni Skandi nyelvtudás nélkül szaképzettség ide vagy oda...

Így Josefine indokoltan nyerte el az állást...


És végül még annyit, hogy én szerintem a papír fontos, és  nem csak azért mert nő vagyok hahaha 👯👯👯👯



------------LOVE AND PEACE---------------